Когато се избира конституционен модел не се избира по домова

...
Когато се избира конституционен модел не се избира по домова
Коментари Харесай

Христо Иванов: Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор

„ Когато се избира парламентарен модел не се избира по домова книга и да гледаме кой кой е сега. Презумцията е да върнем парламентарния модел към норланост. Да има закон за служебното държавно управление и да има попълване на незаетите места. В Гърция примерно имат 3 варианти за избор за длъжностен министър председател, а при нас са 11. Конституционните текстове не са напътствие за прилагане на асансьор, те постоянно би трябвало да се уплатнят в практиката. Да се приказва за рецесия и инжектирането на следващ пласт протеснение, не работи за никого “, съобщи пред бТВ съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

„ Нашето в началото предложение беше постоянният кабинет да бъде преназначаван като длъжностен с декрет на президента и да има наложени лимитирани пълномощия - това е наклонност и модел в Европа. Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за някаква обстановка “, изясни Иванов.

„ Самоцелното бавене на третия мандат би било безконтролно. Напълно е допустимо рационално изборите да са 2 в 1, тъй като не сме толкоз богата страна, с цел да хвърляме пари през прозореца “, акцентира съпредседателят на Демократична България.

„ Ротация разбрах че няма да има, откакто ние отказахме да приемем онази оферта на Десислава Атанасова за 2/3 за ГЕРБ-ДПС и 1/3 за нас “, разяснява той. По думите му от самото начало са се търсили мотиви за това да се оправдаят провалените договаряния.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР