Когато се говори за преките чуждестранни инвестиции в страната е

...
Когато се говори за преките чуждестранни инвестиции в страната е
Коментари Харесай

Половин милиард евро дялов капитал изтекъл от България за първото полугодие

Когато се приказва за директните задгранични вложения в страната е добре таблиците на Българска народна банка да се четат деликатно. На първо четене нещата наподобяват не чак толкоз зле, тъй като директните задгранични вложения в България за първото полугодие са 4571 млн. eвро и нарастват със 152.6 млн. eвро в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това категорично се показва в информацията на Българска народна банка по въпроса. Но там има и други данни.

" Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и запасите на български сдружения, както и постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) е негативен и възлиза на 687.6 млн. евро за януари - юни 2019 година Той е по-нисък с 495.1 млн. евро от дяловия капитал за януари - юни 2018 година, който е негативен в размер на 192.6 млн. евро. Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели е позитивен в размер на 3.3 млн. евро, при позитивен чист поток от 10.9 млн. евро за януари - юни 2018 година

По страни, максимален дял в вложенията в недвижими парцели имат Русия (1.1 млн. евро), Латвия (0.5 млн. евро) и Казахстан (0.5 млн. евро), оповестява още Българска народна банка. Това значи, че непознатите вложители изнасят капиталите си от България и тази наклонност се задълбочава.

Вместо да усилват капиталите си у нас, или да основават нов бизнес, външните вложители избират да финансират това, което към този момент имат или им е останало в България, със заеми.

" За януари - юни 2019 година чистият поток по подстатия Дългови принадлежности (промяната в чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и директните задгранични вложители по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 1096.2 млн. евро, при 268.4 млн. евро за януари - юни 2018 г ", написа Българска народна банка.

Вярно е, че дълговото финансиране на дъщерни сдружения също се брои за директна инвeстиция. Тя обаче става преобладаваща, когато вложителите си основават варианти за бързо евакуиране от една страна.

Съдете сами дали сходна (дългова) капиталова интензивност може да се счита за симптом за високо доверие към бизнес климата в България от страна на външните вложители. А е реалност, че точно тези - дълговите вложения са единствената причина за регистрирания растеж на директните вложения в България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР