Когато се говори за изкуствен интелект, повечето хора си представят

...
Когато се говори за изкуствен интелект, повечето хора си представят
Коментари Харесай

Изкуственият интелект: неразкритата бизнес-стойност

Когато се приказва за изкуствен интелект, множеството хора си показват роботи с човешки глас или автоматизирани машини, само че AI е доста повече от това…

Наличните данни – вътре в дадена организация и отвън нея – могат да бъдат обработени и превърнати в оръжие за изковаване на верните бизнес-стратегии (снимка: CCO Public Domain)

Нещо, без което никой не излиза от вкъщи си, са обувките. Но в случай че сте производител на обувки, положителната индустриална технология и качествените материали са единствено първото ходило към възможния пазарен триумф – значение има цената на суровините, а тя може да се трансформира поради нови търговски съглашения сред държавите; значение имат посланията на стилните сцени, от които хората се влияят; значение има даже все по-изменчивият темперамент на времето на открито, тъй като в една дълга и топла есен хората няма да се втурнат да си купуват ботуши още през септември. Силата на изкуствения разсъдък през днешния ден разрешава машините да знаят всичко това и да предвиждат трендовете в бизнеса. При това, в случай че се борави добре с наличните данни, машините го вършат толкоз ловко, колкото най-хубавите мениджъри.

Как обаче може една елементарна компания от България да направи сходно нещо? Пред този въпрос мнозина ще свъсят вежди. „ За всяка друга организация това е постижимо по друг метод ”, споделя Денислав Денчев, софтуерен съветник в HPE, който дава отговор за софтуерното наличие в програмата на идната конференция „ Интeлигeнтни ИT peшeния. Πocoĸa: Изĸycтвeн интeлeĸт ” на 23 октомври в Coфия Tex Πapĸ, проведена от Неwlеtt Расkаrd Еntеrрrіѕе ръководена от Селектиум.

Изкуственият разсъдък е обвързван с превръщането на главния актив на всяка организация, нейните данни, в свястно познание, което подкрепя бизнеса и го движи напред, споделя Денислав Денчев , софтуерен съветник в HPE (снимка: персонален архив)

Форумът ще заостри вниманието точно върху въпроса по какъв начин наличните данни – вътре в дадена организация и отвън нея – могат да бъдат обработени и превърнати в оръжие за изковаване на верните бизнес-стратегии и „ гениалните ” бизнес-решения.

Повече от ИТ

Когато се приказва за изкуствен интелект, множеството хора си показват роботи с човешки глас или автоматизирани машини в индустриалния завод. Изкуственият разсъдък обаче е доста повече от това. Той е обвързван с превръщането на главния актив на всяка организация, нейните данни, в свястно познание, което подкрепя бизнеса и го движи напред, изяснява Денчев.

Материята е нова и сложна за осмисляне даже от настоящите в нашето съвремие ИТ експерти. Зад кулисите, сякаш има малко повече доктрина от обикновено търпимото. Областите на приложение на тази доктрина обаче са съвсем безпределно доста. И решението на всеки проблем би трябвало повече от всеки път да бъде съобразено със спецификите на активността на организацията, нейните процеси, хора, машини, пазари.

Ролята на тази специфика е ненапълно позната от света на бизнес-софтуера – множеството ERP, CRM и впрочем системи постоянно търпят известна трансформация по отношение на бизнес-процесите в съответната конструкция, само че въпреки всичко те имат главно ядро – до момента в който при изкуствения разсъдък няма сходно готово решение. „ Досега елементарно се намираха подготвени решения за избрани бизнес-процеси, само че тук няма нищо готово ”, споделя Денчев.

Но по какъв начин?

Обичайният метод на закупуване на ИТ системи за автоматизация на работата не е използван в региона на изкуствения разсъдък. Тук процесът стартира с контакт с приближен сътрудник от региона на изкуствения разсъдък, дружно с който се прави разбор на наличните процеси, насъбрани данни и възможни благоприятни условия.

В резултат на сходен разбор неизбежно се стига и до образуването на концепция каква инфраструктура е нужна, с цел да се случат интелигентните решения, ръководени от изкуствения разсъдък. Това може да значи спомагателното монтиране на камери, датчици и сензори или пък изчислителни запаси, масиви за предпазване на данни и други, изяснява Денчев.

Огромни благоприятни условия


Най-видими, най-ефективни и най-убедителни са достиженията на изкуствения разсъдък в региона на обществените услуги. Затова те ще бъдат на фокус по време на конференцията „ Интeлигeнтни ИT peшeния. Πocoĸa: Изĸycтвeн интeлeĸт ”.

Градският авто трафик, да вземем за пример, може да бъде ръководен гъвкаво и интелигентно, с цел да няма тапи по улиците и да се понижат пътно-транспортните катастрофи. Това би икономисало доста нерви, само че и доста време на голям брой хора – фактор, който директно касае продуктивността им.
още по тематиката
Също толкоз огромни са опциите на изкуствения разсъдък да усъвършенства опазването на здравето – тук способността на изкуствения разсъдък да проучва колосални количества данни се свързва с намирането на мъчно забележими трендове в заболеваемостта, с откриването на нови лекарствени формули, а също с разкриването на измами и други приложения.

Предимствата на технологията обаче не са единствено за публичните организации. Там просто са най-видими за необятната общност.

Всеки, който предлага на пазара дадена услуга, има метод да впрегне изкуствения разсъдък в своята активност – стъпвайки на своите лични данни и тези от заобикалящата го действителност. В този смисъл даже дребните и междинните компании имат причина да се замислят за въвеждане на интелигентни системи на база неестествен разсъдък в своята активност.

„ Всеки управител може да се замисли, да види по какъв начин технологията може да му бъде потребна в съответния случай – данните на една организация са нейното богатство и мениджърите могат да извлекат голяма бизнес-стойност от тях ”, заключи Денчев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР