Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и

...
Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и
Коментари Харесай

Два изчезнали човешки вида открити в съвременно ДНК

Когато актуалните хора почнали да се появяват из Африка и да се популяризират из Евразия, се натъкнали на доста места заети от по-стари хоминиди, като неандерталците и Денисовия човек, които обаче се оказали другарски настроени към новите си съседи – доказателства за това се съдържат в ДНК-то ни даже през днешния ден. В същото време откриваме и нещо необичайно – следи от антични, непознати хоминиди, невиждани досега, написа haskovo.net.

Всички тези архаични групи били необятно публикувани и разнородни в генетично отношение, и оживели във всеки един от нас. След като анализирал деликатно съществуващата литература досега, екип учени от Университета на Аделаида разкрил двама сходни “призрачни ” предшественици в актуалната ДНК. Първият бил разпознат в евразийска ДНК благодарение на изкуствен интелект, а откритието му бе необятно отразено в медиите през тази година.

За втория бе обявено предходната година: тайнствен, неоснователен, генетичен отпечатък, открит само в популацията на Флорес, Индонезия. Оказва се, че се разграничава от актуалната човешка ДНК, сходно на ДНК-то на неандерталците или денисовите хора. Анализирайки деликатно тези генетични отпечатъци, биолозите съумели да проследят по кое време и къде се е получил инбридингът. Цялото модерно население съдържа към 2% неандерталско завещание, което значи, че смесването на неандерталците с предците на актуалните хора е станало скоро откакто са напуснали Африка – евентуално преди към 50 -55 000 години, някъде в Близкия Изток. С преместването на актуалните хора още по на изток, през островите към Югоизточна Азия, те се натъкнали и на други групи. Поне три други архаични групи хора били населили региона, а предците на актуалните хора се смесили с тях преди архаичните хора да изчезнат, считат учените. Една от тези групи са денисовите хора. Останалите две си остават тайнственост. Първите незнайни изчезнали хоминиди, наречени EH1, били почти еднообразно отдалечени в генетично отношение от денисовите хора и неандерталците. Предците на всички азиатци и австрало-папуанци се смесили с EH1, което довело до 2.6 – 3.4% общо потекло.

Това завещание сега не е толкоз мощно, само че генетичният сигнал към момента може да се наблюдава в ДНК-то на австралийските туземци, източноазиатците и локалното население на Андаманските острови. Това навело учените на заключението, че EH1 евентуално са населявали регион в Северна Индия, където групата модерни хора се натъкнала на тях. Съвременните хора се смесили и с денисовите хора най-малко на няколко места – Източна Азия, Зондския проток и Филипините. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР