Когато САЩ в едностранен порядък излезе от иранската ядрена сделка

Когато САЩ в едностранен порядък излезе от иранската ядрена сделка ...

Хасан Рухани: Каквото и да говори Тръмп, Иран спазва условията на ядрената сделка.


Когато САЩ в едностранен порядък излезе от иранската ядрена сделка Техеран не предприе огледални мерки заради запазването на стабилността в региона, пише за The Washington Post президентът на Иран Хасан Рухани. Според иранския лидер такъв ход, довел до безпрецедентния разрив между САЩ и Европа показа, че повечето от световните държави не обичат, когато им се бутат наоколо, а също потвърди правилността на политиката на Иран, насочена към диалог.

На осми май, когато президентът Тръмп обяви за излизането на Съединените щати от ядреното съглашение с Иран, ... аз имах два варианта. Бих могъл да отговоря симетрично и да обявя за излизането на Иран (от сделката – ИноТВ), което със сигурност би довело до още по-голяма неустойчивост и нестабилност в региона. От друга страна аз бих могъл да разгледам варианта за предоставяне на останалите страни на договора малка отсрочка за компенсация на неблагоприятните последствия от решението на САЩ, взето от тях по отношение на ценното съглашение, което беше достигнато в резултат от 12 години твърди и напрегнати преговори. Следвайки нашите традиции на уважение към принципа на върховенството на правото и нормите на международното законодателство, а също заради запазването на мира и поддържането на сигурността в района, аз избрах последния вариант“ - пише за The Washington Post президентът на Иран Хасан Роухани.

Според иранския лидер, Вашингтон очакваше бързото излизане на Техеран от сделката, което би му дало възможност с лекота да формира международен съюз срещу Иран и автоматично да възобнови санкционния режим. „Нашите действия обаче предотвратиха подобно развитие на събитията – спомня си Рухани – Преговорите с останалите участници в съглашението и тяхната готовност да се оридържат към неговите условия и по-нататък, оставиха Съединените щати сами. Такова сериозно разногласие между САЩ и техните европейски партньори по такъв важен въпрос на външната политика е единствено по рода си и няма прецеденти – което, струва ми, се доказва правилността на нашия подход към ядрената сделка и превантивната дипломация“.

Сегашната американска външна политика по отношение на Иран не отчита реалиите нито в тази страна, нито в региона, нито в целия свят, счита авторът. Нещо повече, според него днешният курс на Вашингтон е в разрез даже с националните интереси на САЩ.

„На основата на дезинформацията и фалшивите експертни оценки на терористичните групировки и Израел, американската администрация храни илюзии относно това, че санкциите ще доведат до отстъпки от страна на Иран. Иранците обаче, като правило сплотяват редиците си и оказват ожесточена съпротива пред лицето на външния натиск. Още преди сключването на договора Съединените щати не можаха с помощта на мащабни санкционни мерки да принудят иранците да капитулират. Тогава именно САЩ промениха курса си и се съгласиха на преговори“ - напомня Роухани.

Техеран, продължава иранският лидер, в хода на сегашните преговори с останалите участници в съглашението нееднократно подчертаваше необикновената важност на спазването на дългосрочните интереси на иранския народ. В случай, ако спазването на тези интереси бъде гарантирано, даже въпреки излизането на САЩ от сделката, то Иран ще остане в нея. В противен случай, подчертава Рухани, Иран ще предприеме други действия.

„Нашата логика е проста и недълбокомислена: или от тази сделка ще извлекат полза всички нейни участници, или никой. Мълчанието пред лицето на откровения натиск на САЩ към другите страни с цел да бъдат разкъсани икономическите и търговските връзки с Иран – което е въпиещо нарушение на устоялите се норми на международното право – е просто неприемливо“ - пише авторът.

По мнението на Роухани предложението на Тръмп да започнат преки преговори с Техеран не е „нито честно, нито искрено“. „Как може да повярваме в неговата искреност, ако неговия държавен секретар стигна до там, че представи дълъг списък с откровено оскърбителни предварителни условия за преговори?“ - интересува се иранският лидер.

Нещо повече, САЩ въведоха срещу Иран и иранския народ санкции, които усложниха за обикновените хора достъпа до медицината. Такова положение на нещата, както счита Рухани е неприемливо. „Зацикляйки се на ненавистта и жаждата за реванш, претенциозните заявления на САЩ за подкрепа на иранския народ са празни, лицемерни и слабо убедителни“: - отбелязва президентът.

И въпреки всичко Хасан Рухани изрази увереност, че в бъдеще Вашингтон отново ще промени политическия си курс. „Текущите преговори с нашите търговски партньори предвещават светло бъдеще за нашите международни отношения. Не остана и сянка от съмнение, че по-голямата част от страните в света се обявяват срещу едностранните действия на САЩ, тъй като те ненавиждат, когато ги принуждават да правят нещо насила. Даже ако в краткосрочна перспектива ни заплашват проблеми в нашите икономически отношения, заедно с нашите партньори ние ще се опитаме да ги решим и тези времена ще минат“ - предполага иранският лидер.

Иран е открит за диалог – именно по тази причина той започна преговори по ядрената тематика, които в края на краищата доведоха до сключването на устойчиво и взаимноизгодно съглашение. За добрите намерения на всички страни от сделката, особено на САЩ, може да се съди по пълното спазване на условията на съглашението. Но „неискрения подход“ на Вашингтон към тяхната практическа реализация е показател за липсата на честност при изпълнението от страна на Америка на нейните международни задължения.

„Съвременната история казва, че Иран в течение на последните 250 години не е участвал в нито един акт на външна агресия. И въпреки всичко той яростно се е съпротивлявал на чуждестранната агресия и интервенция. Нашето оръжие е мира и ние сме готови да отговорим с взаимност на всяка искрена и миролюбива крачка или решение. Това е нашата непоколебима и искрена позиция“ - прави извод Хасан Рухани.

Коментари на читателите на сайта на The Washington Post:

Mic Mac 77: Печално е, че Иран има по-сдържан и здравомислещ президент, отколкото у нас.

Clarence Gorlito: Колко мило от страна на WaPo да даде на този тиранин да се изкаже. Жалко, че мнозинството читатели на този вестник обичат иранския президент повече, отколкото собствения си.

Native Earthling: Интересно, че администрацията на Тръмп нито веднъж не посочи конкретен пункт от иранската ядрена сделка, който е бил нарушаван. Те просто говорят, че тя не работи и точка — без да привеждат за това никакви доказателства.

WRONGanswer: Рухани се опитва всичко да представи нещата така, като че ли Европа може да мине без САЩ. Няма да стане. Той, въпреки всичко е попаднал в целта, говорейки за натиска от страна на САЩ върху съюзниците им. Такъв подход отслабва нашето международно влияние. В дългосрочна перспектива такива действия на Тръмп отслабват нашата страна.

Jane Malschick Maestro: Скъпи Иран, ние имаме в Белия дом луд. Ние знаем това, и правим всичко, за да може здравомислието да се върне в нашата страна. Моля, потърпете, докато всичко това не свърши и ние не дойдем на себе си. С благодарност, американският народ.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: pogled.info