Когато Сариах отиде да донесе вода в яма близо до

...
Когато Сариах отиде да донесе вода в яма близо до
Коментари Харесай

Защо Индонезия не може да спре атаките на крокодили

Когато Сариах отиде да донесе вода в яма покрай дома си на остров Банкка, Индонезия, предишния септември, тя не знаеше, че 3-метров соленоводен крокодил си почиваше в кратера и гледаше по какъв начин цялостни една от кофите си.

" Водата беше спокойна и нямаше признаци на крокодил, взех решение да се изкъпя. Изведнъж се появи от нищото и ме ухапа, като ме завлече за лявата ми ръка във водата ", споделя 54-годишният мъж.

Индонезия става очевидец на най-вече офанзиви на соленоводни крокодили в света. През последното десетилетие е имало към 1000 набези, убивайки над 450 души. Близо 90 от тези офанзиви са осъществени в Банка и прилежащия остров Белитунг, съгласно Международния съюз за запазване на природата (IUCN).

Остров Банка е един от най-богатите на калай добивни райони в света.

Островът - съвсем с размерите на Хаваите - има население от един милион и към 80% от тях са миньори. Повече от 60% от земята на острова към този момент е превърната в калаени мини, споделя групата за запазване на дивата природа Walhi. Много от тези мини са противозаконни.

Десетилетия на употреба на калай са лишили острова от гората, оставяйки след себе си хиляди големи кратери и ями, които наподобяват на лунен пейзаж. И защото залежите на земята понижават, миньорите се обръщат към морето.

Това значи, че соленоводните крокодили, които могат да живеят и в сладка вода, са изтласкани от естествените си местообитания. Сега те живеят в изоставени и дейни минни ями наоколо до домовете на хората, което способства за повишаването на офанзивите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР