Когато съд на холандския бряг на Северно море издаде последната

...
Когато съд на холандския бряг на Северно море издаде последната
Коментари Харесай

За четвърт век съдът на ООН за бивша Югославия промени историята, но разочарова мнозина

Когато съд на холандския бряг на Северно море издаде последната си присъда тази седмица, това ще е краят на опит, чиито последствия се усещат по целия свят - от бойните полета на Руанда до тайните килии на Централно разузнавателно управление на САЩ в Европа.

Международният углавен арбитражен съд за Бивша Югославия, основан в Хага от Организация на обединените нации през 1993 година, докара до най-големия скок в региона на интернационалното наказателно право, откогато съдружниците съдят нацистите в Нюрнберг. Създаден в отговор на най-жестоките военни закононарушения от Втората международна война насам, той сътвори казус, който докара до изправянето пред съда на Червените кхмери и Чарлз Тейлър от Либерия и по този начин проправи пътя за различен съд, който има световни упоритости.

Близо 25 години по-късно това завещание е застрашено. Международният углавен съд (МНС), който стартира работа през 2002 година, е подкопан от възобновеното съревнование сред Запада и Русия, от протест на африканските страни, варелните бомби в Сирия и протеста на три от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Поддръжниците на трибунала в Хага споделят, че той ще остане лъч на вярата, който ще въодушевява възходящото търсене на правдивост и креативните подходи, по които тя може да бъде въздадена, от трибунали за съответни каузи в Африка до осъждането на деспот от една страна в друга и до осъждането на сириец в Швеция след обява във " Facebook ".

Чашата е или на половина цялостна, или на половина празна, споделя Алекс Уайтинг, професор по право в Харвард. " Може да кажете, че не сме отишли задоволително надалеч и че новите институции, изключително МНС, не са повторили триумфа на трибунала в Хага, само че със същия триумф можете да кажете, че е удивително какъв брой надалеч сме стигнали за 25 години. "

" Решенията му основават история "

Трибуналът в Хага се появи в характерен миг от историята - сред края на Студената война и офанзивите на 11 септеври, когато Русия беше слаба, а Западът - единен за общи дейности. Десетилетия преди този момент спорове от Виетнам до Алжир, от Афганистан до Шри Ланка не стигаха до съда. С поддръжката на западните миротворци и готовността на Европейския съюз да обвърже интеграцията на страните наследници на Югославия със съдействието им трибуналът издаде 161 обвинителни акта и съумя да издаде 83 присъди " отговорен ". Присъдата в сряда по против военния пълководец на босненските сърби Ратко Младич ще е последната.

Съдът за Югославия беше и първият, осъдил настоящ държавен глава - Слободан Милошевич в Сърбия - призна половото принуждение като военно закононарушение и способства за правната формулировка на геноцид. Заедно с трибунала за закононарушенията в Руанда той обедиви правни способи, употребявани от трибунали в Сиера Леоне, Камбоджа, Ливан и - по-късно - МНС. Неговите 2.5 милиона страници стенограми оферират подробна и постоянно ужасяваща хроника за разпада на страната, която разсейва мъглата на военновременната агитация. Над 4500 очевидци са се качили на скамейката от началото на работа.

" Обещах си да приказвам от името на тези, които не оцеляха, " споделя Нусрета Сивач, някогашен арбитър в Босна, която свидетелства, че е изнасилена от завладели я босненски сърби. " Решенията на трибунала пишат историята. "

Критиците обаче означават, че съдът е бил муден, безценен и очернен от многочислени оправдателни присъди. Милошевич умря през 2006 година, до момента в който още е в съда, а някои каузи бяха белязани от заплашване на очевидци. Трибуналът трябваше да помогне за помиряването, само че ревизионизмът не стопира, а наказани военни нарушители постоянно биват обрисувани и почитани като герои. Според тези, които считат, че съдът не си е приключил работата, обвиняването към Милошевич, в разгара на ударите на НАТО против него, единствено е задълбобило спора и го е окуражило да се задържи на власт - което и той прави още 17 месеца.

Подобни причини до момента са употребявани и в оценката на метода, по който МНС преследва африкански водачи.

 Нусрета Шивач.
© Reuters

Нусрета Шивач.

" Непреодолими трудности "

Установен с контракт и бойкотиран от Съединени американски щати, Китай и Русия, МНС не се употребява с въздействие като това на трибунала в Хага. Само една арабска страна му е член, а множеството от случаите, които преглежда, са в Африка. Миналия месец Бурунди напусна, обвинявайки съда, че е преднамерен, а Кения и Южна Африка заплашиха да го последват. Репутацията на съда беше сложена на тестване през 2014 година от края на делото против кенийския президент Ухуру Кениата и осемгодишното укриване на суданския президент Омап ал Башир от интернационален арест.

Най-силно се набива на очи безсилието на съда пред близо половин милион починали в Сирия - ръцете му са вързани от ветото на Русия и Съединени американски щати в Къвета за сигурност на Организация на обединените нации, който може да отнесе в съда случаи на трани, които не са страни по него като Сирия. МНС в същото време отхвърля да демонстрира предубеждения към Африка и напомня, че е на разнообразни стадии на следствие на закононарушения в Грузия, Ирак, Украйна, Колумбия и Палестина, въпреки да не може да се чака огромен триумф в следствието на спорове, където са забъркани Русия и Съединени американски щати.

Особено значим миг пристигна, когато прокурори желаеха този месец официално следствие за военни закононарушения в Афганистан, в това число за отношението на арестувани от американските бойци в страната, както и на килиите на Централно разузнавателно управление на САЩ в Полша, Румъния и Литва. Според специалисти това е алегоричен жест, който разкрива упоритостите на съда, само че също и рестриктивните мерки му, имайки поради дребната възможност за подпомагане от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Югославският арбитражен съд сподели, че " в случай че има мощна политическа и дипломатическа поддръжка от интернационалната общественост, справедливостта може да бъде реализирана, " споделя основният му прокурор Серж Брамерц. " Но без тази поддръжка трудностите могат да са съвсем непреодолими. " Кевин Джон Хелър, професор по право в университета в Амстердам, споделя за МНС: " Силно се колебая, че той в миналото ще може да отговори на стремежите на хората и страните, които го сътвориха. "

Фотогалерия: Ратко Младич към момента е воин в умиращото си родно село >

Очаквания за деяние

Въпреки това настояванията водачи по света да дават отговор за действията си нарастват дружно с методите, по които тя може да бъде търсена. Експерти показват към случая с осъждането през 2016 година на някогашния деспот в Чад, Хисене Хабре, в съд в Сенегал - първият случай, при който с универсална пълномощия някогашен държавен глава от една страна е наказан в друга за закононарушения против човешките права. Същите правила се приложиха за сирийски боец, наказан от шведски съд предишния месец, частично въз основата на обява в обществените мрежи, до момента в който управляващите в Швеция и Германия проверяват над дузина лица за закононарушения в Сирия и Ирак.

В конюнктура, в която Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е неподвижен, Общото заседание на Организация на обединените нации даде ход на личния си механизъм, с цел да проверява военни закононарушения в Сирия. Хибриден арбитражен съд работи в Централноафриканската република, а различен се чака да стартира да работи в Южен Судан.

" Това, което не е намаляло през последните пет до седем години, а в действителност единствено се е нараснало, е настояването за правдивост - очакване, което ще се трансформира в дейности, " споделя Парам-Преет Сингх от " Хюмън райтс уоч ". Трибуналът в Хага и напъните, които се поставят след него, " трансформираха дебата ", споделя Уайтинг. " Именно по тази причина планът в никакъв случай няма да почине. Може да заспи, само че в никакъв случай няма да почине. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР