Когато руският президент Владимир Путин разреши на войски да преминават

...
Когато руският президент Владимир Путин разреши на войски да преминават
Коментари Харесай

Да се определя ли случващото се в Украйна като нашествие?

Когато съветският президент Владимир Путин позволи на войски да минават границата и да влизат в регионите, следени от подкрепяните от Русия сепаратисти, Белият дом в началото не стигна до такава степен да го назова настъпление. Това се промени през вчерашния ден и основни съдружници в Европа също обявиха, че Путин е пресякъл алена линия.

“Това е началото на съветско настъпление в Украйна”, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше също толкоз явен.

“Миналата нощ видяхме, че нови съветски войски навлязоха в Донбас, в елементи от Донецк и Луганск”, съобщи той през вчерашния ден, визирайки двата региона от Източна Украйна, следени от подкрепяните от Русия сепаратисти. “Това, което виждаме сега, е по какъв начин една страна, в която към този момент имаше настъпление, е подложена на по-нататъшно нашествие”.

Но не всички нашествия са обсъждани еднообразно.

В отговор на въпроса дали решението на Путин да изпрати това, което той назова “миротворци” се равнява на настъпление, висшият представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел сподели: “Не бих споделил, че това е пълномащабно настъпление, само че на украинска територия има съветски войски”.

Използването на термина “нашествие” в тази ситуация е значимо, тъй като той слага основата за това, което съгласно Байдън може да се трансформира в голям брой серии от стопански наказания, в съгласуваност със съдружниците от НАТО и други страни, които считат експанзията на Путин за нарушаване на интернационалното право и опасност за реда в Европа.

Санкциите са главният инструмент за въздържане на западните страни, защото те изключиха военни дейности против Русия.

Какво се случва на терен в Украйна?

Картината е мрачна и не напълно ясна.

Путин съобщи в понеделник, че Русия признава независимостта на бунтовническите райони “в границите, съществували, когато те обявиха” независимостта си през 2014 година. Това включва територия, следена от украинската войска. Путин издаде и декрет, разрешаващ потреблението в района на това, което той назова миротворци, въпреки че съветски представители не са удостоверили, че войски на страната са прекосили границата в отговор на указа.

Освен това съветски депутати дадоха на Путин позволение да употребява въоръжените сили в чужбина, засилвайки опасенията от огромно настъпление, в това число интервенция, целяща свалянето на държавното управление в Киев.

Нашествие ли е това?

Трудно е това да бъде обсъждано като нещо, друго от настъпление, въпреки че хората могат да спорят за терминологията. Разногласията обаче ще изчезнат, в случай че – както мнозина чакат – Путин стартира пълномащабна атака за събаряне на държавното управление в Киев.

Байдън съобщи, че е обратно на логиката да се счита, че Путин е подхванал толкоз огромна военна подготовка, в това число скупчване на над 150 000 военни на границата и изпращане на ресурси от кръв в тези региони, по аргументи, разнообразни от настъпление в прилежащата страна.

“Нямате потребност от кръв, в случай че планирате да започнете война”, съобщи Байдън.

Според Мари Елън О’Конъл, професор по право в Университета “Нотр Дам” и специалист по интернационално право и приложимост на мощ, всяко пресичане на национална граница с военни сили е нелегално, даже в случай че е наречено с име, друго от настъпление.

“Законният отговор се преценя съгласно мащабите и резултата на нашествието”, съобщи тя. “Използването на мощ за слагане на цяла страна под надзор, събаряне на държавно управление и лоялни към него военни сили, е най-екстремната форма на нарушение”.

Какъв беше първичният отговор на Вашингтон?

След като в понеделник Путин изложи обосновката си за признание на независимостта на Донецк и Луганск, чиновник на Белия дом избегна деликатно въпроса дали дейностите на Путин съставляват военно настъпление.

Служителят съобщи, че съветски войски са работили в следените от бунтовниците региони към този момент осем години.

“Сега наподобява, че Русия ще работи намерено в този район и ние ще отговорим по съответния начин”, сподели служителят.

Каква ще е идната стъпка на Вашингтон?

След като съобщи обществено, че Русия още веднъж навлиза в Украйна, въпросът е какъв брой надалеч Байдън ще стигне в отговора си. Той към този момент съобщи, че няма да изпрати войски на Съединени американски щати в Украйна, само че през вчерашния ден съобщи, че е наредил пренасяне на ситуирани в Европа американски войски в три страни членки на НАТО, които се усещат най-изложени на евентуална съветска офанзива: Естония, Латвия и Литва.

Тези три балтийски страни бяха анексирани от Москва след Втората международна война и си върнаха независимостта след разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Байдън разгласи тежки финансови наказания против съветски банки и олигарси и съобщи, че ще бъдат наложени и други, в случай че Путин продължи нашествието си.

Глобалната реакция против дейностите на Путин в Украйна беше бърза, без особени разногласия за законността ѝ.

“Москва мина от прикрити опити за дестабилизиране на Украйна към открити военни действия”, съобщи през вчерашния ден Столтенберг пред медиите. “Това е сериозна ескалация от страна на Русия и крещящо нарушаване на интернационалното право”.

Ще се лимитират ли съветските войски до настъпление в Украйна?

Путин не е давал признаци, че има желание да стартира война на територията на НАТО, само че съюзническите страни все пак се тормозят. Точно по тази причина администрацията на Байдън изпрати този месец още 4700 военни в Полша и укрепи личния състав на генералния щаб в Германия, като в това време реалокира 1000 военни от Германия в Румъния.

Столтенберг съобщи, че съдружници от НАТО имат над 100 самолета във висока бойна подготвеност и повече от 120 военни кораба в подготвеност в морето от Северния полярен кръг до Средиземно море.

“Всичко демонстрира, че Русия продължава да възнамерява пълномащабна офанзива против Украйна”, съобщи Столтенберг.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР