Когато руската страна обяви спирането на Южен поток и началото

...
Когато руската страна обяви спирането на Южен поток и началото
Коментари Харесай

Енергийните ходове на държавата - коментар на Валентин Николов

Когато съветската страна разгласи прекъсването на " Южен поток " и началото на " Турски поток ", тогава ние направихме тактика. Фактически стартира да се работи по газов хъб " Балкан ". Част от тактиката беше този газов хъб " Балкан " да се зарежда посредством втората тръба " Турски поток ", който към този момент е " Балкански поток " и това да дава ликвидност на хъба. Разбира се, Европа сега не гледа на тази тръба като част от хъб " Балкан ", т.е. няма да я финансира. Тя я гледа като транзитираща тръба, сподели в студиото на " Още от деня " Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, ръководител на Комисията по енергетика в Народно събрание.

Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, ръководител на Комисията по енергетика в Народно събрание: В началото на септември бяхме във Варна. Там беше господин Борхард. Той сподели, че не се преглежда тази тръба като част от хъба и от европейската инфраструктура, само че няма да пречат на построяването, което е съвършен вид, т.е. всичко е направено по европейски правила и няма да пречат никога нито Европа, нито който и да е различен.
Руската страна искаше ние да желаяме дерогация, както е със Северен поток 1 и 2 и знаете, че тази дерогация падна. Искаха да получим дерогация по отношение на Южен поток, тъй че притежателят на тръбата да бъде притежател и на газ, нямаше по какъв начин да се случи, напомни Валентин Николов.
Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, ръководител на Комисията по енергетика в Народно събрание: Докато тука към този момент всичко е направено по европейските правила, по третия енергиен пакет, всичко е спазено, процедурите са минали. Накрая потребителите от Европа ще платят сметката.
Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР