Когато разговаряме един с друг, от пръските излизат около 250

...
Когато разговаряме един с друг, от пръските излизат около 250
Коментари Харесай

Пулмолог: Не температурата е най-тревожният К-19 симптом

" Когато беседваме един с различен, от пръските излизат към 250 вируса в минута, е открила Американската организация за следене на болесттите.

При леко покашляне те могат да доближат 50 хиляди, а при по-силна кашлица – 800 хиляди вируса в минута. Това трансформира затворените пространства в инкубатори на болест, в това число с Covid-19. Оттам идва и огромният растеж на заболеваемост и изяснява за какво през лятото тя беше по-ниска ". Това съобщи пред БНР пулмологът доктор София Ангелова.

Тя акцентира, че високата температура сама по себе си не е рискова:

" Ако имате температура – не се тормозете. Температурата значи, че имунитетът ви е наред и се бори с вируса. Не изпадайте в суматоха, не температурата е тревожният признак. Тревожният признак е задухът.

Във всички останали случаи се предлага банкет на течности, успокоение, бранене на легло.

Д-р Ангелова обръща внимание и на друго:

" Антибиотиците работят, когато има вторична бактериална зараза. Covid-19 ще отмине, само че ще остане главният проблем антибиотичната устойчивост.

Моля, не ни корете, нито нас, нито персоналните лекари, че лекуваме по телефона. Има положения, при който антибиотикът се предписва, с цел да се предотврати цитокиновата стихия (Така наречената " цитокинова стихия " съставлява свръхотговор на избрани кафези от имунната система).

Ние обаче ревизираме пациентите си, отговаряме на над 300 позвънявания дневно. Така че при признаци стойте вкъщи. Първите 72 часа са значими – през това време слушалката няма да ни помогне, прегледът също няма да помогне. "

" Бъдете спокойни, – прикани доктор Ангелова, – тези, които са Covid позитивни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да наблюдават само за зной – тогава би трябвало да се вземат ограничения.

Моля ви, проветрявайте, прикани тя още един път, вирусът не обича чистия въздух. Спазвайте ограниченията, така наречените трите " Д ": отдалеченост, дисциплинираност, стерилизация. Вирус има. По-голямата част, 80% ще го преживеят, само че това не значи да не пазим себе си и останалите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР