Когато ръководителят на Укроборонпром Юрий Гусев обяви в края на

...
Когато ръководителят на Укроборонпром Юрий Гусев обяви в края на
Коментари Харесай

Вертолетният скандал в Украйна се разраства

Когато ръководителят на Укроборонпром Юрий Гусев разгласи в края на февруари за началото на сглобяването на известните американски хеликоптери Bell UH-1 Iroquois в завода в Одеса, се долавяше чувството, че нещо не е наред, написа рускоезичният уебсайт odnarodyna.org.
По някакъв метод всичко стана ненадейно, без шумната осведомителна акция, която е нормална в сходни обстановки. Друго нещо е изненадващо: за какво бе определена ремонтна фабрика (бившата ремонтна работилница на Одеския аероклуб), с цел да бъдат съединени ирокезите, когато в Запорожье работи огромната и известна авиационна компания Мотор Сич.
Недоразуменията бяха добавени от неотдавнашната заповед на Зеленски от средата на 2021 година „ да се вдигнат във въздуха “ най-малко четири звена на бойни хеликоптери Ми-24, поради които те сполучливо тестваха лични лопати (за носещите винтове) на тези хеликоптери в Запорожие.
И най-после, изглеждаше необичайно, че нито дума не беше казана за „ ирокезкото попълнение “ по време на Първия всеукраински конгрес на производителите на самолети предишното лято. За него не се загатва и в тактиката " Визия за Военновъздушни сили 2035 ".
Гусев обаче разказваше безпрепятствено и в детайли, чак до гаранцията за лицензирането на Bell Helicopter Textron, изложение на цеховете и точната дата на сглобяване на първия хеликоптер - датата на 30-годишнината от независимостта на Украйна (август 2021 г.), тъй че подозренията даже на закоравели скептици бяха разсеяни.
Експертите гладко минаха от полемики за физическата изпълнимост на производството на хеликоптери към диалози за целесъобразността точно на този съответен модел. Машината, позната на армейците от времето на Виетнам, е спечелила свои фенове по целия свят и макар възрастта си, както твърдят приятелите, тя е проектирана дефинитивно да декомунизира и откъсне вертолетната Украйна от Русия .
И внезапно в този момент на 3 март полското военно издание Zbiam описа, че американците не са издавали лицензи на Украйна. „ Bell Textron съобщи в писмо до редактора, че не е издавал лиценз на Ukroboronprom или други икономически субекти в Украйна за производството на хеликоптери UH-1 Iroquois “ - пишат полските стратегически сътрудници на Киев.
В същото време американците оповестиха, че са подготвени да поддържат напъните на Украйна за модернизиране на вертолетния флот, само че единствено в границите на държавната процедура за задгранична военна продажба (FMS).
Същите поляци обявиха, че изработката на военни транспортни средства би трябвало да зависи от поръчката, само че Министерството на защитата не се произнесе във връзка с попълването на армията с ирокезите. Украинската работа за сигурност също мълчи, а министър Аваков, както е известно, купува хеликоптери за Министерството на вътрешните работи от Франция.
Полският информативен душ обаче върна критиците към умереност и докара до пояснения. Обясни обаче не Гусев, а ръководителят на Одеския самолетен цех Виталий Юхачов .
Смисълът е следният: договарянията (супер-свръхсекретни) с американците не престават от няколко години, а през 2017 година е подписан даже меморандум (генерално споразумение) за съдействие в сглобяването на транспортно-пътнически вертолет от междинен клас и пътнически хеликоптер, чийто екипаж се състои от двама души, а бордът може да побере до 13 пасажери. Не е ясно Юхачев какво схваща под „ ирокез ”, тъй като съгласно обясненията му става дума за нещо приблизително сред вертолет и автожир.
Като цяло, Юхачов разгласи някакъв скришен контракт с незнаен сътрудник за основаване на незнайна демонстрационна машина за сметка на незнаен вложител.
Междувременно стана известно, че ремонтният цех от Одеса през последните години е подписал единствено едно съглашение през 2018 година с Aviastar Invest Corp (САЩ) и Distar CZ as (Чехия) за началото на съдействието в създаването и производството на самолети в Украйна. Чехите в действителност се занимават със основаването на самолети, само че не хеликоптери, а свръхлеки самолети, като сякаш американската компания се оглавява от Генадий Крейерман, който има бизнес (Aviastar Invest Ukraine LLC) и недвижими парцели в Киев.
Американските ирокези се спънаха в хитри схеми, които са сложни за схващане. Възможно е Гусев просто да се заблудил, че с американците всичко е уредено и той въодушевено се е втурнал да „ угоди на нацията “. Гусев не трябва да се счита за глупак, тъй като като един от индикаторите за успеваемостта на чиновниците на концерна той показал „ броя на прочетените книги ".
Може да се допусна, че Гусев просто конструира в главата си някои лични действителности, където построява ирокези с американците и се втурва с тях под звуците на Вагнер, с цел да удрят Донбас. Тази действителност има всичко - приключеният втори (самолет) „ Мрия “, перуанският план „ Антонов “, основаният от турците самолетоносач „ Небесна стотица “ и, несъмнено, парадът на Червения площад.
Едва в този момент действителностите на нашето време поддържат по-различна версия – Гусев съчинявал умишлено, допуска odnarodyna.org.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР