Когато работите за една и съща компания или пък с

...
Когато работите за една и съща компания или пък с
Коментари Харесай

В нов състав, в нова роля

Когато работите за една и съща компания или пък с един и същи екип години наред, вие изграждате съвместен синхрон. Те знаят на какво сте способни и са осведомени (или най-малко се допуска, че са) с вашият опит и достижения. Когато обаче започнете работа на ново място, нещата стоят по радикално друг метод. Тогава би трябвало да се приспособите към нови правила, нови цели и нови шефове. Трябва да работите, с цел да се докажете.

Как обаче е най-ефективният метод да постигнете това? Разбира се, може просто да изчакате нещата да се развият по натурален път, само че в днешната сввръхдинамична и конкурентна среда кой може да си разреши да чака с години, с цел да бъде признат наедно с сътрудниците си? Ето четири стъпки, които ще ви оказват помощ да се докажете на новото работно място допустимо най-бързо.

1. Подкрепяйте думите си с дейности

Когато сте нов в офиса, би трябвало постоянно да подбирате деликатно думите си, с цел да сте сигурни, че те подхождат на това, което вършиме. Ще ви дам за образец новият президент на една компания, на чието показване присъствах. Той говореше за това какъв брой значимо за него е чиновниците му да се усещат добре и по какъв начин „ те постоянно би трябвало да бъдат преди всичко “.

Малко откакто изрече тези думи, един от чиновниците разля кафето си на конферентната маса. В този миг всички се втурнаха да оказват помощ с почистването на разляната течност, с изключение на новият президент, който отстъпи обратно и ревизира дали костюмът му е бил оцапан. Това несъмнено не е първото деяние, което един грижлив и мислещ за чиновниците си водач би подхванал.

Ако твърдите, че цените честността, не може просто да игнорирате критите и отзивите, които не ви харесват. Ако желаете другите да повярват във вас, би трябвало да се стараете да вършиме това, което обещавате.

2. Целете се в средата

Когато имате нов началник или нов екип, би трябвало да демонстрирате какво може да се чака от вас. Може би на предходното ви работно място сте били прочут като страховит водач, които не се опасява да поема отговорност за своя екип, само че всичко това към този момент е в предишното. Не може да очаквате новите ви сътрудници да ви се доверят от първия ден и просто да повярват, че вие сте способен и можещ. Същевременно с това обаче, несъразмерното фукане и демонстриране на умения може да има не по-малко отрицателен ефект  върху метода, по който другите ще ви възприемат. Какъв е верния метод в този случай? По-добре ли е да бъдете скромни и да избягвате бомбастичните изявления, или пък да дадете най-хубавото от себе си и да покажете до къде се простират вашите благоприятни условия? Когато сте нов в офиса, рисковите прояви, в която и да е от двете крайности на спектъра, водят до песимизъм и съмнение от страна на вашите сътрудници. Във времето си като сценичен режисьор аз научих, че е най-добре да се стартира с по-леко движение. Публиката има потребност да се настрои на вълната на представлението. Помислете какъв брой доста пиеси сте гледали, които стартират с артист, правещ някакъв дребен жест, като да вземем за пример да гледа през прозореца или пък да седи на стола и да гледа в земята. Същото важи и за вашите началник и сътрудници, които имат потребност от време, с цел да свикнат с вас и да новата ви роля.

3. Позволете на вашата персона да блесне

Колко пъти сте чували някой да ви споделя да се усмихнете? Звучи като добър съвет, нали? В последна сметка, кой желае да работи с началник или с сътрудник, който е прекомерно сериозен?

Ако обаче желаете да бъдете признати като част от екипа на новото работно място, би трябвало да забравите за „ черно-белия ” метод на мислене. Истината е, че когато следвате безусловно препоръки от рода на „ усмихнете се “ вие просто си слагате една маска. Като новия човек в офиса, първата ви задача е да свалите тази маска и да бъдете себе си. Когато говорите с вашите сътрудници, вие би трябвало да им разказвате действителни истории и случки от вашия живот, а не добре звучащи измислици. Не можете да си позволите непрекъснато да мислите какво би трябвало да кажете и дали това не опонира на нещо, което сте споделили по-рано. Позволете на вашата персона да блесне и да ви завоюва благосклонностите на вашите сътрудници.

4. Покажете, че слушате

Когато сте почнали работа на ново място, би трябвало да се фокусирате върху попиването на допустимо най-вече информация за него. Не е задоволително просто да слушате какво ви споделят вашия началник и екип – би трябвало да покажете, че разбирате казаното. Когато шофирате, не е задоволително единствено да забележите, че светофарът свети в алено, вие би трябвало да спрете на място.

Един от най-хубавите способи да демонстрирате схващане е като повтаряте думите на вашия събеседник и задавате съответни въпроси, свързани с казаното от тях. Ако шефът ви каже: „ Трябва да извършите X ”, вие може да отговорите с „ Разбирам, че би трябвало да създадем X. Имате ли някакъв съвет за най-ефективния метод да реализираме тази цел “.

Започването на нова работа е вълнуващо прекарване, само че доказването на вашите качества и благоприятни условия пред новите ви сътрудници изисква много работа. Не се страхувате да бъдете себе си и да покажете това, което можете, само че не забравяйте да положите старания, с цел да можете в това време да опознаете хората, с които ще прекарате по-голямата част от деня си най-малко в близкото бъдеще.

.......................

Анет Грант , основен изпълнителен шеф на Executive Speaking, Inc. и създател на „ The 6-Minute Guide “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР