"Когато процедурите се прилагат и се спазва контролирането им от

...
"Когато процедурите се прилагат и се спазва контролирането им от
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Когато процедурите се контролират от негодници, и резултатът е негоден

"Когато процедурите се ползват и се съблюдава управлението им от негодници, то и крайният резултат би бил неспособен. Затова сега конфликтът е ценностен ", съобщи пред БНР адвокатът-правозащитник Михаил Екимджиев за повторното гласоподаване на избора на Иван Гешев за основен прокурор, откакто президентът Румен Радев не издаде декрет за назначението му и върна избора му във Висш съдебен съвет.
Според него "големият проблем е, че от официална позиция процедурите са спазени, само че зад формата има правила на правото и дух на закона, има Конституция и публичен контракт, които търсят смисъла на правото, върховенството на закона и справедливостта, а то не е в процедурите ".
"Причината за неуспехите на гражданското общество в прехода и в реализирането на правосъдната промяна са едни и същи. От едната страна са хора - романтици, а от другата е една особена порода апаратчици, чийто живот е отдаден на това да се окопават в държавните институции, да образуват лобита. Те това вършат години след години и като пристигна времето за някакво решение, те споделят "Ние съблюдаваме процедурите ", съобщи известният правозащитник в предаването "Преди всички " по стратегия "Хоризонт ".
По думите на Михаил Екимджиев в Конституцията пълномощията на президента за това с какви претекстове ще върне решението на Висшия правосъден съвет не са лимитирани - той може да каже, че няма съревнование, че претендентът за основен прокурор не дава отговор на законовите условия.
Адвокатът правозащитник позволи, че президентът ще сезира Конституционния съд по отношение на процедурата за избор на нов основен прокурор.
"Президентът би могъл да не издаде декрет и да изиска от Конституционен съд оповестяване на противоконституционност на текста на член 173, алинея 3, с цел да се върне предходният текст на същата алинея, а той предвиждаше, че процедурата стартира изначало. Това е и конституционният план ", безапелационен бе той.
Според Михаил Екимджиев Висш съдебен съвет извива ръцете на президента.
"Когато има безусловен звук - чухме Цацаров, чухме Гешев какви изказвания направиха, президентът има право, забавяйки безкрайно време (подписването на указа за назначението на новия основен прокурор), да отбрани Конституцията и върховенството на правото против тези хора, които са решили с едни, наречени от тях процедури, да ни прокарат една негодна кандидатура, единствено тъй като тя е добра за тях, макар че тя е неприятна за обществото и за върховенството на правото в България ", счита юристът.
Михаил Екимджиев предвижда, че в случай че не бъде определен и назначен нов основен прокурор, а мандатът на Сотир Цацаров изтече, той да бъде определен още веднъж за краткотрайно изпълняващ длъжността до избор на негов заместител.
"Цацаров е тежка номенклатура - той може да работи единствено шеф, тъй че ще се погрижат за него, или като началник на КПКОНПИ, или като дипломат някъде ", разяснява още юрист Екимджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР