Когато процедурите се прилагат и се спазва контролирането им от

...
Когато процедурите се прилагат и се спазва контролирането им от
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев: ВСС извива ръцете на президента

" Когато процедурите се ползват и се съблюдава управлението им от негодници, то и крайният резултат би бил неспособен. Затова сега конфликтът е ценностен ", сподели пред БНР адвокатът-правозащитник Михаил Екимджиев за повторното гласоподаване на избора на Иван Гешев за основен прокурор, откакто президентът Румен Радев не издаде декрет за назначението му и върна избора му във Висш съдебен съвет.

Според него " огромният проблем е, че от официална позиция процедурите са спазени, само че зад формата има правила на правото и дух на закона, има Конституция и публичен контракт, които търсят смисъла на правото, върховенството на закона и справедливостта, а то не е в процедурите ".

В предаването " Преди всички " по " Хоризонт " юрист Екимджиев добави:

" Причината за неуспехите на гражданското общество в Прехода и в реализирането на правосъдната промяна са едни и същи. От едната страна са хора - романтици, а от другата е една особена порода апаратчици, чийто живот е отдаден на това да се окопават в държавните институции, да образуват лобита. Те това вършат години след години и като пристигна времето за някакво решение, те споделят " Ние съблюдаваме процедурите ".

По думите на Михаил Екимджиев в Конституцията пълномощията на президента за това с какви претекстове ще върне решението на Висшия правосъден съвет не са лимитирани - той може да каже, че няма съревнование, че претендентът за основен прокурор не дава отговор на законовите условия.

Адвокатът-правозащитник позволи, че президентът ще сезира Конституционния съд по отношение на процедурата за избор на нов основен прокурор и посочи:

" Президентът би могъл да не издаде декрет и да изиска от Конституционен съд оповестяване на противоконституционност на текста на член 173, алинея 3, с цел да се върне предходният текст на същата алинея, а той предвиждаше, че процедурата стартира изначало. Това е и конституционният план ", безапелационен бе той.

Според Михаил Екимджиев Висш съдебен съвет извива ръцете на президента:

" Когато има безусловен звук - чухме Цацаров, чухме Гешев какви изказвания направиха, президентът има право, забавяйки безкрайно време (подписването на указа за назначението на новия основен прокурор), да отбрани Конституцията и върховенството на правото против тези хора, които са решили с едни, наречени от тях процедури, да ни прокарат една негодна кандидатура, единствено тъй като тя е добра за тях, макар че тя е неприятна за обществото и за върховенството на правото в България ".

Михаил Екимджиев предвижда, че в случай че не бъде определен и назначен нов основен прокурор, а мандатът на Сотир Цацаров изтече, той да бъде определен още веднъж за краткотрайно изпълняващ длъжността до избор на негов заместител.

" Цацаров е тежка номенклатура - той може да работи единствено шеф, тъй че ще се погрижат за него, или като началник на КПКОНПИ, или като дипломат някъде ", разяснява още юрист Екимджиев.

*Източник: http://bnr.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР