Когато продуктивните хора споделят своите тайни за успех, те често

...
Когато продуктивните хора споделят своите тайни за успех, те често
Коментари Харесай

Дизайн мисленето и продуктивността

Когато продуктивните хора споделят своите секрети за триумф, те постоянно приказват за описи със задания. Аз също съм последовател на този способ на обмисляне, само че също така се старая да наблягам смисъла на физическата интензивност, грижата за здравето и ежедневните разходки навън. Правя всичко по силите си, с цел да се храня здравословно и да не извозвам прекалено много време на дивана пред тв приемника. Това са препоръки за поддържане на висока работливост, които най-вероятно сте чували и преди

Като същински експерти в работата, когато достигнем избран стадий на нашата кариера ние се нуждаем от нов метод към продуктивността, защото с годините става все по-трудно да поддържаме баланс сред персоналния живот и работата, изключително когато се натоварваме с нови и разнородни отговорности. Ролята ни в компанията се трансформира от такава на реализатор, който прави това, което му се подрежда, в такава на началник, който управлява дейностите на другите. В която и промишленост да се намирате, вие съвсем несъмнено ще преминете през интервали, в които ще ви се наложи да ръководите екип от ваши сътрудници и да поемете водеща роля в някакъв план или стратегия. В тези обстановки техниките за поддържане на висока работливост, които са ви помагали при започване на вашата кариера, стартират да губят своята успеваемост.

Когато ми беше препоръчана позицията на старши помощник-декан по университетските въпроси в бизнес учебното заведение към Станфордския университет, аз знаех, че би трябвало да бъда доста деликатна с метода, по който да максимизирам моята работливост. Тази работа изисква от мен да се представям в разнообразни функции – на професор, на админ, на откривател и други За да се оправя с тази тежка задача, в последна сметка аз взех решение да възприема няколко техники от дизайн мисленето(Design Thinking), които да внесат малко повече ред и изясненост в моето всекидневие и да ми оказват помощ да категоризирам целите си:

Първи способ – Натрупване на функционалности за оптималната успеваемост

За да увелича допустимо най-вече моята работливост, аз се обърнах към концепцията за струпване на функционалности. Разбрах за тази доктрина за първи път, когато изучавах пермакултурен дизайн. В пермакултурния дизайн всеки детайл извършва повече от една цел. Дизайнерите постоянно комбинират разнообразни функционалности в земеделието или ландшафт дизайна, с цел да извлекат оптималната стойност от все обособен детайл. Основната концепция е, че всеки един детайл би трябвало да извършва допустимо най-вече функционалности.

Да вземем за образец дизайнът на една градина. Когато мислите за функционалностите, които може да извършва едно дърво, първото нещо, което ви идва на разум, може би е обстоятелството, че то ще разкраси пейзажа. Дървото обаче може да ражда и разнообразни плодове, да прави сянка на прозорците и да извършва ролята на дом за птици и пчели. Иначе казано, то има доста функционалности, чието струпване максимизира продуктивността.

Аз ползвам същите правила в работата ми, с цел да си подсигурявам, че съм допустимо най-ефективна в това, което върша. Например, когато бях поканена да изнеса тирада пред чиновници на кметството, аз поставих огромни старания, с цел да се приготвя за тази среща. Размишлявах над известието, което да им предам, сътворих слайдове, които да го пресъздават и си приготвих бележки, с които да си оказвам помощ, в случай че не помни нещо значимо. Този план обаче откри пред мен и опция за съчетание: Кои детайли от тази тирада мога да употребявам в други лекции, полемики или изявления?

Важно е обаче да не бъркате натрупването на функционалности с мултитаскинга. Когато натрупваме функционалности, ние изполваме детайли от към този момент приключени планове и задания за основаването на нещо ново. В тези случаи ние на вършим няколко неща по едно и също време, а фокусираме силата си върху поредното осъществяване на обособени действия. Идеята е да използваме тези действия като трамплини към триумфа в бъдещи планове.

Втори метод – Редефиниране на провокациите като благоприятни условия

Една от техниките на дизайн мисленето, която ми оказва помощ да бъда продуктивна, е концепцията за дефиниране и редефиниране. Прилагането на тази идея зависи от способността на човек да отбелязва и надлежно премисля дадени провокации, като подхожда към тях от разнообразни гледни точки. Тъй като кариерата ми изисква от мен да уравновесявам сред разнообразни функции и отговорности, аз пробвам да редефинирам всяка активност и сложна задача, която наподобява предизвикателно, като нова опция

Например, в случай че бъда поканена да ръководя някакъв академични комитет, мога да приема това предложение по два метода – като следващата отговорност, с която да се натоваря, или като вълнуваща опция. Вместо да виждам на това като на спомагателна задача, аз премислям офертата като опция да се срещна с разнообразни гледни точки, да срещна нови хора и да придобия познания, които ще ми оказват помощ да подобря работата на университета.

Забелязали ли сте какъв брой време отделяме, с цел да приказваме за нещата, които не желаеме да вършим? Отлагаме и се оплакваме до безспир. Ако обаче подхождахме към тези задължения през призмата на дизайн мисленето и ги преосмисляхме като благоприятни условия, до момента щяхме да сме ги изпълнили.

Разбирам - когато сте уплашени и напрегнати мъчно може да бъдете продуктивни или изобретателни. В тези случаи човек изпада в консервативен режим, в който се мъчи просто да смогне на провокациите, пред които го изправя неговия живот. Ако обаче можете да приложите на процедура няколко техники за работливост, като упоменатите нагоре две, ще имате способността да разграничите значимите задания и отговорности от останалите, преди да предприемете дейности по тяхното осъществяване. Опитайте да си визиите едно от тези провокации като опция и по-късно се запитайте по какъв начин може да употребявате постигнатото при неговото осъществяване в друга задача. Когато измененията метода си на мислене ще станете освен по-продуктивни и ефикасни, само че и ще придобиете по-ясна визия и възприятие за напредък, баланс и триумф както в професионалния, по този начин и в персоналния си живот.

 ........................

Сара А. Соул , старши помощник-декан по университетските въпроси в бизнес учебното заведение към Станфордския университет, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР