Когато приготвяме храната си вкъщи, се стараем да измиваме добре

...
Когато приготвяме храната си вкъщи, се стараем да измиваме добре
Коментари Харесай

Вижте кои храни не трябва миете преди готвене

Когато подготвяме храната си у дома, се стараем да измиваме добре всички артикули за предотвратяване от бактерии и инфекции. Обилно под течаща вода измиваме плодовете, зеленчуците, месото, даже яйцата, с цел да предотвратим заразяване със салмонела, написа Блиц. Старателните домакини биха се изненадали, че въпреки всичко някои хранителни артикули не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече – измиването може да утежни качеството им и да усили риска от заразяване с бактерии.

Пилешко и риба

Миете ли пилешкото и рибата преди да ги пъхнете във фурната? Ако го вършиме, недейте. Дори да смятате, че по този начин ще отмиете бактериите от месото, това няма да се случи. Дори рискът от разпространение на болести и патогени по мивката и кухнята ви се усилва. Единственото, което отстранява бактериите от месото е самата термична обработка.

Червено месо

Освен че не премахвате бактериите от месото посредством миенето, вие увеличавате риска те да попаднат по други повърхности. Също по този начин добавяте вода в месото, когато го миете като по този метод създавате спомагателна влага при готвенето, което променя усета и структурата на месото.

Гъби

Подобно на месото, гъбите съдържат протеинови съединения, които скапват структурите си при прикосновение с водата и термичната обработка. Освен това, когато „ месото “ на гъбата се сложи на огъня намокрено с вода, то се свива и унищожава. Гъбата спихва и консистенцията и усетът ѝ губят своите качества.

Ако въпреки всичко държите да миете гъбите преди готвене, уверете се, че са добре изсъхнали, преди да ги поставите на огъня. Иначе е задоволително единствено да ги обелите.

Яйца

Смятате, че измиването на яйцата извън защищава ястията ви от салмонела? Грешите. Бактерията живее както извън, по този начин и вътре в яйцето. Купувайте яйца от тествани източници. Четете добре етикетите и приготвяйте яйцата на висока температура. Това намалява риска от заразяване.

Паста

Много хора изплакват пастата със студена вода, откакто я сварят. Правят го, тъй като считат, че по този начин изплакват нишестето от нея и я вършат по-полезна и предотвратяват полепването след изстиване.

Изплакването на пастата е огромна неточност, тъй като в случай че желаете да опитате от същинския италиански усет, той ще бъде негоден от водата. Това се случва точно поради отмиването на нишестето, което придава характерният усет на пастата. Освен това отстраняването му прави по-трудно полепването на сосовете по пастата, а това също променя усета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР