Когато при кампании от типа на "Черния петък" търговците обявяват

...
Когато при кампании от типа на "Черния петък" търговците обявяват
Коментари Харесай

Вижте кои са най-честите капани на Черния петък

Когато при акции от вида на "Черния петък " търговците афишират избран % понижение, само че слагат върху етикета на стоките единствено една цена, човек се усеща леко комплициран и в последна сметка не е сигурен – макар анонса за отстъпка, дали действително купува по-евтино. Това съобщи Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в ефира на БНР, където се дискутираше тематиката за идния на 23 ноември "Черен петък ".
Константин Райков уточни и разяснява още "класически " клопки на "Черния петък ".

Фалшиви понижения
Това са случаите на масирани рекламни акции в електронни медии и с брошури за отстъпки при покупката на дадени артикули в избран ден или уикенд. Когато се отиде в магазина, те липсват, изясни Райков. „ Така или другояче, потребителят към този момент е в комерсиалния обект, преглежда другите типове артикули и – в случай че не е задоволително сензитивен към тези хватки и ходове, постоянно си потегля с нещо, купено от там “, разяснява той.

Недействителни отстъпки
"Търговецът афишира избран % отстъпки, само че те не са действителни, защото стоката в никакъв случай преди този момент не е продавана на по-високата цена ", уточни Райков. Съгласно закона, един месец преди акцията тази стока би трябвало да е продавана на остарялата цена, с цел да се смята по-ниската за същинско понижение. Когато пък преди акцията "Черен петък " е имало някакво друго понижение от 20%, а по-късно за нея се прибавят още 50% и нещата се показват по този начин, че потребителят остава с усещането за отстъпка в размер на 70%, още веднъж не са спазени главните законови условия. "За да бъдат съвкупни двете понижения, би трябвало във всеки случай стоката да се е продавала на съответната остаряла цена най-малко един месец ", обясни още Райков.

Реални понижения, от които обаче потребителят не печели нищо
Например, даден търговски обект поддържа много по-високи цени и даже при сериозен % отстъпки, стоките там остават доста по-скъпи, в сравнение с друго място. "Затова е хубаво да се изследва цената при няколко търговеца, в това число и ретроспективно, т.е. малко обратно да се връщаме. Някои хора споделят, че отиват в даден магазин, виждат нещо, харесват си го и чак след един месец, да вземем за пример отиват да си го купят ", разяснява Райков. "Това, че някои хора подхождат с известни запаси към акциите за понижения, значи, че не се хвърлят непосредствено в покупките, когато видят -50%, -60%, -70% отстъпки, а разсъждават и преценят дали имат нужда от тези артикули ", сподели още той.

Недоставена стока и така наречен "техническа неточност "
"В онлайн пространството пък се появяват лица, които основават уеб сайтове и целят посредством лъжливи реклами да "продадат " стока, да получат заплащането за нея и да не я доставят, което към този момент е чиста машинация ", предизвести Райков. Много присъща е и така наречен "техническа неточност ". "Рекламира се и се предлага стока на една цена, а откакто я поръчате, се оказва, че е по-скъпа с 10 лв., да вземем за пример ", добави той.
Райков удостовери, че при сходни акции инспекторите на контролния орган участват интензивно в комерсиалните центрове, с цел да наблюдават процеса, само че и да реагират при нужда. Той изясни, че при определяне на административни нарушавания най-често се постановат наказания, които доближават до 3000 лева При по-леките от време на време се дават наставления на търговците да приведат активността си в сходство с условията на закона. За по-сериозните, нелоялните практики – когато търговецът с преддоговорната информация или посредством анонса е заблудил потребителя за характерностите или за цената на рекламираните артикули, глобите са от 1000 до 30 000 лева Забранява се и използването на тази нелоялна процедура в бъдеще, като при неспазване на възбраната, санкцията за търговеца може да доближи до 50 000 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР