Когато през юли миналата година Мария Габриел стана еврокомисар с

...
Когато през юли миналата година Мария Габриел стана еврокомисар с
Коментари Харесай

Мария Габриел няма политическа тежест

Когато през юли предходната година Мария Габриел стана еврокомисар с сектор цифрова стопанска система и цифрово общество, всички в сферата се надяваха на най-хубавото. Млада евродепутатка от несъвсем добре цифровизираната България внезапно е поставена отпред на европейската цифрова тактика. Ресорът й е основан с единствената цел да подкрепи основаването на Цифровия обединен пазар на Европа, проект за 415 милиарда $, който цели да направи Европейския съюз световен механически хъб.

Какво може да се обърка? Оказва се доста. Девет месеца след назначението й европейски служители и механически колоси към този момент имат съответни аргументи да са недоволни от нейното водачество. Плановете за анулация на геоблокирането са изправени пред заплаха от неуспех. Дискусиите за промяна в разпоредбите за телекомите затъват, а опитите да се контракти компромис за промяна на регулациите на авторското право са блокирани. Надеждите за пробив са толкоз слаби, че е подходящо да се каже, че истинската концепция на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за обединен дигитален пазар е мъртва. „ Тя няма политическа тежест “, споделя чешката евродепутатка Дита Харанзова. Преди Габриел за цифровата стопанска система отговаряше Гюнтер Йотингер. Който за разлика от нея умее да оказва напън и да манипулира страните членки, до момента в който реализиран компромис.

„ Тя към момента не е показала ясна стратегическа визия, която се отклонява от институционалния разказ на подчинените й “, споделя преподавателят в колежа по бизнес HEC в Париж Алберто Алемано.
Бизнес, евродепутати и служители се съгласяват: в случай че тя не предложи ясна лична позиция или най-малко не поведе борба за избавяне на истинската концепция на Еврокомисията, курсът, по който проектът за обединен дигитален пазар върви, няма да се промени.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР