Когато през социализма по кината у нас пуснаха филма на

...
Когато през социализма по кината у нас пуснаха филма на
Коментари Харесай

Отиде си колосът Милош Форман

Когато през социализма по кината у нас пуснаха кино лентата на Милош Форман “Коса ”, това беше събитие, съизмеримо с културна гражданска война. Зрителите не можеха да повярват, че гледат този необикновен, приказен филм по екраните в България!

Милош Форман е роден в Чехословакия, емигрирал е в Съединени американски щати и работи в Холивуд – даже единствено тези обстоятелства от биографията му го правеха леко пикантна персона, някой, чиито произведения необичайно по какъв начин са се промъкнали през цедката на цензурата. В. “Гардиън ” го назова “човекът, донесъл духа на антисъветския протест в Холивуд ”.
 15-3  15-2-amadeus
Режисьорът Милош Форман, притежател на две награди “Оскар ” (за “Полет над кукувиче гнездо ” и “Амадеус ”) и четири “Златен глобус ” (за “Полет над кукувиче гнездо ”, “Рагтайм ”, “Амадеук ” и “Народът срешу Лари Флинт ”), умря в петък на 86 година Той издъхна в дома си в Хартфърд, Кънектикът. Третата му брачна половинка Мартина Форманова заяви, че кончината е настъпила след малко боледуване.

Форман е роден през 1932 година в град Чеслав. Той е напълно дребен, когато и двамата му родители – Анна Суабова и Рудолф Форман, са откарани в лагерите на гибелта, където умират. През 1964 г, когато излиза филмът му “Черен Петър ”, с него се свързва една жена, която споделя че е била затворена в Освиенцим с майка му. Тя му разкрива, че същинският му татко е еврейски проектант. По-късно Милош Форман открива биологичния си родител, който е оживял след войната и живее в Перу.

Останал без семейство, Форман израства при приемни родители. Завършва кинофакултета на Пражката академия за музикално и трагично изкуство. Първоначално стартира работа като сценарист, а също по този начин взе участие при основаването на първите стратегии на пражкия спектакъл “Латерната на магьосника ”. В Чехословакия реализира триумф с документалните филми “Конкурс ” (1962 г.) и “Ако не беше музиката ” (1963 г.). Снима игралните филми “Черен Петър ” (1964 г.), “Любовта на русокосата ” (1965 г.) и “Пожар, момичето ми ” (1967 г.).

През 1967 година отпътува на специализация в Съединени американски щати, през 1968 година е в Париж за договаряния за фотоси на нов филм. Точно по същото време в родината му стават кървавите събития към Пражката пролет. След окупацията на Чехословакия от Съветската войска Форман остава във Франция, а по-късно – през 1971 година отпътува за Америка.

Още с първия си американски филм “Излитане ” печели премията на влиятелния фестивал в Кан. И все пак режисьорът към момента няма желание да имигрира в Съединени американски щати. Оставането си там той дефинира като стичане на събитията, които го сложили пред приключен факт. След приключването на кино лентата си Форман изискал от управлението на пражкото кино студио да продължи престоя му в Америка, само че оттова му споделили, че е уволнен. “Значи това е ”, споделил си той, кандидатствал за зелена карта, станал американски жител, за което и въобще не съжалява. Отдавна престава да проучва чешката си националност и нейното въздействие върху творчеството му.

Форман, който е и сценарист на филмите си, открива че не може да се показва задоволително добре на британски, по тази причина стартира да търси уместно произведение, върху което да направи филм. През 1975 година реализира международен триумф и “Оскар ” с кино лентата “Полет над кукувиче гнездо ” по романа на Кен Киси с Джак Никълсън в основната роля. Следващите му извънредно известни филми са “Коса ” (1979 г.) и “Амадеус ” (1984 г.), който има 8 награди “Оскар ” и 4 “Златни глобуса ”. Едва ли е случайност, че последният филм, който Милош Форман прави, е отдаден на още един талант – този път художника Франциско Гоя. Филмът “Призраците на Гоя ” с Хавиер Бардем и Натали Портман, Форман приключва през 2006 година

Милош Форман е един от последните гении на своето потомство. Без филмите му – едвам 18 на брой, историята на киното щеше да е доста по-безинтересна. Той е писал сюжетите на 11 кино лентата, два от които не са негови, и има порядъчен опит като артист – взел участие е в цели 10 непознати ленти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР