Когато през пролетта на 2019 г. Валентин Златев беше махнат

...
Коментари Харесай

Завръщането на Валентин Златев

Когато напролет на 2019 година Валентин Златев беше махнат от управлението на " Лукойл България ", общоприетото тълкувание на тази знакова рокада беше, че връзките му с руснаците са се развалили. От днешна позиция обаче това не наподобява тъкмо по този начин. Златев е действителният нов медиатор, през който съветската " Газпром " доставя природен газ на съветската " Лукойл Нефтохим " в България.

Вносът, както първо заяви " Медиапул ", дейно се прави през сдружението " Енергико трейдинг България ", в което Валентин Златев е шеф от декември 2020 година А това значи, че вторият максимален консуматор на природен газ в страната - какъвто е нефтеният цех край Бургас с към 10-12% от годишното ползване - към този момент няма да бъде клиент на държавната " Булгаргаз ". Или с други думи - руснаците завземат основна част от българския газов пазар, откакто към този момент държат над 90% от вноса на газ и 100% от преноса. Според доклада на рафинерията в коронавирус година купеният газ е бил за 92 млн. лева, а в миналата по-силна и естествена година - 187.5 млн. лева

Формално има една последна преча пред проектите на " Енергико трейдинг България " да се откри по този начин съществено на българския пазар - компанията би трябвало да получи лиценз за търговия с природен газ (сега подобен не е необходим, само че съгласно Закона за енергетиката след 1 октомври 2021 година става задължителен). Процесът по издаването му върви още от април, а на 29 юли Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да вземе окончателното решение по въпроса. Няма аргументи за отвод, което значи, че доставките на " Газпром " към " Лукойл " с посредничеството на Валентин Златев ще продължат.
Вътрешна договорка или акция против България
Намесата на " Енергико " на пазара на природен газ е директен удар против държавната " Булгаргаз ", която остава без един от най-големите си клиенти. Като нелепото тук е, че компанията на Златев няма право да продава под контролираните цени на " Булгаргаз ", което значи, че рафинерията няма действителна полза от това, а по-скоро задачата е оборотът да се върти единствено в границите на съветските компании. Дори има основателни догатки да се счита, че " Енергико " продава на загуба природния газ на " Лукойл ", защото цената на " Газпром " на българската граница е по-висока от тази на микса на " Булгаргаз ", който включва още азерски доставки. Подобна теза излага и самият Златев, видно от протокол от общото заседание на компанията от 31 май 2021 година

Друг проблем за " Булгаргаз " е, че сдружението има дълготраен контракт с " Газпром ", по който би трябвало да купува избрани минимални количества и в случай че не извършва това обвързване, ще заплаща в допълнение. При отпадането на " Лукойл " от клиентите този риск става извънредно огромен, в случай че не се стигне до предоговаряне на изискванията с " Газпром ". Възможно е " Булгаргаз " да влезе в границите на контракта с руснаците и без промени, само че тогава ще би трябвало да спре всички различни доставки (на азерски, LNG и различен газ), които в този момент спомагат за образуването на доста по-ниска цена към крайните клиенти.

По-голямата заплаха е, че резултатът " Енергико " може да се популяризира и към други огромни консуматори, които по един или различен метод са близки до Русия. Така компанията на Златев може да вземе бизнеса на държавната " Булгаргаз " и да диктува цените на пазара в България.
Капитал - брой 29 Руската атака отпред със Златев
" Енергико трейдинг България " е записана през април 2020 година като еднолична благосъстоятелност на Иван Дреновички - някогашен шеф на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " от септември 2009 година до юни 2011 година

На 1 октомври 2020 година обаче съучастник на Дреновички, освен това с мажоритарен дял, става записаната в Швейцария Litasco, която неотдавна е директният притежател на " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим Бургас ". Именно опитът на Litasco е подаден към КЕВР за покриване на условията при приемането на лиценз за търговия с природен газ. А през ноември миноритарен съучастник става " Агроинженеринг-90 ", зад което стои кипърската " Агриуей холдингс лимитед ", чийто автентичен притежател е Валентин Златев.
Иван Дреновички Автор: Цветелина Белутова
На 3 декември 2020 година Дреновички е заменен като шеф на " Енергико трейдинг България " от Валентин Златев. През 2021 година към този момент новият мажоритарен притежател, чийто прокурист е шефът Златев, прави опит за цялостното уединяване на Дреновички и изключването му като съучастник в сдружението. От протокол на общо заседание на акционерите на " Енергико трейдинг България " от 31 май 2021 година се схваща, че безусловно е изработен опит за завладяването на компанията, в това число посредством поръчка за регистрация на комерсиално име, което е непокътнато от Дреновички. Също по този начин Дреновички е представен да споделя: " През ноември 2020 година по гледище на сегашния шеф В. Златев трансферирах дялове в " Енергико трейдинг България " на " Агроинженеринг-90 " и подадох молба за овакантяване на длъжността шеф с оглед неоснователното изземване на функционалностите ми в ущърб на сдружението. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР