Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен

...
Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен
Коментари Харесай

Празният полет на генерала

Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев отпътува на двудневно посещаване в Москва, обществеността побърза да разсее усещането, че някогашният командващ на Военновъздушните сили е проруски човек. Изявленията, че България би трябвало да балансира сред Кремъл и Вашингтон, самодейността да се получи пряк газ от Москва, както и правосъдният развой в София против някогашния министър на защитата Никола Ненчев, където Радев свидетелства, че е по-добре военните самолети да бъдат обслужвани в Русия, в сравнение с в Полша, ускорява сходни искания на прозападни медии.
В края на краищата те намерено пишат, че страната със седем милиона души население се управлява от човек, чиито убеждения са по-близко до Изтока, в сравнение с до Запада, написа Горан Адамовски в публикация за скопското електронно издание „ Независен “, представена от организация " Фокус ".
Точно този ореол го следва от началото на политическата му кариера, която изненадващо доближи до звездни висоти през януари 2017 година Тогава той съумя да завоюва втория тур на президентските избори с съвсем шестдесет на 100 от гласовете против 36% за Цецка Цачева, претендент на ръководещата партия ГЕРБ. Радев бе самостоятелен претендент, подсилен от Българската социалистическата партия (БСП), корените на която са произлизат от някогашните комунисти. Запознати настояват, че жителите наказаха държание на премиера Бойко Борисов, който, заслепен от властта, не се постара да номинира мощна фигура за президентското кресло, очаквайки лице, което ще следва сляпо неговата политика. За разлика от него българите желаеха нещо ново и го получиха. Борисов по-късно се извини на поддръжниците си, признавайки, че е подценил съперника.

„ Радев в никакъв случай не е показвал необикновен афинитет към политиката. Мисля, че той влезе в политиката единствено тъй като не е склонен с това, което направи Борисов и неговия екип, изключително що се отнася до отношението му към въоръжените сили. Той почувства, че има поддръжка от военните среди и от обществото, и затова влезе в президентската конкуренция. Нещо сходно е и с мен, аз въобще нямаше да направя партия, в случай че не бяха пагубните политики на Никола Груевски ", акцентира Илия Николовски, пенсиониран македонски военачалник, който в този момент е част от ръководещото болшинство в Народното събрание в Скопие. Той се среща няколко пъти с Радев, за който изрича извънредно почтени думи, що се отнася за професионалния му опит.
„ Той е минал през всички военни учебни заведения на Изток и Запад, получил е образованието си както в Русия, по този начин и в Съединени американски щати. Минава за полиглот, владеещ британски, немски и съветски език. Когато влезе в политиката, той се отдръпна от военния пост. Интересното е, че в България, както и в други страни от НАТО, няма ограничавания за влизане на военни лица в политиката, както е при нас, където би трябвало да минат три години от отдръпването от военната функционалност до влизането в политиката. По това се разграничаваме с нашите източни съседи, само че и в нещо друго: там без значение, че президентът и министър председателят не са в кохабитация, те са единомислещи, когато става въпрос за националните ползи. Винаги споделям, че когато отидете някъде на посещаване, не се приказва неприятно за страната, от която идвате, нито за страната, в която сте отишли “, заключава Николовски.
Радев има докторска дисертация по военни науки в региона на тактическото образование на самолети и симулация на въздушния пердах. През 2003 година приключва лицей по авиация в Съединени американски щати и получава купата „ Магистър по военни тактики ".
„ По-голямата част от всички тези аспекти за сигурност, интервенции, протоколи, тактики и тактики ги е приключил в Съединени американски щати, а техните школи обръщат внимание на дипломатическото държание и разбора, за разлика от Европа, където акцентът е подложен върху оперативността ", разясняват осведомени лица.
Една от основните точки в акцията му за президент бе, че на България не трябва да се разрешава да става Мекка за мигрантите, настоявайки Русия и Съединени американски щати да разрешат спора в Сирия. България, въпреки и в доста по-малка степен от Македония, бе наранена от мигрантска вълна. Реторика, напомняща тази, употребена от неговия македонски сътрудник господин Георги Иванов, с който се срещаха неотдавна в София. Радев бе единственият български общественик измежду болшинството, който одобри Иванов след напускането му на срещата с Никола Димитров и Зоран Заев. Тези дни българският татко на нацията е във фокуса на интереса, тъй като се „ нахвърли " на македонския министър председател поради изявление, че Илинденското въстание е българско. Той не одобри извинението на Заев във Фейсбук и изиска анекс към контракта за добросъседство сред Македония и България.

Договорът за добросъседство сътвори някои предпоставки за започване на нова епоха на положителни връзки, само че враговете на евроатлантическа Македония се пробват да подкопаят тези позитивни процеси. В този смисъл директната интервенция на Русия в връзките сред македонската страна и черква, от една страна, и българската страна и черква въпреки това, играе основна роля. Започна с решението на синода на БПЦ да замрази връзките с МПЦ, повлияно от същия център на властта. Днес сме очевидци, че политици от България, които са повлияни от Изтока, упорстват да основават проблем там, където го няма, с една цел: да изпълнят задачата на господарите си да попречат на Македония да влезе в НАТО посредством нарушение на добросъседските връзки сред двете страни. Вместо договорът да се ползва напрактика, има връщане към реториката на предишното, която в никакъв случай не съдействала с нещо положително - нито за Македония, нито за България. Политиците, които служат на стандартите от предишното, би трябвало да престанат с опитите да режат клона на общата бъдеще на нас, младите генерации, моли Петър Богоески от реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ.
Румен Радев ще остане на президентския пост най-малко до януари 2022 година Дотогава обществеността, най-малкото в Македония, го моли да изгаси моторите и да „ лети " спокойно в президентската резиденция “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР