Когато през 80-те години вкарали Ханс Шулце в затвора в

...
Когато през 80-те години вкарали Ханс Шулце в затвора в
Коментари Харесай

Щази внедрявала шпионки "Ромео", които карали жертвите си да се влюбят в тях

Когато през 80-те години вкарали Ханс Шулце в пандиза в комунистическа Източна Германия, той въобще не допускал, че в миналото ще се върне там, откакто излезе. Но в този момент той постоянно отключва вратата на своята килия, с цел да покаже на туристите какъв е бил животът в затвор на тайната полиция Щази.

Западногерманецът Шулце, който бил представител на своята химическа компания на Изток, пътува през 1986 т. за панаира в Лайпциг, когато стопира в автосервиз и инцидентно се среща с една жена. Шулце е запленен от добре облечената жена и те стартират връзка. Измерението "Изток-Запад " на връзките им е било вълнуващо, само че и до ден-днешен той не е сигурен дали тя в действителност го е обичала, или просто го е употребила, написа Ройтерс.

"Не знаех, че тя е нещатен осведомител на Щази ", споделя 66-годишният Шулце, който в този момент е екскурзовод в пандиза "Хоеншонхаузен " в Източен Берлин, където е лежал преди три десетилетия. "Едва по-късно, когато бяха повдигнати обвинявания в шпионаж, всичко стартира да наподобява по различен метод ", прибавя той.

Тези истории на съблазняване, лицемерие и изменничество, присъщи за шпионажа в епохата на Студената война, в този момент още веднъж са във фокуса на вниманието в навечерието на 30-годишнината от рухването на Берлинската стена на 9 ноември, довело до обединяването на Германия.

Известно време, откакто към този момент имал връзка с дамата, Шулце схванал, че нейният брачен партньор - с който били разграничени - работи в Щази. Цялата картина обаче се изяснила едвам когато през 2009 година медии съобщили за досиета й в Щази. Под управлението на шефа си по въпросите на разузнаването Маркус Волф Щази се усъвършенства в потреблението на т.нар шпионите "Ромео " - сътрудници, които с сексапил и ловкост хващали в примката си източници на скъпа разследваща информация.

Шулце не знае, че на неговата обичана е предоставено от Щази да завързва запознанства със самотни пасажери и предприемачи от Запада. Пред него тя твърди, че желае да избяга на Запад, само че той още не е сигурен дали това е било нейно предпочитание, или от Щази са желали тя да продължи да работи за тях на Запад.

Три години преди рухването на стената Шулце е задържан на границата, когато желае да напусне Германска демократична република. В колата му е открито писмо от дамата, в което тя написа за работата на брачна половинка си, както и пари, които тя желала Шулце да занесе на Запад.

Той е упрекнат в шпионаж, а на идващия ден обичаната му също е задържана, само че той не е сигурен в какво е била упрекната. В последна сметка източногерманските управляващи отдръпват обвиняванията в шпионаж, незаконен трафик на хора и издаване на държавни секрети - които биха довели до продължителна присъда - и той е наказан на две и половина години затвор за валутни закононарушения и помагачество за нелегално прекосяване на границата.

"Да ви кажа, това е тежък удар. Първо би трябвало да осъзнаеш какво е станало ", споделя той за операцията с възприятията му. "Сега знам, че са го създали съзнателно, тъкмо в това ги упреквам ".

Шулце счита, че евентуално поради това, че е бил западногерманец, с него са се отнасяли по-добре в "Хоеншонхаузен ", където през 50-те години е било необятно употребявано физическото принуждение, преди да се наложат психическите способи на разпит. Той е трансфериран в различен затвор, преди да бъде освободен през октомври 1987 година Месец по-късно била освободена и неговата държанка, излежала присъдата си, работейки в кухнята на "Хоеншонхаузен ". В пандиза те се видели, само че Шулце споделя, че връзката им завършила към времето на излизането им от пандиза. След обединяването тя почнала да продава коли и била шеф на хотел на Запад.

След обединяването на Шулце първо му било мъчно да се върне в пандиза, само че той желае да направи по този начин, че хората - в това число деца, родени доста след рухването на Източна Германия - да знаят какво е ставало зад стените на този затвор. Сега той споделя своята история пред някои от над 455 хиляди души, които посещават годишно "Хоеншонхаузен ".

В него са лежали хиляди политически пандизчии, а в този момент той е трансфорат в музей и мемориал. "Този интервал към момента ме вълнува и по тази причина в този момент върша обиколки тук, с цел да предам посланието " споделя Шулце.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР