Когато през 2018 г. Грета Тунберг започва своите Петъци за

...
Когато през 2018 г. Грета Тунберг започва своите Петъци за
Коментари Харесай

Бразилската Грета Тунберг, която намира ядрената енергия за готина

Когато през 2018 година Грета Тунберг стартира своите " Петъци за бъдеще " и приказва намерено за климатичните промени като за рецесия, която към този момент чука на вратата ни, мнозина виждат в нея деятеля, от който имаме потребност. С времето обаче стана ясно, че някои от възгледите на Тунберг са прекомерно крайни и някои от насоките ѝ са неизпълними, най-малко на този стадий. Освен това младата шведка е безжалостен съперник на нуклеарната енергетика, която в светлината на газова и финансова рецесия може да се окаже спасяваща за някои страни.

И до момента в който сега Тунберг е насочила напъните си към помощ за хронично заболели деца, на напред във времето излиза една друга климатична инфлуесърка.

Изабел Боемеке е бразилка, работи като модел, само че е и звучен бранител точно на атомната сила. Изабел няма нищо срещу да се назовава " първия нуклеарен инфлуенсър в света " и не се тормози да изрича истини като тази, че възобновимите източници като слънчеви панели и ветрогенератори може и да са екологични, само че не са непрекъснат снабдител на сила.

" Идеята, че нуклеарната сила е неприятна, ще ни коства бъдещето ", написа Боемеке в профила си в Twitter.

" Атомната сила е технологията на бъдещето. Ние сме се научили по какъв начин да впрягаме силата на атома и да сътворяваме чиста сила с нулеви излъчвания в реактори, които можем да построим на процедура на всички места ", добавя моделът, представен от " Уебкафе ".

Боемеке счита, че предава към почитателите си " едно от най-важните послания на нашето потомство ". Въпреки че не е права, че нуклеарен реактор може да се построи на всички места, тъй като въпреки всичко той има потребност от колосални количества вода за изстудяване, младата бразилка държи да подчертае, че чете доста по тематиката за климатичните промени.

В един свой TEDx Talk тя споделя, че стартира да се интересува от тематиката още на 18 години, когато се развихрят горските пожари в Северна и Южна Америка.

Небето над родната ѝ Бразилия става огненочервено поради огъня, а главната причина за бедствието са жегите, породени от климатичните промени. Тогава Изабел намира източници, от които да се осведоми какво можем да създадем, с цел да забавим промените в климата, и всички те водят към един отговор - атомни реактори.

" Бях депресирана и единствено желаех да схвана какво можем да създадем ", изяснява бразилката. Тя попада на данни на НАСА за реакторите, които работят с изотопи на торий, като съгласно информациите те са надалеч по-ефикасни от ветрогенераторите и слънчевите панели.

Изабел изчита и всички научни писания на Каролин Порко, която е експерт както по планетарни науки, по този начин и футурист.

Порко и материалите на НАСА разказват вид, при който реакторите с торий употребяват напълно дребни количества нуклеарно гориво, против които се получават големи количества топлота и сила. Именно в тази тенденция би трябвало да върви човечеството, уверена е Изабел Боемеке.

Тя е безапелационна, че боклукът, който нуклеарните реактори създават, не може да се съпоставя с този, който остава от горенето на изкопаеми горива.

И до момента в който имаме задоволително способи да преработваме и складираме отпадъците от атомните централи, то никой към момента не е измислил по какъв начин да складираме нездравословните излъчвания от изкопаемите горива, продължава Боемеке в TEDx.

За разлика от Грета Тунберг, която непрестанно загатва, че хората са туморът на тази планета, Изабел е неприкрит човеколюбец, с което печели още повече благосклонности. Тя изрично не е съгласна, че Земята щеше да е по-добре, в случай че хората ги нямаше на нея, и в Twitter написа, че всеки, който мисли по този метод, " има потребност от терапия ". " Такива хора имат потребност от другари. От обич. Мисля, че хората са най-готиното нещо след нуклеарната сила. Ние можем да сътворяваме изкуство и технологии, които избавят животи. Ние можем да обичаме ", счита още Боемеке.

Тя напомня и че природата може да бъде много жестока към хората и дава образец точно с Фукушима, където случаят в атомната централа е породен не от хора, а от естествено злополучие.

Изабел не намира несъгласие сред работата си като модел, който има задължения за марки като Gucci и Prada, и активизма си за отбрана на Земята посредством атомна сила.

" Комуникацията по научни тематики в исторически проект е непокътната за мъжете, само че аз се одобрявам и на дамите. Искам да убедя идващото потомство да взема решение проблемите на света с оптимизъм и сериозно мислене ", прецизира моделът.

На въпроса какво ще каже за нуклеарните оръжия, които сега съществуват, Боемеке дава отговор, че съгласно нея в едно бъдеще, в което силата идва най-вече от атомни реактори, няма да има войни, тъй като войните в днешно време се водят най-вече за изкопаеми горива.

Позитивния метод на бразилката е приветстван освен от последователите на нуклеарната сила като зелена и екологична.

Australian Times обобщават, че " в случай че Тунберг е лицето на климатичната тревога, то Боемеке е лицето на климатичната вяра ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР