Когато през 2016 г. френските власти закриха мигрантския лагер в

...
Когато през 2016 г. френските власти закриха мигрантския лагер в
Коментари Харесай

Камионът с 39 трупа показва промяна в мигрантските маршрути след затварянето на лагера в Кале

Когато през 2016 година френските управляващи закриха мигрантския лагер в Кале, прочут като "Джунглата ", искащите да влязат във Англия мигранти бяха принудени да се преориентират към по-малко безвредния маршрут към Обединеното кралство откъм крайбрежието на Белгия - същия маршрут, по който поел и камионът, в който тези дни бяха открити 39 тела.

Вчера федералната прокуратура на Белгия, която се занимава със случаите на тероризъм и проведена престъпност, съобщи, че е стартирано следствие по случая с камиона ковчег.

По първични данни той е минал през белгийското пристанище Зеебрюге, откъдето с ферибот е дошъл във Англия, заяви Българска телеграфна агенция.

Жертвите - 31 мъже и осем дами, за които се допуска, че са китайски жители - бяха открити в хладилен камион в промишлена зона на 32 км източно от Лондон. Шофьорът е арестуван по съмнение за ликвидиране.

Белгийската прокуратура съобщи, че сега се открива по кое време и къде жертвите са качени в контейнера. Регионалната английска полиция съобщи, че се подозира, че става дума за случай на трафик на хора.

Това не е първият случай на превозване на мигранти с съдбовен край през Зеебрюге - през 2000 година резервоар в британското пристанище Дувър, в който бяха открити телата на 58 китайци, също беше минал през белгийското пристанище.

Но през последните години опитите на мигрантите да доближат Англия се бяха насочили към френския порт Кале - намиращ се против Дувър на отсрещната страна на Ламанша. Кале им оферираше ежечасни фериботни връзки и тунел под морето, което е най-краткият метод да се прехвърлиш в Обединеното кралство.

Мигрантите в региона на френския град бяха достигнали до към 6000, като множеството от тях стояха в намиращия се край града спонтанен лагер Джунглата. Това продължи, до момента в който през октомври 2016 година френските управляващи не го опразниха, заявявайки, че той съставлява риск за здравето и сигурността.

Изпаднали в невъзможност и прогонени от Кале поради затварянето на Джунглата, доста от мигрантите започнаха да се оглеждат за идната най-близка точка, от която да се трансферират във Англия, и се насочиха на север към прилежаща Белгия, съобщи Стеф Янсенс от белгийския федерален център за миграцията.

"Имаше пренасочване на миграционния маршрут от Кале към белгийската част на Европейски път Е40 ", сподели той. Престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, открили надзор над паркингите по автомагистралата Брюксел - Северно море (белгийската част на автомагистрала Е40), които служат за сборни пунктове на мигрантите.

За разлика от Кале през Зеебрюге минават главно товари и по-малко директни пасажери.

За откриването на незаконно пътуващи се употребяват кучета и термоскенери, само че те може и да не бъдат засечени в запечатани, хладилни контейнери като този, в който бяха открити 39-те тела.

През 2014 година афганистански мигрант беше открит мъртъв в резервоар, дошъл в английското пристанище Тилбъри, а дружно с него имаше още 34 души, които бяха оживели. И тогава контейнерът беше минал през Зеебрюге, само че това било станало в миг, когато скенерът не е работил.

"Ако трябваше да се отваря всеки камион или всеки резервоар, опашката от камиони щеше да стига до Брюксел. Всеки ден на това пристанище идват 4000 камиона ", сподели пред малкия екран на Ройтерс Дирк де Фау, кмет на град Брюге /Брюж/ и прилежащата към него община Зеебрюге.

На Е40 продължава да има каналджии, сподели Янсенс, само че през последните две години, в търсене тук-там с по-занижени пристанищен надзор и ограничения за сигурност, те се насочиха още по на север.

"Това събитие се измести и към Антверпен и пристанища като Хук ван Холанд в Холандия, тъй като тези пристанища са по-малко натоварени и там не се прави чак подобен надзор ", съобщи той.
Прекарването на мигранти е доходоносно, продължи Янсенс, като по думите му мигрантите заплащат до 6000 евро за "гарантирано " прекосяване във Англия.

Международната организация по миграцията, чието седалище е в Женева, съобщи, че през последната година се следи и наклонност на нарастване в броя на мигрантите, опитващи да се доберат до Обединеното кралство с дребни лодки. От началото на годината в Ламанша са се удавили петима мигранти.

С 39-те от тази седмица общият брой на смъртните случаи измежду мигрантите, прекосяващи европейския континент, става 97 при 92 за същия интервал на 2018 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР