Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур

...
Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур
Коментари Харесай

Гениите от Бионтех, които победиха К-19: Скоро ще направим и лек срещу рака

Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лекуването на ракови болести. Сега компанията се връща към главната си задача. Ще има ли скоро лек против рак?

Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с имунизацията си против COVID-19, в немския град Майнц. Още тогава, преди близо 14 години, вярата им е да революционизират лекуването на рак. Те съумяват да разработят способ против рака, основаващ се на иРНК-технологията.

През последните две години обаче компанията прекрати работата си по него поради потребността от основаване на ваксина против ковид. Разработената от BioNTech ваксина против ковида се базира точно иРНК-технологията.

Сега BioNTech се посвещава още веднъж на главната си цел: намирането на лек против рака. Междувременно в Майнц беше приключен грубият градеж на " първото в света оборудване от този тип за произвеждане на индивидуализирани артикули за имунотерапията против рак ", както оповестиха от самата компания, представена от DW.

Производството в новата фабрика с 500 работни места би трябвало да стартира през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин желаят да създават там годишно по над 10 000 партиди за самостоятелно назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и имунизацията против ковид, тези артикули ще са основани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите триумфи: през ноември стана известно, че създадена от BioNTech имунотерапия против рак на кожата е препоръчана за утвърждение в Съединени американски щати по ускорена процедура. Американската организация за надзор на медикаментите FDA е дала на препарата етикета " Fast-Track ", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на медикаменти против тежки болести. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на тествания.

BioNTech са си сложили за цел да разработят и сполучлива имунотерапия против рак на дебелото черво. За разлика от имунизациите против COVID-19, медикаментите против рак няма да имат превантивна функционалност, а ще се ползват след определяне на болестта.

Конкуренция от Съединени американски щати

И американската копания Moderna, която също създаде сполучлива иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек против рака. В началото на ноември от компанията оповестиха, че работят върху четири разнообразни лечебни съставки против рака.

Също и в американската компания Variantyx, дружно с специалисти от клиниката " Роберт Бош " в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани способи за лекуване на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos създава способ, при който благодарение на специфични вируси ще бъде задействана имунната система на болните от рак.

Много от тези способи към момента са във фаза на създаване - т.е., надалеч от стартирането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат разполагаем на пациентите с рак, към този момент не може да се каже. Но в случай че сполучливо преминат клиничната фаза на тествания, препаратите на BioNTech имат положителни шансове да станат подготвени относително бързо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР