Когато през 1979 г. Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО)

...
Когато през 1979 г. Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО)
Коментари Харесай

Никарагуа е на ръба след крехкото споразумение за примирие

Когато през 1979 година Сандинисткият фронт за национално избавление (СФНО) смъква корумпирания никарагуански деспот Анастасио Сомоса, предвожданата от Даниел Ортега и другарите му лява гражданска война основава огромни очаквания за бъдещето на живеещото в беднотия болшинство от жителите на страната.

Но четири десетилетия по-късно, споделят критиците, Ортега се е трансформирал в следващия деспот, който е не запомнил своите идеали и който безмилостно преследва съперниците си, с цел да продължи да уголемява бизнес империята си и да обогатява фамилията си.

Вече не става дума за бунтовници, криещи се в планините, а за студенти, бизнесмени и други жители, противопоставящи се на държавното управление в всеобщи митинги, които може да се окажат най-сериозната рецесия в централноамериканската страна след свалянето на Сомоса.

В петък държавното управление и протестиращите реализираха съглашение, като управляващите се съгласиха да възпират " насилието, откъдето и да идва то ", и да разрешат на интернационалните специалисти да проверяват кой е виновен за него. Но скоро по-късно хипотетични членове на проправителствени сили нападнали къща в столицата Манагуа, в която изгорели шестима членове на семейство.

Властите отхвърлиха да са забъркани по какъвто и да било метод в нападението, само че правозащитната организация Никарагуански център за човешките права ги упрекна в " държавен тероризъм против цивилното население ".

Протестите навлизат в третия си месец

и Никарагуа е осеяна със стотици барикади, издигнати от стачкуващите. Съобщава се, че проправителствени паравоенни отряди атакуват хората съвсем всекидневно.

Очевидци оповестиха за наличие дружно с полицията на маскирани лица в черни облекла с автомати " Калашников ", както и за убийства, осъществени от снайперисти. Правозащитна организация проверява хипотетична приложимост на пестициди против протестиращи в няколко града.

Според правозащитните организации, откогато размириците избухнаха на 18 април поради промяната с орязването на пенсиите, при насилието са починали до 215 души. Съобщава се за над 1400 ранени, хиляди арестувани и незнаен брой безследно изчезнали. Правителството признава единствено за 46 починали и приписва гибелта им на дейности на нарушители и хора с " политически дневен ред ".

Споразумението от петък планува последователно да бъдат отстранени барикадите, които предизвикват загуби на стопанската система, тъй като пречат на придвижването в страната на хиляди камиони - само че не всички протестиращи са подготвени да ги отстранен. " Няма да разтурим барикадите, до момента в който Даниел Ортега не си тръгне ", зарече се селският лидер Франсиска Рамирес. " Тук сме, тъй като желаеме той да си тръгне, тъй като ни омръзна от Ортега и убийците от неговата полиция ", сподели Лусила, която по-рано този месец беше на двуметрова укрепление край Манагуа. Ортега и брачната половинка му (вицепрезидентът Росарио Мурильо) " навредиха доста на хората ", добави тя.

На СФНО - който през 80-те води десетгодишна война с подкрепяните от Съединени американски щати бунтовници, наричани " контрите " - се приписва заслугата, че единствено за пет месеца откакто е пристигнал на власт, е повишил нивото на просветеност в Никарагуа от към 50 на 87%. Режимът усъвършенства и опазването на здравето и раздаде земя на 200 000 небогати фамилии в хода на противоречива поземлена промяна.

Но сандинистите бяха също упрекнати в нарушение на човешки права и корупция, а имиджът им продължи да се утежнява при ръководството на Ортега, който първо беше президент от 1985 до 1990 година, след което

през 2007 година още веднъж се върна на власт.

Въпреки относително високия стопански напредък - 4.5% за 2017 година - Никарагуа остава една от най-слабо развитите страни в Латинска Америка, като към една четвърт от шестмилионното й население към момента живее в беднотия по данни на Световната банка.

Според оценките продължаващите митинги са коствали на националната стопанска система стотици милиони долари и са съкратили приходите от налози повече от на половина. " Ще бъде доста мъчно на стопанската система да се възвърне, до момента в който не се възвърне публичното доверие в националните институции, само че ще бъде мъчно да се спре насилието ", сподели пред ДПА икономистът Адолфо Асеведо.

Бившите партизани сандинисти се обърнаха против Ортега, откакто той отхвърли настояванията им за по-добри пенсии, до момента в който в това време " Ортега и неговото обграждане ставаха милионери ", сподели по-рано този месец анализаторът и някогашен майор от армията Роберто Самкам.

Междувременно режимът е засилил опитите си да смаже инакомислието. Междуамериканската комисия за правата на индивида оповестява за случайни арести, изтезания, набези против медии, както и " закани, тормоз и преследвания ".

Макар някои наблюдаващи да допускаха, че с цел да реши рецесията, Ортега може да изтегли по-рано изборите през 2021 година, протестиращите няма да одобряват нищо друго с изключение на оставката му, сподели предходната седмица тяхната представителка Асаалеа Солис.

" Времето на Ортега изтече, а нашата позиция е непоклатима: той би трябвало да напусне властта ", добави тя.
Според Самкам 72-годишният президент е под мощен напън от Съединени американски щати да постъпи точно по този метод, " само че желае гаранции за своята сигурност и тази на фамилията си, както и за финансовото си положение ".

" Съединени американски щати знаят какъв брой пари е изнесло семейство Ортега от страната ", сподели анализаторът. Той добави, че част от положението им идва от помощ, предоставяна от левия съдружник на Никарагуа Венецуела. Засега армията пази неутралитет в спора, което накара шефа на Никарагуанския център за човешките права Гонсало Карион да я упрекна, че сътрудничи на " страната на терора ". " Колко време е нужно да мине, с цел да повярва светът, че сме безвредна страна? ", попита в отчаянието си бизнесмен от сферата на туризма. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР