Когато през 1978 година в книгата си Русия между два

...
Когато през 1978 година в книгата си Русия между два
Коментари Харесай

Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа

Когато през 1978 година в книгата си " Русия сред два свята " френската историчка Елен Карер д`Анкос предвижда разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, който по това време е привидно мощен и непреклонен, Брежнев не крие неприятните си усеща към нея. Избрана за п ожизнен секретар на Френската академия на науките , най-старата и авторитетна научна организация в света, през 1999-та година, Елен Карер д`Анкос продължава, макар почтената си възраст, да изследва Русия и славянските страни. Тя е в България, с цел да бъде удостоена с купата " Доктор хонорис идея " на Софийския университет на 19 март, а преди този момент прегледа Стария Пловдив с думите: " Очарована съм, само че не и сюрпризирана, тъй като съм чела Ламартин и помня възприятието, с което го разказва ".
Интересни са нейните изводи за актуалната политика, за връзките на Европа с Русия, за положението на Европейския съюз. Ето какво сподели тя през днешния ден по тези въпроси през днешния ден в Пловдив.
" Ролята на Русия в днешна Европа е един доста сложен въпрос . Аз съм историчка, което ще рече, че съм привикнала да виждам в дълъг интервал от време. Има една традиция в Европа, която слага Русия " оттатък ", от " другата страна ", въпреки и цялата история на Русия да приказва за това, че страната желае да се приема за европейска . Това, което се случва в сегашния миг сред Русия и Европа, обаче, продължава традицията- за европейците Русия не е " в полето ". Още при разпадането на Съветския съюз бе декларирано желанието на Русия да се причисли, първото нещо, което сподели Владимир Путин, когато бе определен за президент, отново беше това- " Ние желаеме да се присъединим към вас ".
Когато приказвах за разпадането на Съветския съюз години по-рано, аз просто изказвах изводите си от това, което виждах с очите си. Днес ме питате за прогноза за Европейския съюз . Европа е фундаментална за всички нас, тя е историческо знамение и аз мисля, че изборите, които предстоят, са ужасно значими. Европа има потребност да се замисли върху самата себе си поради Брекзит. Не мога да върша прогнози, желая единствено Европа да бъде мощна, а Русия да откри своето историческо място, което търси от епохи. Защото в един свят, в който Азия стана значима, в случай че Европа спре до границите на Русия, тя не е доста значима. Русия е мостът сред Европа и Азия. Много е значима Европа, само че бъдещето е Азия, а Русия е мостът. Това не е прогноза, това е констатация. "
Помолена да разяснява манифеста на Макрон, който уточни Русия като най- огромната опасност, Елен Карер д`Анкос отговори: " Мисля, че целият проблем идва оттова, че не се гледа историческото минало. Само един пример- подвигна се доста огромен звук по отношение на съветската намеса в американските изборипрез 2016 година. Аз бях европейски народен представител, следих парламентарните избори в Русия и видях с очите си това- което всички знаят- това, че изборите бяха освен манипулирани, само че даже вървяха американски пари посредством разнообразни организации. Може да се описват доста такива истории. Трябва единствено да погледнете историята и да забележите, че за операции на избори има стотици образци, където и да е. Винаги се смята, че предишното го няма. Сега има интернет. През Студената война имаше други способи за въздействие. Ако считаме, че всичко стартира от през днешния ден, нищо не сме разбрали. И не, тъй като съм историчка, споделям това.
Елен Карер д`Анкос е била наемана за съветник от редица държавни глави за познанията и за Русия и славянските страни. Какъв съвет е давала преди срещи с Путин? " Като цяло не си разрешавам да давам препоръки на държавни глави. Но в случай че имам съвет да дам, само че не давам, тъй като не ми е това ролята, това е- най- напред би трябвало да се гледа историята. И в случай че гледаме надалеч обратно в нея, историята дава препоръки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР