Когато през 1973 година беше изобретено първото дистанционно за телевизор

...
Когато през 1973 година беше изобретено първото дистанционно за телевизор
Коментари Харесай

Мозъчна кибератака - реална ли е тази заплаха?

Когато през 1973 година беше изобретено първото отдалечено за тв приемник мнозина си мислеха, че нищо по-добро не може да бъде измислено. Как предишните генерации да знаят, че след десетилетия ще управляваме устройствата чрез звукови сигнали или с речта ни, а гласовите помощници ще дават отговор на въпросите ни и ще извършват доста други задания. Несъмнено, в случай че през 50-те години на предишния век някой беше декларирал, че след 50 години хората ще ръководят тв приемниците ще превключват канали или ще контролират осветлението в дома посредством мисълта си, то той би бил наименуван безумец. Това написа в собствен разбор египетското издание NoonPost.
Мнозина ще попитат - а в този момент това допустимо ли е? Да, опитите, извършени от такива огромни компании, като Neuralink и Фейсбук, потвърждават, че се движим в тази посока. Дни ни разделят от най-голямото събитие на десетилетието, когато американският милиардер и притежател на и  ще разгласи включването на човешкия мозък към компютър.  
 Илон Мъск показа прасе с чипиран мозък Илон Мъск показа прасе с чипиран мозък
В петък американският бизнесмен Илон Мъск показа на обществеността прасе, в чийто мозък, съгласно самия Мъск, е вграден имплант...
Между въображението и упоритостите
Мъск неведнъж изразяваше убеденост, че създаването на благонадежден е една от най-големите закани за човечеството. Бизнесменът предизвестява, че в идващите десетилетия човечеството дотам може да изостана от изкуствения разсъдък, че машините ще правят оценка хората по този начин, както хората в този момент правят оценка домашните животни.
През 2016 година американският милиардер заяви намерението си да свърже човек към компютър благодарение на чип, вграден в мозъка. За тази цел той основа компанията Neuralink и стартира работа над така наречен BRAIN COMPUTER INTERFACE, или кратко BCI. Първоначално планът бе общопризнат от мнозина като нещо от сферата на фантастиката. Работата обаче продължи и на всеки стадий съобщаваше всяка стъпка, която го доближаваше към постигането на задачата му. През юли той разгласи датата за първия опит - 28 август. Експериментът не е бил сполучлив, защото Мъск е оказвал прекомерно мощен напън и сътрудниците са били принудени да изоставен компанията.  В момента над плана работят двама от осем учени.
Как работи BRAIN COMPUTER INTERFACE?
Повечето от нас не знаят нищо за технологиите, свързани с невроинтерфейса, предопределени да свържат човешкия мозък към компютър. Това е доста комплициран механизъм и процесът се реализира на няколко стадия:
 US компания вгради микрочипове на служащите си US компания вгради микрочипове на служащите си
Компания в щата Уисконсин ще стане първата в Съединени американски щати, на чиито служащи ще бъдат вградени микрочипове, написа БГНЕС. Three Square Marke...
Установяване на сигнал. Трябва да се отдели сигнала от шума. Например, мигането, придвижването на очите може да попречи, като и преглъщането или всяко друго деяние.
Обработване на сигнала. Сигналът би трябвало да се отдели от шума. Пречка може да бъдат придвижванията на очите, преглъщането или всяко друго деяние.
Преобразуване на сигнала. На този стадий е належащо усилване на сигналите до несъмнено равнище, на което устройствата ще работят с тях.
Кодиране на сигнала. Последният стадий е предопределен за кодирането на сигнала и преобразуването му в импулси или цифри, разбираеми за компютъра. Чипът ще бъде свързан с мозъка посредством имплантиране, употребявайки нормални неврохирургични способи, само че тези интервенции ще се извършват от особено създаден за задачата робот. 
Както написа в публикация в Neuralink, оповестена на уеб страницата на компанията: " Ние създадохме робот-неврохируг, кадърен да вгради 192 електрода в минута. Всеки електрод би трябвало да се вгражда в мозъка настрана с доста огромна акуратност, с цел да се избегне увреждане на кръвоносните съдове и избрани зони в мозъка. "
 Робокоп в реалноста: Изобретиха чип за надзор на компютъра от човешкия мозък Робокоп в реалноста: Изобретиха чип за надзор на компютъра от човешкия мозък
Инженерите от „ China Electronics Corporation “ и „ Tianjin University “ сътвориха чип, прочут като „ Мозъче...
Предполагаемата област за използване на BRAIN COMPUTER INTERFACE
Според изявленията на Мъск, отдадени на проучванията на компанията, новите технологии ще имат необятно приложение. Един от образците за потребление на BCI е свързването му към коли, което ще разреши да се предотвратят пътно-транспортни катастрофи.   Както неотдавна заяви компанията Nissan сега нейни сътрудници организират проучвания за създаването на система на ръководство на автомобила, която поддържа технология на невроинтерфейс и ще разреши на колата да забавя скорост или да движи кормилото доста по-бързо, в сравнение с е кадърен човек. В същото време създаде , която разрешава да трансформира мислите в оферти. Новите стратегии ще могат да записват 100 в минута, четейки мислите ни.
Текущите проучвания в региона на BCI са ориентирани към възобновяване на повредено зрение. Електродите се вграждат директно в сивото вещество на мозъка по време на хирургична интервенция, която преобразува сигнали, получени посредством не огромна леща в изображения, разбираеми за ни. По думите на Мъск се работи и в региона на протезирането.
Новите ще се употребяват за възобновяване на подвижността на парализирани хора или основаването на устройства, помагащи им да се движат благодарение на мисълта. BCI технологиите ще оказват помощ и на хора, страдащи от и . Те ще могат да изпращат мигновени електрически импулси в региона на мозъка, виновни за съответните признаци на тези болести.  
Опасения във връзка с щурм на невроинтерфейса
 Конспирацията Бил Гейтс: Чипирането е допустимо, въпросът е в задачата (II част) Конспирацията " Бил Гейтс ": Чипирането е допустимо, въпросът е в задачата (II част)
В първата част на историята, отдадена на ролята на Бил Гейтс в международното публично опазване на здравето и по-специално във връзка с вак...
Докато сигналите доближат протезите и тялото на човек, системата за изкуствен интелект обработва данните от електрическата интензивност на мозъка с помощта на електроенцефалограма. В тази връзка специалистите се притесняват от нелегално потребление на тези данни или създаването на логаритми, даващи погрешни резултати. Например, някои сигнали могат да бъдат погрешно интерпретирани и в последна сметка да доведат до неправилни резултати. Що се отнася до конфиденциалността на получаемите данни и , то устройствата за енцефалограмата ще могат да проследят емоционалните и конгитивните реакции на пациенти въз основа на определени маркери. Тези маркери ще оказват помощ на оператора на ЕЕГ да получи информация за възприятията на пациента във връзка с деликатни тематики и хрумвания - полова интензивност, политически желания и персонални връзки. С други суми - те дават на оператора на ЕЕГ опцията да схваща по-добре желанията на пациента. Пациентите може да не знаят, че персоналната им информация може да се употребява от логаритмите за прогнозиране на някои компании. Последните събират конфиденциални данни за персонални цели и могат да ги продадат на трети страни без единодушието на клиентите.
Може ли да се проникне в разсъдъка ни?
Неотдавна бе оповестена публикация, чиито създатели предизвестяват, че в чиповете може да се проникне и това ще разреши на нарушителите да крадат нашите хрумвания и мемоари. В изявление за Zdnet специалистите обясниха: " Киберпрестъпниците ще могат да получат достъп до мозъка и невроинтерфейса, да изтриват нашите привички, да проникват в мислите и спомените си. Тези системи могат да бъдат подложени на щурм, както всяка друга система. "  За да стане по-безопасна системите би трябвало да подсигуряват, че нито едно странично лице не може да внесе промени във функционалностите им. Това допуска потреблението на протоколи на сигурност, аналогични на антивирусните стратегии, които се използват в смарт телефоните.
" Чипът може да даде опция на хакерите да обхванат в мислите или спомените на военни и политически лица. Кражбата на този тип данни не наподобява на нищо, което сме познавали по-рано ", счита Джо Бест от Zdnet. 
Саситхаран Баласубраманиам, шеф по проучвания на групи за програмно обезпечаване и системи за връзки (TSSG) в Уотърфордския технологичен институт се интересува от отговора на следните въпроси: Какъв ущърб ще нанесат сходни на , ще изтрият ли те нашите мемоари, ще ни лишат ли от някои привички? Ще се лимитират ли офанзивите с внедряване на нова информация в мозъка ни или ще задействат деструктивни процеси в невроните, което би довело до смяна на мозъка и ще се отрази отрицателно на мисловните процеси? "
 Бил Гейтс счита за доста глупави теориите, че желае да чипира света - има обаче противоречие Бил Гейтс счита за доста глупави теориите, че желае да чипира света - има обаче противоречие
Основателят на Microsoft Бил Гейтс съобщи, че тайната доктрина, съгласно която той е взел участие в пандемията от ковид за чре...
Освен това създателите загатват по какъв начин тъкмо нарушителите ще могат да работят с чиповете, в случай че попаднат в техните ръце. Хакерите ще могат да прихващат данните, излъчени от BCI към мозъка, което би им разрешило да съберат конфиденциална информация за достъп до електронната поща и други системи. Съвременните механизми на имат две основни ограничавания.  Първо, те изискват редица съответни мостри от ЕЕГ за основаването на модели за бъдещи офанзиви. Второ, за по-ефективното осъществяване на офанзивите злоумишлениците би трябвало да знаят точното време на началото на ЕЕГ. Ако той сполучливо преодолее тези трудности, то резултатите от работата му може да се окажат доста по-добри.
Използвайки пробиви в системата може да се дадат заповеди за осъществяването на самоубийство и разнообразни закононарушения. Учените би трябвало да открият слабите места на системата и да основат нови механизми за обезпечаването на сигурност.
Превод:
Вижте още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР