Когато през 1960 г. НАСА подготвяла астронавти за кацане на

...
Когато през 1960 г. НАСА подготвяла астронавти за кацане на
Коментари Харесай

Посланието на племето навахо

Когато през 1960 година НАСА подготвяла астронавти за кацане на Луната, някои от тренировките се провели в пустинята Аризона на територията на резервата на индианското племе навахо.

Веднъж остарял индианец със сина си пасели овце, когато се натъкнали на един подобен екип. Старецът, който говорел единствено на езика на племето навахо, попитал сина си, който говорел британски: „ С какво се занимават тези хора в бели костюми? “ Един от членовете на екипажа му отвърнал, че упражняват за полет до Луната.

Старецът попитал дали може да изпрати обръщение до Луната. Служителите на НАСА усетили положителната реклама и бързо се съгласили. Те дали на стареца магнетофон и той записал малко известие на езика навахо. Синът отказал да го преведе на британски.

По-късно представители на НАСА дали и на други индианци да чуят известието. Всички се смеели, никой не желал да преведе посланието на стареца на британски, оправдавайки се с трудноста на превода. Накрая представителите на НАСА се обърнали към прочут професор-лингвист, който бил специалит по индианските езици. Той чул посланието, засмял се и превел:

„ Лунни братя, отваряйте си очите на четири – тези хора са пристигнали да лишават вашата земя! “

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР