Когато прекарате десетилетия в компанията на изпълнителни директори и бизнес

...
Когато прекарате десетилетия в компанията на изпълнителни директори и бизнес
Коментари Харесай

Въпрос на стил

Когато прекарате десетилетия в компанията на изпълнителни шефове и бизнес водачи, не може да не забележите кои управнически стилове работят в дълготраен проект и кои не. Забелязал съм, че не присъщите ни качества и персоналните привички дефинират дали ще реализираме триумф, а държанието.

Какво имам поради под „ държание ”? Как реагирате на продължителния стрес; дали се справяте с отговорностите си; по какъв начин поддържате връзка с другите; какво е отношението ви към клиентите; какъв брой старания сте подготвени да положите, с цел да свършите работата; дали сте фокусирани и дисциплинирани, или разпилени и разсеяни. Нещо такова.

Признавам, че познавам много сбъркани създатели и основни изпълнителни шефове, които в даден миг се радваха на голям триумф. Но рано или късно, когато стресът бе огромен, а времената – сложни, държанието им стана деструктивно и, за жал, повлякоха и бизнеса си към дъното.

Ако желаете дълготраен триумф, може би би трябвало да се погледнете деликатно в огледалото и да видите кои от следните ограничаващи видове държание ви разказват:

1. Наивност

В началото, множеството от нас имат вяра на всичко. Колкото по-рано се въоръжите със възприемчивост и песимизъм, толкоз по-големи са възможностите ви да стигнете до върха. Причината е елементарна – глупците не печелят. Научете се да поставяте всичко, което четете и чувате, под подозрение и вземайте поради източниците на информация.

2. Паника

Стресовите обстановки са постоянно срещани в света на бизнеса. Нещата рядко се случват по проект и в множеството случаи съществено се объркват. Ако не можете да запазите хладнокръвие в спешни положения, сте прецакани.

3. Фанатизъм

Страстта е доста значима за триумфа, само че в случай че прекрачите границата и се превърнете във маниак, тя ще работи във ваш ущърб. Виждал съм го доста пъти. Фанатизмът изкривява визията за действителността, пречи на разсъдъка и ви кара да вземате неприятни решения.

4. Мързел

 Хората, които желаят да реализират велики неща, знаят една фундаментална истина – нужни са неизменност и огромни старания. Затова и тези персони са толкоз целеустремени и дисциплинирани. Повечето хора са като ленивците и затова не реализиран нищо. Толкова е просто.

5. Искате всичко незабавно

Стив Джобс е споделил: „ Онова, което отличава сполучливите бизнесмени от несполучливите, е упорството. ” Ако не изпитвате пристрастеност към работата си, няма да я вършите дълго. В наши дни, прекалено много хора желаят незабавно задоволство, а това няма по какъв начин да стане.

6. Поддавате се на страстите

 Независимо какви са възприятията, които не можете да преборите – злоба, позор, непълноценност, – предавайки ги на сътрудниците си и изливайки гнева си върху близките, вие не просто ще развалите вашето и непознатото въодушевление – има заплаха да съсипете и кариерата си.

7. Егоизъм

Ако се държите по този начин, като че ли светът се върти към вас, би трябвало да имате нужните качества, с цел да подплатите държанието си. И въпреки всичко, прекомерната егоцентричност е доста нездравословна. Бизнесът си е бизнес. Целта му не е да задоволява вашите потребности, а тези на клиентите ви. Вие обслужвате тях, а не те вас.

8. Живеете в предишното или бъдещето

 Хубаво е да се учим от предишното, само че прекомерното вглъбяване в него е деструктивно. По същия метод, няма нищо неприятно в планирането и фантазиите, свързани с бъдещето, само че в случай че дейностите ви не са фокусирани върху сегашното, в никакъв случай няма да реализирате задачите си.

9. Безразличие

 Фрази като „ каквото свърши работа ”, „ всичко е наред ” или „ не се тревожи ”, не са типични за съумелите хора. Последните може да са всевъзможни, само че не и апатични.

10. Свръхчувствителност

Ако рецензиите на близките ви влудяват и се обиждате от всяка дреболия, ще ви е извънредно мъчно в света на бизнеса. Не инцидентно водачите имат възприятие за комизъм и невзискателност – тези две качества са съвсем наложителни. Не се вземайте на съществено. И едно последно нещо. Ако тази публикация поражда у вас предпочитание да напишете ядосан коментар, несъмнено има най-малко 2 или 3 казуса, върху които би трябвало да поработите. И въпреки всичко, погледнете от положителната страна – най-малко не сте апатични.

..................

Стив Тобак , ръководещ сътрудник на Invisor Consulting, за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР