Когато преди три месеца Иван Росомахин се завръща у дома

...
Когато преди три месеца Иван Росомахин се завръща у дома
Коментари Харесай

Затворници от „Вагнер“ се връщат у дома

Когато преди три месеца Иван Росомахин се завръща вкъщи след присъединяване си във войната в Украйна, неговите съседи в селото му на изток от Москва са ужасени.

Три години по-рано той е наказан за ликвидиране на дълги години в пандиза, само че е амнистиран просто тъй като се записва доброволец, с цел да се бори за частната военна компания " Вагнер ". След завръщането му в Новий Бурец, на 800 километра източно от Москва (б. р. Кировска област), локалните стартират да приказват по какъв начин постоянно обикаля пийнал по улиците в махалата си, размахва армейски нож и заплашва, че ще избие всички.

Макар и полицията да дава обещание, че ще държи под око 28-годишния някогашен наемник, той в последна сметка е задържан в непосредствен град по обвиняване, че е намушкал до гибел стара жена, която в миналото му е била хазяйка. Според излезлите информации той се е признал за отговорен за закононарушението, осъществено по-малко от 10 дни след прибирането му от фронта.

Случаят на Росомахин надалеч не е изолиран. Асошиейтед Прес откри минимум седем други случая в последните месеци, в които пандизчии, мобилизирани във " Вагнер ", са разпознати като участници в брутални закононарушения, както съгласно информации в съветските медии, по този начин и по свидетелски показания на родственици на жертвите, тук-там от Калининград на запад до Сибир на изток.

Стремежът на Русия да укрепи военните си сили в Украйна доближи неподозирани измерения, в това число хвърлянето в бойните дейности на наемниците от " Вагнер ". Последствията са широокобхватни, както стана явно през миналия уикенд, когато ръководителят на военната формация (б. р. Евгений Пригожин) подвигна частната си войска за нахлуване към Москва в един, оказал се, краткотраен протест. Друга последица пристигна от потреблението на пандизчии в борбите.

Британският министър на защитата (б. р. Бен Уолъс) предизвести в края на март, че " неочакваният прилив на редовно нападателни субекти със неотдавнашен или чест травматичен боен опит може би ще сложи на съществено тестване съветското военновременно общество ", когато тяхната работа завърши.

Лидерът на " Вагнер " Евгений Пригожин сподели, че той е набрал 50 000 пандизчии за войната с Украйна - такава численост назова и Олга Романова, ръководителят на неправителствената благотворителна организация за правата на пандизчиите " Русия зад решетките " (б. а. – в оригинал " Русь сидящая " ). Високопоставени военни от западни страни споделиха, че пандизчиите са съставлявали болшинството от бойците на " Вагнер " на бойното поле. Около 32 000 от тях към този момент са се върнали от Украйна, разгласи Пригожин предходната седмица. По оценка на Романова става въпрос за 15 000 към началото на юни.

На наказаните нарушители, които се съгласиха да се причислят към " Вагнер ", беше обещана независимост след приключване на службата. Президентът Владимир Путин неотдавна удостовери, че е " подписвал укази за опрощение " на пандизчии, които водят война в Украйна. Тези укази обаче не станаха обществено притежание.

Путин сподели също, че равнището на рецидивизъм измежду тези, които са получили независимост против военна работа в Украйна, не е по-високо от междинното за Русия по принцип. Защитници на правата обаче настояват, че опасенията от повишаването на рецидивизма не са безусловно неоснователни.

" Тези хора развиват цялостна липса на връзка сред закононарушение и наказване, сред акта и следствията от него ", декларира Романова. " Виждат го освен пандизчиите. Виждат го свободните хора – можеш да извършиш нещо извънредно, след това се записваш като доброволец във войната и се връщаш вкъщи като воин ", добавя тя.

Росомахин надалеч не наподобява героичен при завръщането си от Украйна и е описван като " извънредно разтревожен, спорен човек " по думите на полицията на среща с уплашените поданици на Новий Бурец, която бе записана на видео от локален ефирен канал, преди 85-годишната Юлия Буйских да бъде заклана. Нещо повече – той е бил задържан за разтрошаване на автомобил и арестуван за 5 дни, само че след това освободен на 27 март. Два дни по-късно Буйских е убита.

" Тя го познаваше, по тази причина му е отворила вратата, когато е пристигнал да я убие ", написа във Facebook внучката на починалата – Анна Пекарева. - Всяко семейство в Русия би трябвало да се опасява от такива гости. "

Ето и други случаи: грабеж на магазин, при който мъж е насочил нож в лицето на продавачката; кражба на кола, при която трима пандизчии пребиват притежателя и го принуждават да им я прехвърли; полово принуждение над две ученички; още две убийства също така в Новий Бурец.
В Калининград мъж е задържан за полово посягане над 8-годишно момиче, откакто принудително я отделя от майка й, гласят локални медийни информации и показания на родственик на детето.
По думите на очевидеца, приказвал за АП, при изискване че остане неизвестен от съображения за сигурност, мъжът се доближил към майката и почнал да се хвали със своето време в пандиза и с военната си работа в Украйна. Роднината пита: " Колко още от тях ще се приберат скоро? "

В набирането на наемници от " Вагнер " нормално са предложили на пандизчиите шестмесечни контракти, настояват медии и групи за отбрана на правата на индивида. Тогава (б. р. след приключването на договорите) те могат да се върнат у дома за разлика от свръхсрочно служещите. Редовните членове на армията не могат да прекратят своите контракти и да изоставен работа, до момента в който трае мобилизационният декрет на Путин. Не стана ясно обаче дали договорите на наемниците ще бъдат спазени след несполучливия протест на Евгений Пригожин.

Самият той някогашен пандизчия, Пригожин наскоро призна, че някои от рецидивистите насилници са били бойци на " Вагнер " – включително Росомахин в Новий Бурец и мъжът в Новосибирск, задържан за полово принуждение над две девойки.

Според скорошно изявление на Путин равнището на рецидивизъм е " 10 пъти по-ниско " при пандизчиите, които са отишли да се борят в Украйна, в сравнение с при наказаните като цяло. " Отрицателните последици са сведени до най-малко ", сподели той.

Все още не са налице задоволително данни, въз основата на които да се оценят следствията, твърди съветски специалист по криминология, който също приказва, при изискване че остане неизвестен от съображения за сигурност. Той отбелязва, че случаите " пасват на модела на държание на рецивидиста " и съществува възможност тези пандизчии да извършат закононарушение, откакто към този момент са на независимост, даже и да не са били военизирани от " Вагнер ".

Няма причина обаче да се чака избухлив взрив на престъпността, тъй като забележителен брой от някогашните пандизчии може би за известно време ще се въздържат от нарушение на закона, най-много тъй като са били добре заплатени от " Вагнер ", показва криминологът.
Той чака като цяло равнищата на престъпността да се повишат след края на войната, само че не наложително поради наказаните нарушители, употребявани в бойните дейности. Това е нещо, което нормално се случва след въоръжени спорове, споделя още криминологът.

Съветският съюз изпраща 1,2 милиона пандизчии да се бият във Втората международна война, сочи проучване на съветската Федерална работа за осъществяване на наказванията. Не се загатва какъв брой са се завърнали от фронта, само че специалистът криминолог споделя за АП, че " доста от тях " отново са се озовали зад решетките, откакто са направили закононарушения, четири години по-късно.

Романова от " Русия зад решетките " декларира, че има много тревожни епизоди с присъединяване на някогашни пандизчии, върнали се в цивилизацията след престоя в Украйна.

Правораздаващите органи, които са изразходвали време и средства да проверяват и осъдят тези нарушители преди време, може и да се усещат унизени в този момент, като гледат по какъв начин мнозина от тях се разхождат на независимост, без да са излежали присъдите си, декларира тя.

" Те виждат, че работата им е била безсмислена ", прибавя Романова.

Някои някогашни пандизчии, които са хванати в закононарушение след завръщането вкъщи, от време на време се пробват да си измият ръцете с служителите на реда, като ги упрекват, че дискредитират тези, които са воювали в Украйна – в този момент това е съществено закононарушение в Русия, споделя още тя.
Попитана дали това е което възпира правораздаващите органи, Романова дава отговор: " Може да се обзаложим. Един прокурор не желае да отиде в пандиза за 15 години. "

Яна Гелмел, юрист и бранител на правата, която също работи със пандизчии, споделя в изявление, че върналите се от фронта в Украйна постоянно работят смело и самонадеяно, претендирайки за особено отношение, тъй като " са защитавали родината ".
Тя разказва суровия живот в съветските затвори, където царува безотговорно и непрекъснато принуждение, последна изолираност, непрекъснато послушание на надзирателите и желязна подчиненост при наказаните. " Какво се допуска да бъде менталното им положение? ", пита Гелмел, като има поради пандизчиите, живеещи в посочените условия.

Добавете и контузията от хвърлянето им в багра – най-много тук-там като Бахмут и Източна Украйна, където се разгоряха най-дългите и кървави спорове и където измряха хиляди от наемниците на " Вагнер ", отбелязва още тя.

" Представете си – той отива на война. Дори и да оцелее… претърпял е толкоз доста там. В какво положение се прибира вкъщи? ", добавя Гелмел.
Междувременно по всичко проличава, че набирането на пандизчии за военна работа в Украйна продължава, явно не от " Вагнер ", означават бранители на човешките права. Сега министерство на защитата на Русия търси доброволци и им предлага контракти.
Романова твърди, че министерството е въоръжило близо 15 000 пандизчии, считано към юни, макар че публични лица не бяха открити за коментар.

За разлика от " Вагнер " министерството на защитата на Русия скоро ще има законови учредения за това – закони, позволяващи записването на пандизчии на срочна военна работа минаха безпрепятствено през Думата и бяха подписани от Путин предходната седмица.
И отново за разлика от " Вагнер " министерството предлага 18-месечни контракти, само че доста от взетите на работа не се подписват на никое място и по този начин изпадат в обстановка на неустановеност, твърди Романова. Но пък съгласно нея ентусиазмът измежду някогашните пандизчии не е избледнял, даже и откакто хиляди други към този момент откриха гибелта си на бойното поле.

" Нашата обичана игра е съветската рулетка - декларира с горест Романова. – Това е национално развлечение. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР