Когато преди пет години тогавашният съдия във Върховния административен съд

...
Когато преди пет години тогавашният съдия във Върховния административен съд
Коментари Харесай

Изборът на Гешев и на Панов – прилики и разлики

Когато преди пет години тогавашният арбитър във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов бе претендент за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) против него се организираше масирана акция, в която участваха медии, благосъстоятелност или с обща публицистична политика с тези на Иво Прокопиев, тогавашните - правосъден министър Христо Иванов и член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Калин Калпакчиев, както и групата неправителствени организации, отпред с политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) и други, свързвани с лобисти в правораздаването и адвокатски адвокатски фирми, пише " Правен свят ".

Последните месеци същите кръгове организират масирана акция и против настоящата кандидатура на Иван Гешев за основен прокурор. Към тях би трябвало да се прибавят и наемниците (протестъри, " представители " и медии) на укриващия се от правораздаването фараон Цветан Василев, главният обвиняем по делото за банкрута на КТБ, по което Гешев е наблюдаващ прокурор.

Освен с политическата си тирада против избора на основен прокурор, произнесена при чуването на претендента на 24 октомври, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов даде своя принос в очернящата акция с многократното гледище да се запознае в конкретика с делата, по които Иван Гешев е работил като редови държавен обвининтел. Ресорната Комисия по атестиране и състезанията (КАК) отговори на любознанието на Панов, като му напомни, че с помощта на активността на Гешев като прокурор в СРП и СГП са наказани общо 233 лица, с влезнал в действие правосъден акт. Панов отвърна, че това не било задоволително, въпреки единствено преди пет години и за него да е направена идентична информация.

Доклад за активността на Лозан Панов като редови магистрат през 2014 година прави и тогавашната Комисия по предложенията и атестирането на съдиите, прокурорите и следователите (КПА). " Съдия Лозан Панов е одобрен експерт с кариерно развиване в органите на правосъдната власт ", написа в биографичната информация за претендента за ръководител на Върховен касационен съд. Отбелязва се даденото положително мнение от тогавашния ръководител на Върховен административен съд Георги Колев. 586 правосъдни акта са постановени от Седмо поделение на Втора гилдия за интервала от постъпването на Панов във Върховния съд, т.е. 01 февруари 2012 година досега на правенето на отчета.

Докладът съдържа информация и за работата на Лозан Панов като административен началник и на Административен съд София-град (АССГ), където през 2010 година магистратът е титуляр в Първо отделени, Първи състав. През цялата 2010 година Панов е насрочил 18 правосъдни съвещания, на които са прегледани общо 68 или приблизително по 4 каузи на заседаниe. Административният арбитър е бил докладчик по 18 каузи.

Отбелязва се още, че въпреки да е прекарал повече време в административните съдилища, Панов има юридически стаж при започване на кариерата си и като углавен арбитър.

Комисията акцентира още, че отвън професионалната си активност като арбитър, Панов " поддържа дейна спортна активност, като взима участия в редица надпревари и мероприятия, което отразява персоналното му чувство за пълноценност, построено не просто като битие, а като дух, воля и борбеност, ориентирани към непрекъснато развиване ".

И още един подробност от отчета на КПА във връзка номинацията на Л. Панов за ръководител, който с оглед развилата се след това засилена обществена и медийна интензивност на висшия арбитър и даже на неговата брачна половинка!? (от 14 февруари 2015 г.), слага въпроса - какво би могло да е предизвикало тоталната трансформация в душевността на " арбитър №1 ": " …през всичките години с дейностите си (Л. Панов-бел.ред.) в никакъв случай не е разрешавал обстоятелства от персоналния му живот да бъдат публично притежание, нито е давал мотив за мнения в медиите или съсловието по въпроси, отвън професионалното му държание, което е сигурен знак за непоклатимост и ясно построена ценностна система на личността ".

Пет години по-късно нищо към този момент не е същото, Панов е не запомнил за своята препоръка и избира тя да не е публично притежание. Забравил е и поддръжниците си, когато бе нападнат с " кална акция " в хода на процедурата по неговия избор. Днес ръководителят на Върховен касационен съд е главният проводник на лобистките ползи в правосъдната власт в частност във Висш съдебен съвет, той е и едно от " остриетата " в хибридната агитация против Иван Гешев, въпреки да е бил в неговата обстановка. Тогава Панов не се причислява към апелите на неправителствени организации, отпред със ССБ, тогавашният президент Росен Плевнелиев да не подписва указа за неговото одобряване, нито е считал, че въпросът следва да се отнесе за пояснение до Конституционния съд. Панов разчита, че всичко от 2015-та година е забравено. Така евентуално счита и Плевнелиев, който обслужвайки лобистки и политически кръгове, в този момент раздава непотърсени препоръки, въпреки като държавен глава да изпълняваше чинно непознатата воля и небрежно да подписа указа за избора на Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд.

А за разлика от Иван Гешев, който има безпрекословната и обществено декларирана поддръжка от страна на цялата професионална общественост, Панов влезе като " външен " за Върховен касационен съд магистрат, какъвто в действителност продължава да е и до през днешния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР