Когато преди година и половина заложихме в Плана за развитие

...
Когато преди година и половина заложихме в Плана за развитие
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Когато преди година и половина заложихме в Плана за развиване механизъм за следствие на основния прокурор, това беше едно от изискванията за 12-те милиарда. Хората тогава обърнаха доста внимание. Тази начална промяна беше посята тогава и стартира да провокира разнообразни динамичности.


Това сподели пред Нова тв съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Еврокомисията сподели, че тази промяна е доста значима, цяла Европа след това сподели, че това е изискване ние да си получим парите, и сътвори спор в съществуващата система, тъй като основният прокурор не искаше тази промяна да се случи. За него не ебше просто теоритична промяна, той се притесняваше, че това следствие ще е против него, тъй като евентуално има неща, които го тормозят. Гешев потегли да прави дейности против тази промяна, против политиците, а те се почувстваха като че този човек почва напълно да излиза от рамките на прокуратурата, и тогава Габриел сподели, че ще го сменим.

Цялата тази динамичност стартира, тъй като направихме институционална промяна.

Две години се опитвахме да създадем доста неща, подавахме сигнали до прокуратурата. Изведнъж беше обиден персоналния интерес на отстранения основен прокурор Иван Гешев, и той се задейства.

Ако не бяхме заложили този механизъм в ПВУ, той нямаше да провокира този спор, който стигна до вчерашния резултат, добави Петков, и напомни, че Гешев доста пъти е ходил до Народно събрание да убеждава депутатите, че няма потребност от този механизъм за неговия надзор, че е противоконституционен, че е срещу, и че неговите права като български жител са нарушени. Този човек се почувства заплашен от една институционална нова рамка, в която беше подложен. Това го принудиха да направи дейности. Помните по какъв начин две години се опитваме да създадем какви ли не дейности, подавали сме сигнали до прокуратурата, само че внезапно неговият персонален интерес беше заплашен и той потегли да работи по напълно друг метод, което провокира този спор.

Не би трябвало да се усещаме щастливи от отстраняването му, това беше добра стъпка в посока на това, че той не беше за тази позиция, само че ние би трябвало да продължим същата институционална промяна и в Конституцията, с цел да може по-малко да подвластен от кой е мощният на деня. Ние от Политическа партия се надяваме да няма идващ основен прокурор, с цел да може България да се освободи от тези подмолни зависимости, и да се стигне до естествена правова страна.

Тази седмица от ППДБ предлагаме в Народно събрание - откакто мислихме кое е най-правилното за страната, взехме решение, че когато се съмняваме кое е най-правилното, най-добре е да пуснем прожекторите за цялостна бистрота. И желанието ни е да създадем комисия, която да покаже какво тъкмо - примерно в моя случай, какво е разкрила прокуратурата - откакто преди две години е затворила производството по моето поданство, - комисията да отвори и да види какво се е случило за тези две години тъй че тя да го възобнови. Тези съвещания ще са безусловно открити. И нито ГЕРБ, нито ние, ще оглавяваме тази комисия. Моето предпочитание е да се отвори комисията, да се изнесат документите пред целия народ, да се види дали прокурорите не употребяват този проблем като политическа бухалка. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисията, с цел да покажат на българския народ, че тази комисия не се употребява за чадър, изясни Петков.

Сега се опитваме да сложим спомагателна бистрота на дейностите на прокуратурата.

Всеки прокурор, който се пробва да прави политическо придвижване през имунитет, ще бъде осветлен, добави Петков. Ще предложим в зала да се направи механизъм, по който оглавяващият я да няма спор на ползи, и да бъде човек, който няма да бави процеса или пък също не прескача стъпки. Не имам вяра, че ще е господин Пеевски, би трябвало да е от друга политическа партия - Българска социалистическа партия, или Възраждане, или Има Такъв Народ. Ние ще настояваме за цялостна бистрота, добави съпредседателят на Политическа партия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР