Когато преди година и половина полицаи се самообгазиха със собствения

...
Когато преди година и половина полицаи се самообгазиха със собствения
Коментари Харесай

МВР се самообгазява, самопрострелва, самоунижава

Когато преди година и половина служители на реда се самообгазиха със личния си пикантен спрей в центъра на София, си мислехме, че мъчно може да се реализира по-голямо самоунижение в  система, на която данъкоплатците плащат почти 2 млрд.лв, с цел да им пази живота, здравето и имуществото.

Но уви, на МВР постоянно може да се разчита на още, и още. Как другояче да се назова последното признание на самото ведомство, обвързвано с инспекциите на заведения в София, нарушаващи противоепидемичните ограничения. Полицаи заедно с проверяващи от РЗИ висяха цели четири часа пред механа на Орлов мост, в която се оказа, че е имало след 23.30 ч.  200 души. И не посмяха да влязат. Едва когато на посетителка й става зле, идва " Бърза помощ ", ресторантьорите отварят врата и полицията съумява да влезе. 

Този абсурден парадокс бе приет в публично известие на Министерство на вътрешните работи: " След като на една от клиентите й прилошало, екипът  направил инспекция в обекта. Снети са пояснения от клиенти, дамата е откарана в болница. Управителят на обекта не е показал изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предизвестие по Закона за Министерство на вътрешните работи ". Министерство на вътрешните работи се изплака и за още едно заведение, то било единствено със 100 души. И отново не ги пускали. Накрая влезнали, шефът бил призован  да даде пояснения, формирани са протоколи за предизвестие на личния състав. И толкоз. А за нарушаване на карантината има до 5 години затвор и до 50 000 лева санкция. А като наблъскаш 200 души в заведение - само обяснения и предизвестия.

 

Все неща, които слагат остро най-малко няколко въпроса

 

Как по този начин служителите на реда влетяват с все входните порти на домашни адреси при следващата показна интервенция, а когато става дума за първокласно заведение в центъра на столицата, кършат ръце, обикалят отвън и се оплакват? Колко смела става полицията, когато би трябвало да ревизира примерно " Хиполенд "? А в съответния случай  200 души са на практика заложници на мутри ресторантьори. Не е ли неуместно?

Нещо повече. На няколко пъти служители на реда  сгрешиха адреса при свои интервенции и безусловно тестваха границите на психологичното и физическото здраве на почтени хора. И то на същите тези хора, които им заплащат заплатите и които разчитат на тях. Но когато знаят точния адрес на заведението-нарушител, внезапно от Министерство на вътрешните работи стават по-ниски от тревата. Защо ли? И даже на въпрос към МВР какви са пълномощията им при инспекциите и за какво откакто някой пречи на инспекциите, той получава единствено предизвестие, оттам обясняват, че всичко, което имат да кажат, е на уеб страницата им и " не могат да разясняват методите и способите на инспекцията ". 

 

Даваш им право да обяснят неуместната обстановка - получаваш още по-абсурден отговор

 

Нима не беше същото и, когато се появи комичното видео със самообгазилите се служители на реда, пазещи Министерски съвет от шепа протестиращи? Тогава обществените мрежи и непознатите медии с основание взеха на майтап  МВР, което се принуди да даде някакви пояснения.  Те обаче бяха още по-нелепи от самообгазяването. Оказа се, че отговорно е местоположението на Министерски съвет,  както и бързо изменящите се атмосферни условия. После пристигна " успокоението ", че служителите на реда са подготвени по какъв начин се работи с пикантен спрей и го тествали върху себе си, преди да го приложат против жителите. Колко са готови стана ясно и по време на митингите, когато чиновници на Министерство на вътрешните работи обгазиха още веднъж и себе си, и публицистите.

Колко неподготвена е полицията, се видя преди време в Габрово, където избухнаха спонтанни митинги поради трима биячи на служащ в локален магазин, пуснати на независимост, вместо да бъдат арестувани за непрекъснато и да бъдат бързо наказани. Полицията още през цялото време подцени обстановката, а откакто напрежението ескалира, стана изцяло безпомощна. Тълпите си правеха каквото поискат в града и явно нямаха никакви проблеми да влязат в която и да е държавна или частна постройка. Само по знамение не се стигна до по-сериозни произшествия. В същото време по време на митингите служители на реда действаха безусловно в положение на амок. И за похлупак оня ден служител на реда простреля сътрудника си при залавяне на апаш. За благополучие, го рани със стоп патрон в крайници.

Хората в МВР  не са наясно кого би трябвало да удрят и кого не, кого би трябвало да спасят и кого не. Догодина за тях са планувани 2  милиарда лв. в бюджета. А пари трябва да се дават за свършено в интерес на хората.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР