Когато преди ден на интерконектора с Гърция и обяви, че

...
Когато преди ден на интерконектора с Гърция и обяви, че
Коментари Харесай

Напълно диверсифицирани през старата тръба: Откъде ще потече азерският газ

Когато преди ден на интерконектора с Гърция и разгласи, че от 1 януари ще потече азерският газ и доставките за страната ни ще са " изцяло диверсифицирани ", министър председателят Бойко Борисов направи подвеждащо изказване. Мнозина останаха с усещането, че ще получаваме азерския газ от станалата към този момент историческа газова връзка с Гърция. Това обаче е невероятно, защото от нея са издигнати изцяло едвам 11 км от 183-километровото трасе.

По план обаче азерският газ трябваше да потече точно през газова връзка сред Комотини и Стара Загора, чието създаване бе планувано още през 2009 година, с цел да се понижи зависимостта на района от съветски газ.

Договорът с азерската компания СОКАР бе подписан през 2013 година Той планува импорт на 1 милиарда куб. м природен газ годишно, който трябваше да стартира да се извършва в последното тримесечие на 2020 година през интерконектора с Гърция, посредством който един ден ще получаваме и полутечен газ от разнообразни снабдители.

Забавеното създаване на интерконектора с Гърция принуди държавния газов снабдител " Булгаргаз " да договаря със СОКАР за смяна на контракта, тъй че да се дефинира краткотрайна друга точка за вход на газа – през съществуващата връзка Кулата-Сидирокастро, научи Mediapool от свои източници и това бе доказано от Министерството на енергетиката във вторник.

Нова входна точка
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР