Когато преди близо година бившият представител на България в ООН

...
Когато преди близо година бившият представител на България в ООН
Коментари Харесай

Бойният флот се готви за "по-опасно" Черно море

Когато преди близо година някогашният представител на България в Организация на обединените нации Георги Панайотов одобри да стане длъжностен министър на защитата, надали си е давал сметка какво ще завари в подопечното си ведомство. Освен че откри голям брой платени, само че неизпълнени, многомилионни контракти за строителство и рационализация на авиобаза " Граф Игнатиево " по отношение на идното прекосяване към изтребители F-16, той се натъкна и на още един объркващ факт:. Макар и никой да не го признава непосредствено, очевидната концепция на този военно-административен финт е договорката с немската корабостроителна корпорация Lurssen да мине по-безболезнено през " политическата цедилка " като официално се вмести в границите на отпуснатия бюджет от към 1 милиарда лева с Данък добавена стойност.

Според Панайотов ориентировъчната спомагателна сума, която данъкоплатците ще би трябвало да платят за боекомплектите, тъй че военните плавателни съдове, варира сред 400 млн. и 1 милиарда лева И по всичко проличава, че времето за заплащането на тази сума или най-малко част от нея бързо наближава.

Ако върнем лентата обратно до лятото на 2018 година, когато Народното събрание гласоподава капиталовия план за новите корвети, прави усещане, че единствено тогавашният народен представител Петър Витанов от Българска социалистическа партия вижда " дребния " подробност с изчезналите ракети, торпеда и снаряди. " Сключен е, част от парите са платени и дотук всичко е безпроблемно. Това, което аз персонално като жител не знаех, е, че корабите са закупени, само че без муниции. Беше ми обяснено, че това е един доста естествен развой и по този начин се прави. И въпреки всичко мисля, че е значимо да се знае, че следва да се работи по план за придобиването на муниции ", разяснява тогава служебният боен министър.
Черноморска конкуренция във въоръжаването
Преди една година закупуването на боекомплекти за двата бойни кораба не изглеждаше като чак толкоз предпочитана задача в спокойно време, защото първата корвета би трябвало да бъде подготвена чак през 2025 година,. Изненадващата съветска инвазия в Украйна обаче трагично промени всичко. Изведнъж сред Москва и НАТО. И то тук и в този момент, а не в някакво условно бъдеще. България се оказа един от тримата съдружници, които разделят морска граница с държавата-агресор.
Реклама
Ситуацията се усложнява още повече от събитието, че в Черно море работи така наречен Конвенция от Монтрьо от 1936 година Освен че дава в ръцете на Турция контрола върху корабоплаването през Босфора и Дарданелите, тя лимитира до 21 дни мирновременния престой на бойни кораби, които не са част от флотилиите на България, Румъния, Турция, Украйна, Грузия и Русия.

На процедура това значи, че на локалните си съдружници, в случай че алиансът публично не е влезнал във война. В актуалната спешна обстановка, след доста чудене и преиначаване, Турция въпреки всичко затвори проливите за съветски бойни кораби. Регулярните патрули на натовски бойни съдове и изключително на, обаче на процедура са прекъснати, най-вероятно с цел да не се дава мотив на Русия да пояснява наличието им като военна ескалация.

Така различният ход на алианса, с цел да укрепи позициите си в Черно море, е България, Румъния и Турция. Това в изключително огромна степен важи за първите две страни, които за момента нямат сериозен военен флот. За разлика от Турция, която е мощно милитаризирана страна с изход и на Средиземно море, където от дълго време поддържа очевидно военно наличие.
Ракети от Франция, Германия и Швеция
Пришпорено от ескалацията на спора в Украйна, българското военно министерство без доста звук е направило първата стъпка към авансово набиране на муниции за двата строящи се патрулни кораба. На уеб страницата за публичните поръчки, подържан от отбранителното ведомство, са оповестени 17 механически спецификации, свързани с въоръжението на бъдещите корвети. На процедура обаче това не е начало на социална поръчка, даже не е и необвързващо искане за информация до евентуални снабдители на бойна техника.
Реклама
Въпросните спецификации въпреки всичко дават най-обща визия на компаниите от отбранителния бранш (и на интересуващите се от отбрана) какво желае да закупи българската войска. Така фирмите могат да преценяват дали въобще имат бизнес-интерес и при подобен могат да работят самодейно, представяйки на военните най-хубавите мостри облици на своята бойна техника. На този стадий обаче няма по какъв начин да разберем какви количества муниции желае да закупи флотът ни в близко бъдеще и дали цената би била по-близо до 400 млн. или до 1 милиарда лева

От оповестените спецификации се схваща, че бойният ни флот предстоящо се готви да придобие неназовано количество противокорабни ракети. Те се създават от шведската компания Saab Bofors Dynamics и немската Diehl Defence, като могат да поразяват надводни цели на разстояние до 200 км. На процедура изборът не е изненада, защото военното министерство делегира на корабостроителната корпорация Lurssen сама да реши какъв да е систематичният интегратор за оборудването и какъв вид пускови установки за ракетите да бъде комплициран. Германският защитителен колос закономерно избра да разпореди тази задача на Saab, които разумно избраха да заложат на ракети тяхно произвеждане.

При ръководството на министър Панайотов в конкуренцията за противокорабните муниции се опита да се включи и норвежката оръжейна компания Kongsberg с нейната ракета, интегрирана взаимно с американския тръст Raytheon на щатските крайбрежни бойни кораби и бъдещите фрегати клас Constellation. След свирепа опозиция от страна на българските адмирали и генерали опцията не бе прегледана насериозно. Основната разлика сред RBS-15 и NSM е, че първите откриват задачите си с радарно ориентиране, а вторите - оптично и с компютърен логаритъм за образно различаване.

Това, което досега не беше изключително обществено известно, е видът на зенитните ракети, които корветите ще употребяват. Става дума за боеприпасите, разработвани от френското поделение на европейския мултинационален боен тръст MBDA. Въпросните противосамолетни ракети могат да бъдат употребявани, както от отвесни пускови установки на кораби, по този начин и от изтребители Mirage 2000 и Rafale. Последното може да бъде плюс, ако по някакво необичайно и малко евентуално стичане на събитията, до момента в който чака новите F-16 Block 70 да бъдат доставени и да придобият първична оперативна подготвеност. Изстреляни от транспортен съд, ракетите MICA поразяват цели на разстояние до 20 км. и на височина до 9 км. Ако се употребяват от изтребител, те са способни да обстрелят неприятелски аероплан на разстояние до 60 км.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама " Panther " -ите ще носят торпеда
В техническите документи, оповестени от военното министерство, попадат и две спецификации за торпеда. Прави усещане, че този път не е споменат вида муниции, само че в единия случай става дума за корабни, а в другия - за авиационни. Вторият вид торпеда ще могат да се изстрелват от, които от дълго време са на въоръжение във военноморските сили и към този момент ще могат да оперират от площадки на бъдещите модулни патрулни кораби. Този вид вертолети се употребяват в армията ни от 2011 година, само че бяха закупени в базова настройка единствено за търсене и избавяне в морски условия. Пускането на торпеда от вертолетите беше алтернатива, която кардинално можеше да се добави в бъдеще. Явно в този момент това " бъдеще " наближава.

Ако бойният флот в действителност закупи авиационни торпеда, българските " Panther " -и най-сетне ще придобият същински бойни качества. Те ще се трансфорат в средство за битка с кораби и най-много. И в случай че НАТО в действителност желае Черно море да не става " съветско езеро ", както от време на време обичат да го назовават в Москва, битката с подводници ще се трансформира в първостепенна задача на локалните съюзнически Военноморски сили. От оповестените спецификации излиза наяве, че торпедата, които българската войска желае да купи, би трябвало да могат да могат да поразяват плавателни съдове на разстояние не по-малко от 13 км. и на дълбочина не по-малка от 600 м. Боеприпасите би трябвало да имат също по този начин функционалност за самонасочване, която да прихваща цели без човешка интервенция в радиус над 800 м.

Останалите механически документи, оповестени от военното министерство, са една концепция по-стандартни - става дума за разнообразни типове снаряди за 76- и 35-милимеровите оръдия, както средства за акустична отбрана против торпеда и подправени цели за отклонение на противокорабни ракети. Предстои да се види кои от тези спецификации най-бързо ще еволюират в тръжни процедури, за какви количества ще става дума и дали поръчките ще бъдат на стойност под 50 млн. лева, тъй че военният министър да може да ги организира вътрешноведомствен принцип, без да е нужно да аргументира избора си пред необятната общност и даже пред сътрудниците си в Министерски съвет.

В подтекста на напълно същинската война, която бушува на няколкостотин километра от границата ни, обаче отбранителното ведомство и генералитетът надали ще посмеят да се върнат към. Защото за към 20 години те съвсем съумяха да трансфорат армията ни в прогнила черупка без наличие.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР