Когато преди 5 години се роди синът ми Макала, студентите

...
Когато преди 5 години се роди синът ми Макала, студентите
Коментари Харесай

Страхът да имаш син

Когато преди 5 години се роди синът ми Макала, студентите ми ме питаха по какъв начин е да си татко за първи път.

„ Ужасяващо “ , промрънках. „ Мисля единствено за издевателството в учебно заведение. “

Мълчание и озадачени погледи извършиха стаята. „ Ама детето ви преди малко се роди “ , сподели една студентка.

„ Знам “ , отвърнах. „ Но момчето ми ще бъде отгледано да усеща и да показва своята сензитивност. А това е проклинание в нашата просвета. “

Това, което ме разтревожи също толкоз, беше и другата част: каквото и да се опитваме да създадем със брачната половинка ми, с цел да оформим мъжката му еднаквост, това ще се сблъсква с най-различни културни правила като позата да си апатичен към учебното заведение, което може да докара до по-ниски оценки, тапия и академична мотивация, или спортовете и гейминг културата, които въздигат в фетиш алфа превъзходството (и нападателните мъжки рефлекси).

Целият смут и ненавист, които в миналото съм изпитвал към ограничаващия сюжет на обичайните правила за неустрашимост, ме заляха още веднъж. Бях изправен пред един от най-големите ми страхове, свързани с родителството: да имам наследник.

Разпространеното разбиране, както удостоверяват и изследванията, е, че множеството мъже желаят синове. Това стартира да се трансформира. Някои мъже, като мен, се опасяват да станат татковци на мъжки чеда.

В уеб страницата на радио шоуто на NPR „ On Being “ писателката Кортни И. Мартин споделя за наблюденията си над доста млади бъдещи татковци от междинната и по-висша класа: „ Забелязах впечатляваща наклонност: огромна част от тях желаеха момиченце, вместо момченце. “ Импровизирано фейсбук изследване, което решила да организира, излъчило следните резултати: „ Исках момиченце, главно тъй като ми се коства по-трудно да си момче в днешното общество. Ако имах момче, щях да приема предизвикването да отглеждам наследник... който може да научи за силата на чувствителността, даже и когато мъжката просвета се пробва да го накара да я възприема като уязвимост. Но, почтено казано, уповавам се, когато имам второ дете, да е още едно момиче. “ Това беше индикативен отговор за поредност такива, които разкриваха, че мъжете се усещат по-уверени или „ по-способни “ да отглеждат „ мощна, уверена щерка “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР