Когато преди 4 години Land Rover спря производството на най-култовия

...
Когато преди 4 години Land Rover спря производството на най-култовия
Коментари Харесай

Land Rover Defender - завръщането на една легенда

Когато преди 4 години Land Rover спря производството на най-култовия си модел -Defender, почитателите на марката се тормозиха съществено. Последва интервал, през които се появиха какви ли не клюки и тълкования за бъдещето на всъдехода. Неговото ново потомство към този момент е реалност, като то беше показано на автосалона във Франкфурт.
Това е най-голяма смяна, която е претърпял автомобилът за своята 71-годишна история. Въпреки нея, той е елементарно различим, защото резервира типичния си жесток вънеш тип, само че в този момент той е комбинират с съвременни дизайнерски решения и предлага най-съвременни технологии.


Голямата разлика е в платформата, на която е построен всъдехода. Досега той използваше за основа тръбна рама, само че в основата новото потомство е съвременна платформа D7x, като тя съставлява алуминиев монокок, употребен и от други модели на производителя. Благодарение на нея е реализирано повече пространство в салона, който също ще има няколко разновидността.
Първите две модификации, които излизат на пазара, са Land Rover Defender 110 с 5 порти и 7 места и Land Rover Defender с 3 порти и 6 места. Обемът на багажника варира от 231 литра при потребление на 7 седалки зо 2380 литра, когато вторият и третия ред задни кресла са прибрани в пода и може да се употребява цялото пространство до тавана.


Пътният луфт на новия Defender доближава 291 мм, което разрешава превъзмогване на трап с дълбочина до 90 см. Ъгълът на офанзива на затруднение пред автомоила е 28 градуса, а на отдръпване от него - 40 градуса. За тези характерности оказва помощ и междуосието от 3033 мм при версията 110 и 2587 при версията 90.
Всъдеходът е оборудва с без значение закачане, което може да бъде с адаптивни амортисьори. При тях пътният луфт се усилва със 75 мм при тежък терен или се смъква с 50 мм за по-удобно качване на пасажерите в атомоболи и за по-лесно товарене на багажа. Defender е получил и система Terrain Response 2 с 4 режима на работа, които трансформират настройките на газта, скоростна кутия, кормилото, системата срещу буксуване и други Тя работи и в режим Auto, като сама дефинира положението на пътя.


Освен голям брой електронни асистенти, които ще оказват помощ както на пътя, по този начин и отвън него, новият Land Rover Defender е оборудван мултимедийна система Pivi Pro. Тя работи с 10-инчов екран, като може да се свързва със смарт телефони и да се обновява " по въздуха ". Шофьорът има на разположевие и 12,3-инчов приборен панел, както и цифрово огледало за заден ход
Основните версии на всъдехода ще се задвижват 4-цилиндов дизелов мотор в два разновидността на мощ - 200 или 240 к.с. (въртящият миг от 400 Нм е еднакъв). Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава надлежно 10,3 и 9,1 секунди. Бензиновият вид е с 4-цилиндров мотор Ingenium с 300 к.с., който предлага ускоряване от 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди.


Ще има и 6-цилиндров бензинов мотор, който е част от " мека " хибридна система с показател P400. Той е същият като при Range Rover, като развива 400 к.с. и 500 Нм, задоволителни за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди. Разходът на гориво е 9,1 л/100 км. Всички мотори са свързани с двустепенна раздатъчна трансмисия и автомат ZF с предавки. Запазват се междуосевият и задният диференциал, които може да се блокират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР