Когато преди 25 години Радослава и Георги Минчеви отварят първата

...
Когато преди 25 години Радослава и Георги Минчеви отварят първата
Коментари Харесай

Колко торти са нужни, за да се извърви пътят София-Букурещ?

Когато преди 25 години Радослава и Георги Минчеви отварят първата „ Неделя “, стартират с продажба на създадени от няколко сладкарски цехове торти. Собственото производството идва по-късно. Малката сладкарничка е ситуирана на площад „ Баба Неделя “ в центъра на София, а емблематичното място дава и името ѝ.

Собственото производство на „ Неделя “

Започва преди една инфарктна Коледа, когато всички сладкарски цехове са затрупани с поръчки и отказват доставки за „ Неделя “. „ Съпругата ми е отличен кулинар и първите торти бяха произведени по нейна рецепта “, казва Георги Минчев. От тогова до сега всяка нова рецепта минава през Радослава. Работното ѝ време, както и на всички в сладкарския цех, започва всеки ден в 7 часа. Ежедневно тук се правят между 1200 и 3000 торти, а хората, заети в производството, са близо 120 души. Защо толкова много?


Основателите на “Неделя” Радослава и Георги Минчеви

„ Всички торти са ръчна изработка,

Не е лесно, но пък така се гарантира качеството “, обяснява Радослава Минчева. Развежда ни из цеха /от главата до петите сме опаковани със специално облекло, такива са санитарните изисквания/ и ни показва различните производствени зони. Най-интересно, разбира се е, в зоната за „ специални торти “ – правят се по поръчка за важни събития –сватби и рождени дни, фирмени празненства и пр., а ръчно изработените захарни фигурки са като произведение на изкуството.

Стигаме до място, където една жена се занимава с прозаичната работа чупене на яйца. „ О, това съвсем не е проста работа! “, пояснява Радослава. И разказва, как в началото, при организирането на собственото производство, ѝ се наложило в един ден да счупи 300 яйца, след което получава сериозна мускулна треска. Та сега, с тази уж семпла задача, са заети трима души! Е, поне се убедихме, че в тортите на „ Неделя “ се влагат истински яйца, а и сметаната истинска, не химичен дубликат.

Качество на продуктите и грижливо подбрани рецепти, това е формулата за успеха на „ Неделя “. „ На клиентите си предлагам това, което бих предложила на гостите вкъщи. Всяка нова рецепта първо се пробва и одобрява от семейния съвет, а най-големият ми критик е майка ми, която ме е учила на сладкарство. “, казва Радослава. В семейната фирма тя е човекът, който основно се занимава с производството, а Георги се е посветил предимно на маркетинга и развитието на търговската част.


Бялата “Неделя” години наред остава една от най-предпочитаните торти

Най-новият проект е поръчка на торти онлайн. За сега интернет магазинът обслужва само София, но предстои разрастването и в други градове.

„ Неделя “ предлага изцяло български модел на франчайз

Освен собствени обекти, веригата има и около 25 партньорски заведения

" Ние сме първите, които предложиха франчайз модел, създаден изцяло тук, с български продукт, с българска търговска марка и българско ноу-хау ", подчертава Георги Минчев.
Всички търговски обекти се снабдяват от производствения цех на „ Неделя “. Получателите на франчайз права преминават през обучение в столичните сладкарници, което продължава 5-6 месеца. Маркетингът и рекламата са общи за цялата верига. Цените на всякъде са сходни, но има възможност в обекти с по-малък оборот извън София цените да са по-ниски. Всяка от сладкарниците се управлява от отделно юридическо лице. Освен разрастване на бизнеса в България, започва развитие и на международно ниво.

„ Неделя “ вече има няколко собствени обекта в Букурещ

Доставките до там са от цеха в София, а натуралните продукти и ръчно правени торти бързо се налагат и в северната ни съседка.
Според Георги Минчев характерно за румънския пазар е, че там се предлагат предимно заводско произведени торти с изкуствена сметана и консерванти. Друга особеност е, че масово се предлагат замразени торти, които се размразяват преди консумация. " Нашите торти са различни - те се приготвят ръчно, не влагаме консерванти, трайността им е четири дни. И това се цени от клиентите ", казва Георги Минчев.

Всеки пазар си има своите особености, в Румъния например, най-търсени са шоколадовите торти, докато у нас се предпочитат предимно тези с плодове, а „ Бялата Неделя “ си остава вечният хит.
След Румъния веригата предвижда да навлезе в нова държава. Екипът е проучвал пазара във Виена, но се е отказал и сега насочва интереса си към Мюнхен. Плановете са в следващите три години „ Неделя “ да има три сладкарници в Германия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР