Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили

...
Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили
Коментари Харесай

Отбелязваме Въведение Богородично

Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята щерка в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.
Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, описват по какъв начин Йоаким и Ана събрали своите родственици и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и чиновниците в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена ария влага такива думи в устата на св. Ана:
" Принасям на Господа моя обет, произнесен в тъга посредством моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им споделям: " Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам щерка си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар ".
Св. Дева била сложена на първото ходило пред храмовия вход и, за изненада на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината единствено първосвещеникът.
Праведните родители принесли блага и жертви на Бога и по-късно, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.
Св. Дева Мария живеела при храма. Там в обособени пространства живеели млади девойки, отдадени Богу, също по този начин и вдовици, които служели в храма, сходно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се включила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла малко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя умряла.
Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя старателно се трудела, непрекъснато се молела, обичала да чете Св. Писание. По подобен метод тя се готвела за своето високо предопределение. Църквата я назовава прелестна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. " Дух Светий " - приказва свещената ария - осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна ".
Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, нормално се прибирали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия метод. Но пресв. Дева им разкрила своето предпочитание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по подстрекателство от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, родственик на нейните родители. Той станал настойник на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.
Иконата " Въведение на Божията майка " показва тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие би трябвало да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от младини да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, с цел да могат и те да порастват в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на положителните каузи и благочестивите намерения.
Жития на светиите, Синодално издателство, София 1991 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР