Когато повечето звезди достигат края на своя живот, те запалват

...
Когато повечето звезди достигат края на своя живот, те запалват
Коментари Харесай

Наскоро открита екзопланета показва как може да изглежда краят на Земята

Когато множеството звезди доближават края на своя живот, те възпламеняват своя личен траурен огън, изхвърляйки по-голямата част от останалия газ като последна демонстрация на своята голяма мощ и оставят след себе си компактно ядро, известно като бяло джудже. Но какво се случва с планетите, въртящи се към тези звезди? На този въпрос до през днешния ден бе мъчно да се отговори, само че в този момент учените оповестиха, че е открит излишък от свят, въртящ се към сходна звезда. Това е първото сходно изобретение, което може да хвърли светлина върху последните дни на множеството планети в нашата галактика.

В публикацията, оповестена на 5 април тази година в списание Science, бе оповестена научната работа на колектив учени, управителен от Кристофър Мансер от университета „ Уоруик “ в Англия, описваща невижданите наблюдения на бяло джудже, което по размери е малко по-голямо от Земята, само че е с маса колкото Слънцето. Звездата  SDSS J1228+1040  се намира на 410 светлинни години от нас и е от вида на по този начин наречените „ нечисти “ бели джуджета, тъй като астрономите откриха съществуването на непрекъснат поток от тежки метали, падащ върху нейната повърхнина. Счита се, че този материал идва от газовия диск, който обкръжава този галактически обект. Авторите на научната публикация споделят, че в този диск са открити останките на няколко планети.

„ Това наподобява на желязно ядро, останало от огромна планета, раздрана на части “ – споделя Мансер. „ Кората и мантията са били безусловно издухани от него. В последна сметка е останала единствено желязната вътрешност, която е с огромна вътрешна издръжливост.
 
Дискът с широчина три милиона километра към това бяло джудже за първи път бе открит преди повече от 15 години, когато звездата е квалифицирана като една от десетте нечисти бели джуджета. Когато една звезда с маса по-малко от осем слънчеви маси изразходи своето водородно гориво, нейните горни пластове мощно се уголемяват и гълтам всички близки планети. Предполага се, че някои от тези светове могат да бъдат раздрани на части, а техните остатъци образуват сходен диск. И макар, че към сегашен ден са открити над 4000 екзопланети, учените единствено един път видяха неопровержими доказателства за протичането на сходен развой: образуването на зародиш на планета в диска към бялото джудже WD 1145+017, което бе подробно изучено още през 2015 година.

Цялата обява ТУК

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР