Когато повече от седмица няма вест от някой, който е

...
Когато повече от седмица няма вест от някой, който е
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Моля се Господ да е с Боян Петров. И друг път е изпадал в тежки ситуации

Когато повече от седмица няма новина от някой, който е тръгнал да катери един 8-хилядник, е много тревожно, тъй като сега връзките са много положителни, не е както преди 30 години.

Това сподели в предаването "Денят онлайн " по Канал 3 шефът на българския антрактически институт Проф. Христо Пимпирев по отношение на изгубването на алпиниста Боян Петров. "Сега със сателитен телефон от всяка точка човек има връзка с базовия лагер.Най-обезпокоителното е, че той е без сателитен телефон. Той го е оставил в базовия лагер, което за мен е неразбираемо, тъй като постоянно при всичките си експедиции и то на много по-високи места е бил със сателитния си телефон. Затова за мен е необичайно, че е бил без него и че го няма от толкоз доста време, само че защото той се е измъквал от доста тежки обстановки, се апелирам Господ да е с него и да е станало знамение, и да е в някоя пролука, където да се е скрил от неприятното време, да си е направил снежна пещера ", добави той.

Според алпиниста Петър Атанасов, евентуално когато Боян Петров е тръгнал, времето е било положително. „ Проблемът на Хималаите и въобще на планините е този, че там измененията настъпват доста бързо и е доста мъчно да се планува доколко времето ще се влоши”, сподели той и даде за образец нещастието в Алпите отпреди една седмица, когато починаха 10 души, сред които и една българка, брачна половинка на един от най-големите италиански гидове.

„ Тръгват, вървят, надяват се, че времето ще се утежни, надяват се обаче, че ще се измъкнат от неприятното време и ще стигнат до заслона. Връхлита ги неприятното време, което има темперамент на прелом. Това е нещо, което не са съумели да плануват по никакъв метод. Промяната е толкоз внезапна, толкоз внезапно падат температурите, духва вятър, вихрушка, видимостта става нула, заради снеговалежа, хората се оказват парализирани и без да са могли да предположат, че ориста им готви подобен капан”, описа още Петър Атанасов.

„ В последните 10-15 години Хималаите и изобщо височинния алпинизъм, стана туризъм и се комерсиализира. Това са комерсиални експедиции, които взимат много положителни суми от хората, решили да се качат на някои 8-хилядник, тъй че качват се хора, които нямат безусловно никакъв опит в Хималаите. Шерпите ги бутат нагоре, държат ги за въжетата, носят им кислородните бутилки, те нямат проблем с О2 и апетит, какви ли не са се качвали – да 70-годишни, дори слепи са се качвали дори на Еверест, по тази причина Боян, който съвсем ще доближи короната на всички 8-хилядници, той заобикаля тези комерсиални експедиции и по тази причина върви самичък. Той потегля с една комерсиална експедиция, само че потегля преди тях, с цел да избегне това скупчване на хора, които си вървят надали не по главите по класическия маршрут за Еверест”, сподели още проф. Пимпирев.

"Трябва да се прави ясно разграничаване сред спорта алпинизъм и това, което се случва сега в Хималаите- комерсиалният алпинизъм, счита още алпинистът Петър Атанасов. „ Това са две радикално разнообразни неща”, безапелационен е той. „ Когато някой отива в комерсиална експедиция отива на Еверест и споделя „ аз алпинист” това е смешно, неуместно е и не е правилно, просто тъй като този човек може да е напълно инцидентен от улицата. Боян се слави в алпийските среди като независим планинар, той взе участие в експедиции просто, с цел да употребява някаква организация ", счита Петър Атанасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР