Когато посягаме към рафта за слънцезащитен продукт, първо трябва да

...
Когато посягаме към рафта за слънцезащитен продукт, първо трябва да
Коментари Харесай

Какво може да ни причини слънцето на плажа

Когато посягаме към рафта за слънцезащитен артикул, първо би трябвало да внимаваме за етикетите по кремовете, поучават експертите. Навсякъде има надписи за фактора за предотвратяване от слънце. Най-важното – какво значи SPF фактор? Това е Sunburn Protection Factor – фактор за предотвратяване от слънчево изгаряне, и е метод да се мери до каква степен едно средство за слънцезащита защищава кожата от ултравиолетови лъчи. А те от своя страна са разнообразни видове, като да вземем за пример UVB – или облъчването, което предизвиква слънчево изгаряне и може в по-дългосрочен проект да докара до рак на кожата.

Ако на продукта е изписан фактор 6 до 30, то важи правилото – „ Колкото по-висок е SPF факторът, толкоз по-малко UVB лъчи доближават кожата ни “. Разбира се, без да се заблуждаваме, че в случай че си купим крем със SPF100, ще си осигурим целодневна отбрана на плажа. По-високите фактори – да вземем за пример, над 50 и повече, се предлагат за хора с по-светла и сензитивна кожа, светла коса и очи, които изгарят за по-малко от 5 минути на слънце, ако не са нанесли слънцезащитен крем и в множеството случаи не получават безоблачен тен. За хората с естествена кожа и по-тъмни коси кожните лекари предлагат да се употребява слънцезащитен крем със SPF фактор сред 15 и 30. Тук би трябвало да се вземе поради и в кой летен месец и какъв брой покрай Екватора ще почиваме. В Европа слънцето е най-силно в средата и края на юни – точно тогава би трябвало да се употребяват по-високите слънцезащитни фактори, и най-слабо в последните седмици на август.

Какво количество слънцезащитен крем би трябвало да нанасяме и какъв брой постоянно?

Според доктор Айлин Шеф, експерт по клинична и естетична дерматология, хората постоянно не употребяват задоволително количество слънцезащитен крем, с цел да покрият всички области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите кожни лекари в България, доцент Кирил Праматаров “, споделя, че с цел да се реализира степента на отбрана, указана посредством слънцезащитния фактор, е належащо да се нанасят 2 мг слънцезащитен артикул на квадратен сантиметър. Това е към 36 грама или 6 цялостни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че изследване на Българско дерматологично сдружение (БДД) демонстрира, че българите нормално употребяват към половината от това количество.

Какво могат да причинят честите изгаряния през лятото?

Два са главните риска за здравето при от време на време излагане на слънце без отбрана на кожата - поява на слънчева алергия и риск от развиване на меланом в бъдеще. Естествено от време на време и единствено едно изгаряне може да докара до тежки затруднения с висока температура, гадене и повръщане и вследствие на това – дехидратация на организма.

Според интервюираните кожни лекари, епизодичните, само че тежки изгаряния на кожата съставляват доста по-голяма заплаха за децата, спрямо честото излагане на слънце, само че в умерени граници. При децата този вид изгаряния могат да имат изключително тежки последици, защото съгласно редица интернационалните проучвания, има директна връзка сред появяването на рак на кожата и честите тежки изгаряния в ранна възраст.

Колкото и клиширано да звучи, всички интервюирани кожни лекари поучават да се одобряват повече течности, да не се излагаме на слънце сред 11 и 16 часа и да носим светли и по-свободни облекла през лятото. Шапката и слънчевите очила също би трябвало да са неизменима част от облеклото ни.

Важно е също по този начин след излагане на слънце да хидратираме кожата добре с подобаващи кремове за след слънце. Основна цел на тези артикули е да подхрани кожата ни след излагането на слънчевите лъчи. Те съдържат витамин Е, пантенол или други съставки, които оказват помощ за бързо хидратиране и регенериране на кожата. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР