Когато попиташ гугъл за Сена, търсачката дава над 38 милиона

...
Когато попиташ гугъл за Сена, търсачката дава над 38 милиона
Коментари Харесай

В кокпита на шампиона

Когато попиташ гугъл за Сена, търсачката дава над 38 милиона отговора. Повечето от тях се отнасят за (може би) най-обичания авто водач, който почина на 1 май 1994 година в злополука на пистата „ Имола “. Отскоро в интернет пространството, по пътищата и по пистите може да се срещне и различен резултат с името Сена. Това е рисков състезателен автомобил на McLaren, отдаден и кръстен на харизматичния бразилски играч, спечелил 65 първи позиции, 41 надпревари и 3 международни трофеи (и трите с McLaren) във „ Формула 1 “.

 54-1-6kol

McLaren Senna е всичко това, което се чака от кола с имената на две митове в моторните спортове – експедитивност, мощ, дизайн, технологии. Първите усещания от външния тип навяват съпоставения с военен аероплан. Отварящите се нагоре порти се разперват като криле на корпуса. Многобройните аеродинамични съставни елементи декларират смело спортните гени на тази безкомпромисна машина.

 54-2-6kol

Огромният заден спойлер се извисява застрашително високо със задачата да обезпечи притискателна мощ към асфалта за по-добро сцепление на задвижващите задни колела. Всяка извивка и всеки подробност по каросерията имат строго избрана функционалност за понижаване на челното противодействие, оптимално отклоняване и оползотворяване на въздушния поток и възстановяване на охлаждането. Работата на инженерите в тази посока подсигурява аеродинамичен напън от 800 кг към асфалта при придвижване с 250 км/ч.

 large-8790-mclarensenna

Никога до момента производителят McLaren не е създавал толкоз брутална кола за всеобщите пътища. Обикновено английската компания създава на първо време серийния модел, а по-късно го доразвива за пистата. При McLaren Senna е противоположното. Задачата на конструкторите е била да основат пистов автомобил, който да получи и хомологация за потребление по пътната мрежа.

 large-9329-mclarensennaglobaltestdrive-deltared

Който извади от джоба си 1 млн. евро и си купи тази кола, ще бъде неосъществим на светофарите, на автомагистралите, в завоите и на пистите. Зад него ще останат поршета и ферарита, тъй като McLaren Senna е най-пъргавият и рисков сериен автомобил – с шеметно ускоряване и образцово държание на асфалта.

 large-9323-mclarensennaglobaltestdrive-deltared

Името на трикратния първенец във „ Формула 1 “ задължава инженерите на Mclaren да извлекат абсолютния най-много от техническите благоприятни условия на автомобила. Зад двете тесни карбонови седалки с 6-точкови колани работи голям мотор V8 с размер 4000 кубика, който генерира мощ 800 конски сили и въртящ миг 800 Nm. С подобен запас хоризонтът се доближава застрашително бързо при натискане на газта.

 large-8787-mclarensenna

Ускорението е умопомрачаващо – за 2,8 секунди се развиват 100 км/ч, за 6,8 секунди се доближават 200 км/ч, а за 17,5 секунди скоростта става 300 км/ч. Ако човек продължи да натиска сензитивния педал на газта, ще извърши цифровия скоростомер до края – 340 км/ч. При такова движение пътническите самолети от дълго време са изхвърчали от пистата.

 large-8786-mclarensenna

Някои неповторими характерности като стъклата в долната част на вратите оказват помощ на лидера да вижда по-добре и шиканите на пистите, и бордюрите по улиците. Да се кара по пътищата е допустимо, само че наподобява полуда, похабяване на техника, която е основана за напълно разнообразни условия. Това е „ бомба “, която може да експлоадира неудържимо при най-малкото нехайство. Един сантиметър отклоняване на кормилото или няколко грама по-силен напън на газта могат да вкарат некомпетентен лидер в приключение.

 large-9331-mclarensennaglobaltestdrive-deltared

Хубавото е, че с изключение на на експедитивност конструкторите са издокарали автомобила и на прекъсване. Карбоново-керамичните спирачни апарати укротяват безкомпромисно стотиците коне в мотора със същата експедитивност, с каквато те се развихрят. За понижаване на скоростта способства интензивният заден спойлер, който при прекъсване с висока скорост се изправя съвсем отвесно за по-голямо аеродинамично противодействие. В такива моменти преодоляването на автомобила е още по-трудно и изисква умения на професионален водач.

 image-1306776-galleryv9-cvgn-1306776

500 екземпляра на цени от 922 000 евро

Екстремно бърза кола като McLaren Senna е предопределена за рисково бързи купувачи. Те би трябвало освен да умеят да ръководят на висока скорост този шосеен „ болид “ (при предпочитание производителят обезпечава курсове по шофиране), само че и на висока скорост да преведат нужната сума за колата. Цената стартира от 922 000 евро, а продукцията е лимитирана до 500 екземпляра.

 large-9321-mclarensennaglobaltestdrive-deltared

С покупката на сходен автомобил ценителите с нужните финансови запаси освен задоволяват каприза си да бъдат неповторими на пътя, само че и вършат добра инвестиция в бъдещето. С течение на годините цените на изключителни и редки модели като McLaren Senna се подвигат бързо и при следваща продажба притежателят може да инкасира доста по-сериозна облага, в случай че държи 1 милион евро на лихви в банка.

Кола като McLaren Senna с изключение на облага в бъдещето носи ударни страсти в сегашното, тъй като тя не е създавана да стои в гаража. Тя разкрива големия си капацитет повече на пистата, в сравнение с пътя.

Спартанска кабина с бутони на тавана

В кокпита на McLaren Senna човек се усеща като седнал на работното място на самия патрон на автомобила. Обстановката е спартанска. Конструкторите са изхвърлили всичко излишно, което може да бъде причина за закъснение даже с няколко стотни от секундата на обиколка. Инженерите са се отказали от съвсем всякаква изолираност. Гръмовният мотор V8 цялостни кабината със тон и трептения, мощността му „ полазва “ по кожата на водача и пасажера, в случай че има подобен фен на адреналина.

 54-3-6kol

При бързата езда лидерът няма по какъв начин да гледа дребния цифров екран зад кормилото, който му демонстрира оборотите (червената зона е от 7500 до 9500 оборота), скоростта и предавката. Шофира се по нюх, тъй като едно вторачване в контролните уреди може да докара до неприятни последици. Липсата на изолираност дава опция да се усеща чудесно моторът, надали в различен автомобил може да се кара толкоз сполучливо единствено „ по слух “.

 large-9315-mclarensennaglobaltestdrive-kyanosblue

За да улеснят работата на индивида зад кормилото, дизайнерите на McLaren са изчистили таблото от бутони. Те са „ качени “ на тавана като в аероплан, по тази причина лидерът ще се почувства като Том Круз във кино лентата „ Топ гън “. На централната подпора е конфигуриран пъстър екран като таблет, чиято най-важна функционалност е да дава изображение от камерата за заден ход (защото видимостта е мощно ограничена) и за софтуерните стратегии за разбор на шофирането и възстановяване на времето на обиколка.

 large-8792-mclarensenna

Навигация, музика, интернет, телефонни диалози – всичко това става ненужно, когато десния ти крайник командва 800 коня и би трябвало да си оптимално съсредоточен. Това е кола за каране, не за возене. Един сериен автомобил не може да бъде по-близо до „ Формула 1 “. Bugatti може да развива по-висока скорост, Porsche може да генерира повече мощ, Ferrari може да извади повече аеродинамични съставни елементи, само че като повсеместен пакет Mclaren Senna е в друго измерение спрямо тях. Също както Аертон Сена спрямо останалите огромни водачи на своето време.

 large-8789-mclarensenna
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР