Когато политиката влезе в авиацията или обратно, нещата се объркват,

...
Когато политиката влезе в авиацията или обратно, нещата се объркват,
Коментари Харесай

Авиационна риторика в политиката

Когато политиката влезе в авиацията или назад, нещата се объркват, а може да станат и смешни. На националната работна среща на актива на Политическа партия ГЕРБ терминът „ върховен пилотаж “ бе употребен няколко пъти, с цел да се покажат триумфите в една или друга посока, на една или друга политическа персона. По всичко проличава, че e огромен ентусиазмът от решението на Народното събрание да преговаряме със Съединени американски щати за закупуване на изтребители. Макар че, както настояват осведомените с технологията на сходни договаряния, сложното занапред следва. Но за това да му мислят министрите на защитата, финансите, стопанската система и външните работи. Сега става дума за избори и по какъв начин да бъдат извоювани. През май – за депутати в европарламента, а през есента – за кметове и общински съветници. В този смисъл авиационната тема в действителност може да се окаже подобаваща. По-паметливите знаят, че тя присъстваше постоянно в речника на днешния президент по време на изборите за държавен глава преди две години. Впрочем и в този момент продължава нейното потребление от президента, което, наред с всичко, се оказва, че е и заразително. Защо пък това да не е новата печеливша формула. Но това, в кръга на шегата.

На този конгрес стана ясно, че ГЕРБ ще върви към поредна победа със скоростта на F-16 V Blok 70. Този апел явно се хареса и на премиера, който освен го повтори, само че и го свърза с изоставеното от дълго време военно летище край Равнец. Изглежда имаше поради, че негов създател бе кметът на Бургас, а авиобазата, за която към този момент малко хора си спомнят, е близо до морския град. А може би бе направена връзка и с обстоятелството, че президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили е почнал кариерата си на водач на МиГ-29 точно оттова. Но и това са единствено разсъждения.

Да се върнем на тематиката, т.е. за авиацията и политиката. И за скоростта на изтребителите. Ако една политическа мощ заложи на бързината на F-16, надали ще стигне първа до успеха в изборите. Не за друго, а тъй като оптималната скорост на една от най-съвременните модификации на този аероплан е 2145 км/ч. Колко бърз ще бъде F-16VBlok-70, следва да забележим, само че не се планува той да бъде създаден и доставен през годината на избори. Ако фактически става дума за експедитивност, може да се намерения върху други разновидности при издигането на политически апели. Например, главната идея на „ Грипен “ е да развива високи скорости и да резервира изключителната си маневреност, без значение от височината на полета. Неговата оптималната скорост е 2410 км/ч. А това е повече от „ Рафал “, F-16 Blok-50, F-18 и „ Юрофайтър “. Разбира се, има и по-бързи самолети. Максималната скорост на съветския МиГ-31 е 3000 км/ч на огромна височина. Може да лети на оптималната скорост, до момента в който му свърши керосина. И през днешния ден той остава най-бързият военен аероплан в света. Друго е, в случай че става въпрос за отдалеченост на полета. Тогава подредбата се размества и в тази ситуация, за който става дума, може да изиграе по-добра роля в политически смисъл през май и есента.

На този политически конгрес беше забавно и сравнението за рейса и таксито. Военните специалисти несъмнено ще кажат, че във въздушния пердах една от най-важните предпоставки за успеха е изненадата. По оценка на западни специалисти в този смисъл най-опасен в света е Су-35. Така го нарекоха авторитетни немски и американски издания. Негов най-сериозен противник в света е американският изтребител F-22 „ Раптор “.

В политиката е доста значим маньовърът. Понякога той може да има решаващо значение за успеха. Вярно е, че напоследък консерватизмът подвига глава в Европа. За да осъществя целите си, обаче е наложително да кацне на подобаващата писта. Т.е. да завоюва изборите с верния съдружен сътрудник, в случай че не може самичък, или навреме да скъса с досегашния, в случай, че му носи черни точки. Маньовърът в борбата – военна или политическа, води до изненада и краен триумф, тъй като в множеството случаи съперникът или съперникът не са задоволително добре готови за него. При полета с изтребител е от огромно значение да запазиш изключителна маневреност, без значение от височината. Както в политиката. Управлението не е като да вървиш по жълтите плочки пред Народното събрание. Има доста изненади, на които би трябвало да отговаряш, в това число също с изненади. Добре е да вземем за пример да имаш прелестен изтребител бомбардировач, само че това да не е резултат от компромис, по отношение на неговата маневреност, което се получава, когато спомагателното съоръжение усили тежестта му.

Оказва се, че политиката и авиацията си наподобяват в доста връзки. Макар че някои имат предразсъдъци към водачите.

Санкцията ще е на гласоподавателите


Ясно е, че за всичко си има специалисти. Както авиационни, по този начин и по изборите. Те ще си кажат думата по процедурата на една или друга партия или коалиция, след което решението ще е политическо. После глобата е на гласоподавателите. Те ще преценят коя политическа мощ е избрала най-бързия аероплан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР