Когато поглеждаме към миналото, понякога изпитваме задоволство колко се е

...
Когато поглеждаме към миналото, понякога изпитваме задоволство колко се е
Коментари Харесай

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Когато поглеждаме към предишното, от време на време изпитваме удовлетворение какъв брой се е развил света и избрани значими за обществото области като просвета, медицина, права и свободи, благоприятни условия за опознаване на света и Космоса, шансове за персонален и професионален напредък. От друга страна, нерядко ни хваща носталгия по по-простия, природосъобразен метод на живот, където фамилията, приятелите и общността заемат централно място.

В тази публикация желая да споделя част от любопитната информация и практични способи, датиращи от 60-те години на предишния век.

Попаднах на тях в книгата на американската авторка Хелън Аделин " Очapoвaниeтo нa жeнcтвeнocттa " (свободен превод, доколкото знам не е издадена на български). Книгата е написана през 1963-та, продадена е в над 5 милиона копия и е преведена на 7 езика. Съветите, които ще споделя от нея, са подобаващи както за дамите, по този начин и за мъжете – за всеки, който желае да усъвършенства взаимоотношенията си.

Може би някои от вас се питат какво толкоз скъпо може да ни даде книга отпреди 60 години, поради, че в днешно време можем да намерим всякаква информация онлайн. Затова първо ще ви споделя в какви социално-икономически условия е писана, а по-късно кои са общовалидните правила за фамилен живот, които в никакъв случай не излизат от мода.

През 60-те доста дами (особено на запад) не са работили и са били домакини като главно занятие. Семействата са били по-големи. Роклята (да не приказваме за останалите дрехи) не са били толкоз спортни като през днешния ден. Жените са носели бели ръкавици при по-официални събития и токчета до хранителния магазин. Дънките и тениските не са били толкоз известни и са се считали за прекомерно небрежни. В трикотажните магазини даже са продавали „ домашни рокли “. Свят без компютри, мобилни телефони и други технологии, без които не можем да си представим живота през днешния ден. При бракоразвод не е съществувала клаузата „ по взаимно единодушие “, контрацепцията и абортите не са били необятно публикувани.

Според авторката, трите съществени функции на мъжа в фамилията са:
Водач – всяка организация има своя водач и фамилията като група от интелигентни същества не прави изключение. Това е въпрос на закон и ред. Независимо дали фамилията е огромно или се състои единствено от мъжа и дамата, нужен е лидер и това е мъжът. Защитник – мъжът е основан, с цел да защищава жена си и децата си. Чисто физически той е по-голям, има мускули и повече физическа устойчивост. През всички интервали дамите са имали потребност от отбрана от рискове, тежка работа и компликации в живота. Глава на фамилията – от зората на човечеството, на мъжа се пада задачата да обезпечава фамилията си, а на дамата – да отглежда децата. Днес обаче множеството дами работят по равно, а от време на време даже и повече от мъжете си.
Петте изгарящи стремежи на мъжа са за:
Приемане – вероятно сте попадали на изказванието, че дамите би трябвало да спрат да се пробват да трансформират мъжете. Те се трансформират единствено по тяхно предпочитание и не в отговор на мрънкане и условие. Възхищение – центърът на благополучие за мъжа е възхищението. Често дамата е прекомерно заета или унесена в личните си мисли и проблеми, с цел да забележи неща, за които да похвали колегата си. Гордост – да изпитват горделивост от мъжките му качества на физическо равнище (сила, телесна конструкция и полови способности); духовно равнище (смелост, чест, увереност, желания и идеали); умствено равнище (ум, интелектуални заложби, достижения, водачество, способности). Да не бъдат унижавани или омаловажавани по отношение на тези мъжки качества. Състрадателно схващане – става въпрос за схващане по отношение на всекидневните отговорности на мъжа – да обезпечава храна, заслон, облекло, обучение и сигурност за дамата и децата си. Осъзнаване на тежестта на тези отговорности и за какво от време на време му е невероятно да прекарва повече време в дома и да оказва помощ с семейството и децата. Желание за предимство в мъжката си роля – бракът/ фамилният живот е партньорство с равни функции, само че разнообразни отговорности. С други думи, дамите да оставят мъжкото за мъжете и да концентрират силата си върху женските функции, които ще разгледаме в този момент.
Ролите или качествата на дамата в фамилията са следните:
Да схваща мъжа – те не са лесни за схващане, тъй като имат друго мислене, характер, полезности и потребности от дамите. Неслучайно споделят, че мъжете и дамите са от разнообразни планети. Да има надълбоко вътрешно благополучие – това е възприятието на духовно задоволство, което участва у човек както при неговите триумфи и победи, по този начин и в компликациите и болките на сърцето. Това е успокоение, ведрина и кротичък разум. Да има заслужен темперамент – по това време най-ценните характерности са били хладнокръвие, безкористност, доброжелателност, храброст в отстояването на моралните полезности, самообладание с хора, задания и стремежи, непорочност и непоквареност, почтеност, невзискателност, достолепие, деликатност и мекост. Да е богиня в дома – тук се приказва най-вече за отговорностите на дамата в дома, само че също по този начин и нейната централна роля за основаването и поддържането на комфортен, съразмерен и спокоен дом за всички. Освен домакинските задания, тук са включени и майчинството и съпружеските отговорности. Да бъде женствена – във външността, обноските, диалозите и зависимостта от мъжа в някои връзки. Да излъчва благополучие – жизненост, смях, наслада, усмивки, искрящи очи, прелестен тип, вяра, оптимизъм и дарба да заразява другите с насладата си. Да има пресен и поддържан външен тип и положителни обноски – това е значимо за хубостта на дамата и включа: грижа за физическото и психическо здраве; непорочност и прохлада на тялото; хубав и разнороден дрешник с облекла най-вече от материи, цветове и десени, които са по-женствени; грим – прави лицето по-бодро, приветливо и акцентира мощните страни. Да се радва като дете и да се държи леко и непринудено в избрани обстановки – прояви на деликатност, състрадание, наслада, неподправени страсти.
Основното предпочитание на дамата е дa бъде обичана и обгрижвана.

Очевидно е, че действителността ни се е трансформирала извънредно доста от този момент, а няма по какъв начин да не отбележа и разликите сред националните ни особености и живота в западните страни. Въпреки това е хубаво да почерпим хрумвания и да осъзнаем, че някои неща са непреходни. В днешно време фамилията като институция търпи много удари от разнообразни направления и се надявам всеки да откри нещо за себе си в тази публикация – без значение дали сте в брак, живеете на фамилни начала, неотдавна сте във връзка или сте неангажирани.

Надявам се публикацията да е била потребна, можете да я споделите в случай че желаете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР