Когато поеха властта, талибаните обещаха умерено управление. Но въведените от

...
Когато поеха властта, талибаните обещаха умерено управление. Но въведените от
Коментари Харесай

Жените в Афганистан: живот в капана на ограниченията


Когато поеха властта, талибаните дадоха обещание умерено ръководство. Но въведените от тях забрани приказват за друго. На дамите се постановат от ден на ден ограничавания. А в този момент и водачите са принудени да съблюдават нови правила.

Четири месеца след бруталното завладяване на властта в Афганистан, талибаните лимитират от ден на ден сфери на публичния живот. Занапред в страната е неразрешено да слушаш музика, до момента в който шофираш. Това излиза наяве от писмо на новото Министерство за поощряване на добродетелта и битка против порока, което беше раздавано на хората по улиците. Говорител на въпросното министерство удостовери нововъведението.

Жена в автомобила? Само с хиджаб.
Редакцията предлага
Правата на дамите също са в допълнение лимитирани. Те към този момент ще могат да се возят в автомобил, единствено в случай че носят хиджаб. Талибаните обаче не са дефинирали категорично какво тъкмо значи хиджаб. В Европа хиджабът се схваща като ислямска кърпа, само че може да значи и в допълнение закриване на лицето или останалата част от тялото. Повечето афганистански дами носят забрадки.

Освен това водачите са призовани да не качват в колите си дами, които пътуват повече от 45 благи (около 72 километра) без компаньон от мъжки пол. В писмото, което беше публикувано и в обществените мрежи, водачите бяха инструктирани и да вършат почивки за молитва.

През последните няколко седмици талибаните съществено ограничиха правата на дамите. На афганистанските малките екрани към този момент е неразрешено да излъчват драми и сапунени опери с присъединяване на актриси. Министерството на добродетелта прикани също така телевизионните журналистки да носят хиджаб.

Правозащитната организация " Хюман Райтс Уоч " осъди рестриктивните мерки и ги дефинира като " груба интервенция в правата на дамите ". Новата политика за пътешестване трансформира дамите в " затворнички ", съобщи Хедър Бар, която дава отговор за правата на дамите. " Мярката не разрешава на дамите да се движат свободно или да отидат в различен град, да могат да вършат бизнес или да избягат, в случай че станат жертва принуждение вкъщи ", споделя Бар от " Хюман Райтс Уоч ".

Талибаните посегнаха и на изборните институции

Талибаните лимитират освен правата на дамите. Те стягат и курса си във връзка с политическия ред в страната. Радикалните ислямисти разпуснаха Независимата изборна комисия и Комисията за изборни тъжби. " Няма потребност от тези органи ", съобщи представителят на талибанското държавно управление Билал Карими. Той добави, че неотдавна са били отстранени две министерства - на мира и на парламентарните въпроси.

Избирателната комисия, основана през 2006 година, имаше за задача да провежда и следи президентските и други избори в Афганистан. Представителят на предходната афганистанска власт Халим Фидай осъди разпускането на комисиите. Решението демонстрира, че талибаните " не имат вяра в демокрацията ", съобщи той. Бившият губернатор упрекна радикалните ислямисти, че обезпечават властта си " посредством патрони, а не посредством избори ".

Нито една страна досега не е признала ръководството на талибаните, които завзеха властта в Кабул в средата на август. Те дадоха обещание, че новото ръководство ще е по-благосклонно от това през 1990-те години. Но решения като възобновяване на Министерството за поощряване на добродетелта и битка против порока породиха подозрения по отношение на тази поръчка.

***
Припомняме Ви и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР