Когато по време на Студената война западният блок се подготвяше

...
Когато по време на Студената война западният блок се подготвяше
Коментари Харесай

Американската пехота остава без въздушно прикритие

Когато по време на Студената война западният блок се приготвяше за огромни боеве, американските стратези разпореждаха една от основните задания по битка със руските танкове на щурмовиците A-10 Thunderbolt II. Той в действителност се изяви чудесно в доста войни и спорове. Това е реактивен дозвуков аероплан, в който водачът и главните възли са предпазени от титанова ризница срещу картечници огромен диаметър и автоматизирани зенитни установки с диаметър 37 мм.

А-10 е въоръжен със свръхмощно 30-мм седемцевно оръдие GAU-8/A Avenger вид „ Гатлинг” с дължина 6 м и скорострелност 70 снаряда за секунда. Целият аероплан е строен към оръдието и даже предната стойка на колесника е изместена в страни, с цел да му се отвори място тъкмо под носа.

Щурмовикът има 11 възела за външно окачване на авиационни бомби, управляеми и неуправляеми ракети.

Машината е основана с отчитане на опита от Виетнам и се издигнала във въздуха за първи път през 1972 година Сега обаче тя е съществено остаряла. И даже дълбока рационализация не може коренно да усъвършенства този заслужил деец.

Модернизацията на А-10 е малко евентуална, тъй като неговото голямо оръдие „ Отмъстител” в този момент се оказва ненужно, защото множеството цели към този момент се поразяват с ракети. Ако обаче се в профил оръдието, това е еднакво да се основава нов аероплан. Освен това А-10 отстъпва по множеството параметри на своя основен съперник Су-25, изключително в осъвременения вид. Това обаче е недопустимо за Съединени американски щати.

В резултат е взето решение самолетът да бъде бракуван след 3 година и неговите задания да бъдат поети от новите многофункционални изтребители F-35 Lightning II. Конфронтацията с Русия и Китай обаче постанова преразглеждане на проектите.

През 2015 година командването на американските Военновъздушни сили разгласи, че замяната на профилирания А-10 с многофункционален доста утежнява успеваемостта на огневата поддръжка от въздуха. Освен това цената на F-35 ($100 млн) и издръжката на час полет ($28 хиляди против $5 хил на А-10) вършат на практика невероятно достатъчното засищане с тях за нужното прикритие на сухопътните подразделения при огромен спор.

Тогава Корпусът на морската пехота реши задачата по непосредственото въздушно прикритие да се разпореди на конвертоплана Bell V-22 Osprey, само че неговите благоприятни условия като щурмовик и „ ловджия на танкове” са още по-съмнителни, в сравнение с F-35 Lightning II.

Би било разумно Пентагонът да започва стратегия за основаване на нов щурмовик или да си избере някоя от съществуващите машини. Изборът не е богат.

На 23 юни 2015 година на летището в Граф Игнатиево кацна единственият създаден до тогава и по тази причина съвсем незнаен американски учебно-боен аероплан Scorpion на Textron AirLand. Цената на обособения Scorpion е 20 млн. $ против 118 млн. за Еврофайтър и 92 млн. $ за F-16, а цената на един час полет на Scorpion е едвам 3 хиляди $. Машината направи нужното усещане, само че не ставаше за наш главен военен аероплан, тъй като не беше свръхзвуков.

Именно този реактивен Scorpion кандидатства като щурмови аероплан да замести А-10 в Съединени американски щати. Машината съставлява типичен горноплощник с маса 9,6 тона, може да развива скорост от 833 км/час и да извършва полети на дистанции до 4400 км. Разполага с 6 възела за окачване на ракети и бомби с обща маса съвсем 3 тона.

Между Scorpion и А-10 има явна последователност, само че тези дни Военновъздушни сили на Съединени американски щати оповестиха, че го отстраняват от втория стадий на тестванията, без да стимулират аргументите.

Сега в програмата останаха единствено двата турбовитлови самолета AT-6B Wolverine на американската компания Textron и A-29 Super Tucano на бразилската Embraer. Те са пригодни за противопартизански дейности, само че явно не могат да работят при пълномащабна война с еднакъв съперник.

Отказването от Scorpion значи съществуване на два разновидността за решение на казуса. Първо, допустимо е да започва нова стратегия по основаване на нов щурмовик за останалите три години. Второ, Съединени американски щати имат намерение въобще да минат без самолети за непосредствена поддръжка на своите сухопътни войски. Последното обаче е допустимо единствено при положение, в случай че американците не имат намерение да водят сухопътни сражения с Русия. Това пък на собствен ред значи, че американците от една страна са наясно, че съветската войска по никакъв метод не заплашват европейските съдружници на Съединени американски щати, а въпреки това Вашингтон продължава да лелее очаквания, че ще съумее да нанесе проваляне на Русия благодарение на „ световния гръмотевичен удар”, концепцията, която не допуска огромно потребление на сухопътни сили.

РЕДАКЦИЯ БЛИЦ (по изявления в непознати медии)

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР