Тръмп цитира случая „Момчетата от Скотсбъро“, когато поиска процес през 2026 г. Съдия Чуткан отхвърли всяко сравнение

...
Когато по-рано този месец Доналд Тръмп призова съдията по неговото
Коментари Харесай

Когато по-рано този месец Доналд Тръмп призова съдията по неговото дело за подривна дейност във федералните избори да насрочи процеса срещу него за април 2026 г., той цитира забележително решение на Върховния съд относно прословутите случаи на момчетата от Скотсбъро от 1931 г., за да подкрепи аргумента си, че специалният прокурор Джак Смит не дава има достатъчно време да подготви защита.

Но мигове преди американският окръжен съдия Таня Чуткан да насрочи делото за март 2024 г. по време на изслушване в понеделник, тя ясно показа отвращението си от сравнението, като накара адвокатите на бившия президент на отговорност да цитират от „дълбоко различното“ дело, за да се опитат да задържат отива на съд следващата година.

Съдията посочи колко различни са фактите между дело относно усилията на Тръмп да се придържа към властта след загубата му на изборите през 2020 г. и едно от най-известните расови дела на 20-ти век, в което девет чернокожи младежи бяха лъжливо обвинени в изнасилване на двама Бели жени във влак близо до Скотсборо, Алабама. Групата беше подложена на изключително бързи процеси, които завършиха със смъртни присъди за повечето от тях, които по-късно бяха отменени.

„Цитирайки делото, защитата твърди, че насрочването на твърде бърз процес е „не да продължи бързо в спокойния дух на регулирано правосъдие, а да продължи напред с бързината на тълпата“, каза Чуткан в понеделник, позовавайки се на Върховния съд от 1932 г. становище в Пауъл срещу Алабама.

„Тази времева линия не придвижва случая напред с бързината на тълпата“, каза Чуткан. „Процесът ще започне три години, един месец и 27 дни след събитията от 6 януари 2021 г.“

Решението за препращане към делото във Върховния съд – което изисква бедните подсъдими да получат компетентен адвокат – в тяхната бележка също е изправено пред остри критики извън съдебната зала.

„Беше зашеметяващо глупаво. Защото едно, сравнението е нелепо. Но второ, ако искате да отчуждите съдия по делото, точно това трябва да направите. Жена съдия, чернокож съдия, и да се говори за този случай и да се сравнява със случая на Тръмп беше абсурдно“, каза пенсионираният съдия от Върховния съд на Калифорния Ладорис Хазард Кордел пред Кайтлан Колинс от CNN в предаването „Източникът“ на CNN в понеделник вечер.

„И съдия Чуткан наистина ги зае с това и каза, че този случай е напълно различен. Мисля, че тя беше абсолютно обидена“, добави Кордел.

Няма сравнение между Scottsboro Boys и Trump, казва съдията

Адвокатите на Тръмп не обсъдиха делото във Върховния съд по време на изслушването в понеделник, но използваха случая, за да започнат брифинг до Чуткан от 17 август.

„Бързото разрешаване на наказателни дела трябва да се похвали и насърчи“, се казва в решението на Върховния съд от 1932 г. „Но при постигането на този резултат обвиняемият, обвинен в тежко престъпление, не трябва да бъде лишен от правото си да има достатъчно време, за да се консултира с адвокат и да подготви защитата си. Да направиш това не означава да продължиш незабавно в спокойния дух на регулирано правосъдие, а да продължиш напред с бързината на тълпата.

В понеделник Чуткан каза, че няма прилика между събитията в Алабама и случая на Тръмп.

„Съдът отбеляза, че след арестуването им обвиняемите са били посрещнати в Скотсбъро от голяма тълпа и че отношението на общността е било силно враждебно“, каза Чуткан за констатацията на Върховния съд по това време. „Процесите срещу обвиняемите започнаха шест дни след обвинението. Върховният съд констатира, че е налице явен отказ от надлежен процес, тъй като първоинстанционният съд не е дал на подсъдимите разумно време и възможност да си осигурят защитник и подсъдимите не са били в състояние да се защитят адекватно."

Бившият президент Доналд Тръмп, вляво, и специалният прокурор Джак Смит. Бившият президент Доналд Тръмп вляво и специалният прокурор Джак Смит. Getty Images

Тръмп, от друга страна, „е представляван от екип от ревностни, опитни адвокати и разполага с необходимите ресурси за ефективен преглед на откритието и разследване“, добави съдията.

„Виждала съм много случаи, неоправдано забавени, защото обвиняемият няма адекватно представителство или не може правилно да прегледа откритието, защото е задържан“, каза тя. „Това не е случаят тук.“

Тръмп е изправен пред четири обвинения по делото си, което беше повдигнато по-рано този месец от специалния прокурор Джак Смит, включително заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване на официално производство – последното обвинение, което вече беше успешно повдигнато срещу бунтовници, нарушили Капитолия на 6 януари 2021 г. Той не се призна за виновен.

Адвокатът на Тръмп Джон Лауро каза на Chutkan, че въпреки че ще следват нейното решение, те „няма да могат да осигурят адекватно представителство на клиент, който е обвинен в сериозни престъпления в резултат на тази дата на процеса“.

„Дата на процеса ще лиши президента Тръмп от възможността да получи ефективна помощ от адвокат в светлината на мащаба на този случай“, каза той.

Лауро обаче очерта други правни пътища, които Тръмп може да използва, за да повлияе на датата на процеса.

Случаят Скотсбъро

Делото във Върховния съд, цитирано в кратката информация на Тръмп, е едно от двете, които са пряко свързани с делата за изнасилване на момчетата от Скотсбъро, в които девет чернокожи младежи са били лъжливо обвинени през 1931 г. в изнасилването на две бели жени във влак близо до Скотсбъро, Алабама.

Момчетата пътували да търсят работа в Мемфис, Тенеси, когато във влака избухнала кавга и те първоначално били арестувани по дребно обвинение. По-късно те бяха обвинени в изнасилване от две бели жени.

Те се сблъскаха с поредица от изпитания и изцяло бели съдебни заседатели в крайна сметка осъдиха на смърт всички освен най-младите. След редица обжалвания и повторни процеси бяха приключени, всеки от деветимата прекара най-малко шест години в затвора.

В допълнение към Пауъл, съдебните процеси също доведоха до делото във Върховния съд от 1935 г. Норис срещу Алабама, което проправи пътя за расово различни съдебни заседатели.

Алабама оттегли обвиненията в изнасилване срещу петима от обвиняемите, а шестият, Кларънс Норис, получи помилване от губернатора Джордж Уолъс през 1976 г. През 2013 г. Съветът по помилванията и предсрочните освобождавания на Алабама издаде посмъртни помилвания на трите момчета от Скотсбъро, които вече не са имали нито едното, нито другото получиха помилване, нито присъдите им бяха отменени.

„Надяваме се, че има крива на учене от страна на адвокатите, за да не изпаднат отново в измамници и да вземат случаи, които нямат абсолютно нищо общо, и да се опитат да покажат, че имат нещо общо, което в този случай не е,“ Кордел каза Колинс.

Том Уоткинс, Марлена Балдачи и Никол Чавес от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР