Когато по-рано миналата година президентът Доналд Тръмп обяви вариантите за

...
Когато по-рано миналата година президентът Доналд Тръмп обяви вариантите за
Коментари Харесай

САЩ разширяват военното си присъствие в Карибския басейн

Когато по-рано предходната година президентът Доналд Тръмп разгласи разновидностите за справяне с политическите и филантропични последствия от мощния захват на властта във Венецуела от страна на Николас Мадуро, той осъзна, че суровата му изразителност против южноамериканския водач не е подкрепена от проявяване на мощ в района.
Това беше поправено в сряда, откакто Тръмп, заобиколен от висши чиновници на администрацията си, разгласи разширено военно наличие наоколо до крайбрежията на Венецуела – нещо, невиждано от десетилетия.
Министърът на защитата Марк Еспър, шефът на Съвета за национална сигурност Робърт О`Брайън и генералният прокурор Уилям Бар споделиха по време на конференцията, че спомагателните военни са предопределени за „ интервенции против наркотрафика “, само че също по този начин са ориентирани към прекъсването на средствата за Мадуро и най-близките му съдружници, против които в Съединени американски щати наскоро бяха повдигнати обвинявания за наркотрафик.
„ Когато започнахме политиката за оптимален напън през януари, президентът проучва какви са нашите военни активи в Западното полукълбо, тъй като явно всички варианти бяха и са на масата “, сподели върховен чиновник на администрацията пред Miami Herald, представен от БГНЕС.
„ Нямаше баланс. По-голямата част от активите ни бяха в Близкия изток, Азия и така нататък, тъй че той помоли да бъдат калибрирани, с цел да има нужното наличие в региона, с цел да види къде отива тази обстановка във връзка с Венецуела, добави служителят.
Този ход е в сходство с дългогодишното разбиране на Тръмп, че Съединени американски щати не би трябвало да харчат запаси за отдалечени райони, съобщи формалният представител. Преминаването на Мадуро от " нелегитимен " към обществено обвиняване " нарко-терорист ", даде аргументация за военните дейности, макар данните на държавното управление, съгласно които Венецуела не е съществена директна страна за идващия в Съединени американски щати кокаин.
Официалният представител също уточни дестабилизацията, която венецуелските политически и филантропични рецесии са предизвикали в района, като милиони венецуелци бягат към прилежащите страни, като още един императив за разширение на военното наличие на Съединени американски щати в Западното полукълбо.
Президентът на Колумбия Иван Дуке е един от най-силните гласове, които желаят повече поддръжка за справяне с мигрантите, само че също и с „ наркотерористите “ от двете съществени партизански групи - FARC и ELN - и двете подкрепяни от Мадуро във Венецуела.
Еспер разгласява лист на силите, мобилизирани за задачата, в това число разрушители на Военноморски сили, катери на бреговата защита, бойни кораби на Военноморски сили, хеликоптери, патрулни самолети на Военноморски сили P-8, дружно с тези на военновъздушните сили E-3 AWACS и E-8 JSTARS за осъществяване въздушно наблюдаване, надзор и връзки.
Операцията включва групи за подкрепяне на силите за сигурност. На конференцията в сряда военачалник Марк Мили, ръководител на Съвместния началник-щаб, съобщи, че има „ хиляди “ моряци, бойци, летци и пехотинци.
Част от специалистите са били сюрпризирани от някои активи, мобилизирани в района. „ Тук има изброено съществено военно съоръжение “, сподели Адам Исааксон, шеф на Програмата за контрол на защитата във Вашингтонската работа за Латинска Америка.
„ Не мога да си спомня последния път, когато в Карибите или източното Тихоокеанско крайбрежие е имало разрушители на Военноморски сили на Съединени американски щати за интервенции, а не за учения. И всеки аероплан E-3 AWACS коства повече от четвърт милиард $ “, написа той в Туитър.
Според Южното командване на Съединени американски щати, което дава отговор за провеждането на интервенцията в Карибите и Тихоокеанския район, тези самолети към този момент са били употребявани в района.
„ AWACs е един от самолетите, които сме употребявали за осъществяване на интервенции по разкриване и наблюдаване в предишното “, съобщи пред Miami Herald Жозе Руис, чиновник за връзки с медиите в Southcom. „ Доколкото става въпрос за корабите на Военноморски сили, те са един от активите, който разрешава попречване на доставките на опиати към Съединени американски щати. “
Подобни " силови структури " на бреговата защита - патрулни самолети, кораби с летателни палуби, хеликоптери и военни отряди - са стандарт при сходни интервенции, сподели Руиз.
Командирът на Южното командване, военноморски адмирал Крейг Фалер, се застъпи за повече запаси за интервенции против наркотрафика в Централна и Южна Америка. В чуване пред Конгреса през март той разгласи, че военното наличие на Съединени американски щати ще се усили в района във връзка с кораби, самолети и сили за сигурност, с цел да „ успокои сътрудниците “ в битката с „ противозаконния наркотероризъм “.
Новините за интервенцията обезпокоиха венецуелските водачи и съживиха вярата на популацията на Венецуела, че американските военни дейности против Мадуро стартират.
В четвъртък, вторият човек след Мадуро, Диосдадо Кабело, насочи закани по малкия екран онлайн против Съединени американски щати и венецуелската съпротива, по-специално водачът й Хуан Гуайдо, ръководителят на Народното събрание, който е приет от Съединени американски щати и близо 60 страни като законен президент на страната.
Куба също изрази угриженост.
„ Военната интервенция, оповестена от държавното управление на Съединени американски щати, включваща разполагане на военни кораби наоколо до Венецуела и напредването на специфични военни елементи, е сериозна опасност за мира в района “, съобщи Бруно Родригес, външен министър на Куба в Туитър. „ Твърдението за битка с наркотрафика е просто опортюнистичен претекст. “
Висшият чиновник на администрацията на Тръмп повтори, че интервенцията изпраща мощно предизвестие към Мадуро. Той го прикани да сътрудничи с Министерството на правораздаването и администрацията с цел да бъде открито решение посредством договаряния.
„ Изборът тук са съдействие или борба, а борбата в никакъв случай не приключва добре “, сподели той. „ Надяваме се здравият разсъдък да надделее, тъй като нашата цел към момента е либерален преход. Но в този момент даже не се занимаваме с режим, а с картел ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР